0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaToplotne črpalke: investicija v okolje, topel dom in prihodnost

Toplotne črpalke: investicija v okolje, topel dom in prihodnost

MORDA VAS ZANIMA

Dandanes si ne moremo predstavljati doma brez ogrevanja, zaradi ogrevanja na fosilna goriva in les pa v okolje spuščamo čedalje več emisij. Odgovorna gospodinjstva se zato odločajo za prehod iz fosilnih goriv na druge vire, med katere spadajo tudi toplotne črpalke, ki so hkrati investicija v prihodnost, saj lahko gospodinjstvu prinese  prihranek na dolgi rok. Obstaja več vrst toplotnih črpalk.

- Oglas -

Toplotne črpalke

Bliskovit razvoj toplotnih črpalk

Zaradi naraščanja cen in energije in povečanja ekološke zavesti postajajo toplotne črpalke vedno bolj priljubljene, saj so energetsko učinkovit in okolju prijazen sistem za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode. Delovanje toplotne črpalke je preprosto in zanesljivo. Toplotne črpalke in način njihovega delovanja lahko prikažemo na obratnem principu delovanja hladilnika: ta potrebno toploto za uporabo zajema v prostoru in izdelkih, ki jih hladimo in jo prenaša v okolico. Toplotna črpalka pa deluje ravno nasprotno, saj zajema energijo iz okolice in jo s pomočjo električne energije, ki poganja kompresor, spremeni v koristno toplotno energijo. Takšna energija je tako uporabna za ogrevanje in hlajenje bivalnih prostorov ter pripravo ogrete sanitarne vode.

Čeprav si je nekoliko težje predstavljati, kako iz mrzlega zunanjega zraka pridobimo dovolj toplote za ogrevanje našega doma, bliskovit razvoj tehnologije omogoča prav to. Nove tehnologije omogočajo prihranke in vedno boljše izkoristke, tako toplotne črpalke porabijo približno 30% električne energije, preostalo pa brezplačno črpajo iz okolja, bistveno pa je tudi zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida.  Toplotna črpalka ni odvisna od fosilnih goriv, zato je cena segrevanja neodvisna od tega, kaj se dogaja na s ceno nafte na trgu.

- Oglas -

Poznamo tri izvedbe toplotnih črpalk glede na medij oziroma okolico, ki jo hladimo, in medij, ki ga ogrevamo. Tako poznamo sisteme toplotnih črpalk zrak-voda, voda-voda in zemlja-voda. Pri označevanju tipa toplotnih črpalk se na prvo mesto postavlja medij, ki ga hladimo, na drugo mesto pa medij, ki ga grejemo.

Toplotne črpalke: Kateri sistem izbrati?

Glavno načelo, ki ga vedno zasledimo pri izbiri toplotnih črpalk je, da naj bi se odločali glede na COP, to je tako imenovano grelno število, ki nam pove razmerje med vloženo in dobljeno energijo. Ta je najvišji pri toplotnih črpalkah voda-voda, na drugem mestu so zemlja-voda in na zadnje zrak-voda.  Ogrevanje prostorov, pripravljanje tople vode, prezračevanje in hlajenje je z novodobnimi toplotnimi črpalkami energetsko zelo učinkovito.

Toplotna črpalka

Sistem zrak/voda se v Sloveniji lahko uporablja vse leto. Zrak je neizčrpen vir energije. Najsodobnejše toplotne črpalke zmorejo izkoristiti toploto celo pri zunanjih temperaturah do -20°C in -25°C. Pri tako nizkih temperaturah je izkoristek še vedno okoli 50%. Za uporabnika je to najcenejša oblika toplotne črpalke za vgradnjo. Lahko se ogreva  sanitarno vodo, možno pa je tudi ogrevanje prostorov ter aktivno hlajenje.

- Oglas -

Sistem voda/voda je najbolj učinkovit, saj je podtalnica toplotni vir, ki zagotavlja največji izkoristek toplotne črpalke, pod pogojem, da je na voljo zadostna količina, kemijska ustreznost ter minimalna temperatura podtalne vode 8°C in konstanten pretok. Sistem se lahko uporablja vse leto, ogreva se lahko tako sanitarno vodo, kot prostore. Za priključitev je potrebno dovoljenje, preveriti je potrebno količino vode ter njeno kemijsko sestavo, izvrtati je potrebno vrtini in vgraditi črpalko za vodo. Ta sistem je dražji kot sistem zrak/voda, vendar omogoča tudi pasivno hlajenje ter večje izkoristke zaradi višje in enakomernejše temperature vode.

Osnovni fizikalni mehanizem, zaradi katerega  deluje toplotna črpalka zemlja – voda je izjemno enostaven. Vsako poslopje je obdano z zemljo, ki se skozi leto segreva, ker je obsijano s soncem. Zemlja se zaradi tega pojava v poletnih časih segreva v globino. Toplotna črpalka izkoristi prav to toploto, ki se je akumulirala čez poletje, da nam segreva prostore v jesenskih in zimskih časih. V ozadju deluje fizikalni zakon o toploti, ki pravi, da bo toplota vedno prehajala iz telesa, ki je bolj toplo na tisto telo, ki je manj toplo. S tem sistemom lahko ogrevamo prostore in sanitarno vodo, hkrati pa je možno delno pasivno in aktivno hlajenje. Za zemeljska dela pri polaganju kolektorja niso potrebna dodatna dovoljenja.

.

NAJNOVEJŠE