Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.
Zdravje & prehranaAli preveč vitaminov lahko povzroči raka?

Ali preveč vitaminov lahko povzroči raka?

MORDA VAS ZANIMA

Pretiravanje ni vedno dobro – in kot kaže to velja tudi pri vnosu vitaminov. Nedavna študija je namreč pokazala povezavo med pretiranim vnosom vitaminov in nastankom raka.

- Oglas -

Ste mislili, da veliko vitaminov zmanjšuje tveganje za nastanek raka? Za to ni prav veliko dokazov – tako meni raziskovalec rakavih obolenj Tim Byers iz Univerze v Koloradu. Še več, v svoji nedavni študiji ugotavlja, da naj bi visoke doze nekaterih vitaminov raka celo povzročale. Kot je izpostavil, obstajajo novi dokazi, ki kažejo, da jemanje npr. preveč folne kisline povečuje tveganje za nastanek raka. Tudi beta-karoten, vitamin E in mineral selen naj bi bili, če njihovo dnevno priporočeno dozo prekoračimo za več kot dvakrat, škodljivi in naj bi vplivali na nastanek raka. Beta-karoten naj bi v previsokih dozah povečal tako tveganje za nastanek pljučnega raka kot srčno-žilnih bolezni, in to za kar 20 odstotkov.

vitamini

Veliko vitaminskih dodatkov še ni testiranih

Zelo zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da veliko vitaminov, ki jih najdemo v različnih prehranskih dodatkih, še ni bilo nikoli testiranih in zanje sploh ne vemo, kakšen vpliv imajo na nastanek raka. Po besedah dr. Byersa so bili tovrstni testi opravljeni le na nekaj »glavnih« vitaminih, vpliv dodatkov, ki jih dnevno masovno zaužijemo z različno hrano, pa še ni v celoti raziskan.

Pazite tudi na vitaminske pijače

Dr. Byers je posvaril tudi pred pitjem vitaminskih napitkov, saj lahko z njimi v telo vnesemo tudi do trikrat več vitaminov kot je njihova dnevno priporočena doza. Pretiravanje z vitamini ni dobro, še posebej tistimi, ki so topni v maščobah: A, D, E in K, saj lahko poškodujejo jetra, meni zdravnik. Čim več hranil skušajte pridobiti iz uravnotežene prehrane in ne iz dodatkov in pijač, svetuje strokovnjak, saj lahko priporočeni dnevni vnos v nasprotnem primeru hitro prekoračimo, kar pa se lahko obrne proti nam.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×