0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeTopli in hladni kompostni kupi

Topli in hladni kompostni kupi

MORDA VAS ZANIMA

Kompostiranje je eden izmed najbolj naravnih in ekoloških načinov gnojenja na vrtu, zato se ga poslužuje vse več domačih vrtičkarjev.

- Oglas -

KompostnikHladni kompostni kup

Najbolj preprosta metoda za pripravo komposta je hladni kompostni kup. V kompostnik le dodajajte odpadke in sproti pršite z vodo, če je treba, da je vsebina kompostnika vseskozi vlažna, vendar ne preveč.

Če kompostu dodate tudi kaktšno dejavno snov, pospešite gnitje. To je lahko svež gnoj, sredstvo za pospešitev kompostiranja — dobi se v vrtnih centrih ali majhna količina (25 g) amonijevega sulfata.

To količino dodajte 15-20 cm debelemu sloju, ki ga prekrijte z drugim slojem in vse skupaj potresite z naravnim apnom. Tako pospešite razpadanje. Sredstva za pospešitev kompostiranja ne smete neposredno mešati z apnom, ker pride do škodijive reakcije, zaradi katere sredstvo ne deluje tako, kot je treba.

- Oglas -

Odpadki prej ali slej zgnijejo. Dobro zgniti kompost z dna kompostnika pomešajte z manj zgnitim na sredini in na vrhu kompostnika, saj tako pospešite gnitje. Slabi strani hladnega kompostnega kupa sta premajhna toplota, ki pogosto ne zadostuje za uničenje semen plevela, in dolžina kompostiranja, ki lahko traja eno leto.

Kompost

Topli kompostni kup

Tega je težje narediti, vendar v njem kompostiranje poteka mnogo hitreje, poleti tudi le šest tednov, kup pa se tudi močno segreje in uniči vsa semena plevela. Ker je boljša tudi kakovost tako pripravijenega komposta, je to metoda bolj priljubljena kot hladno kompostiranje.

Zberite dovolj odpadkov, da bo kompostnik poln, in jih zdrobite ali razrežite na manjše kose. Na dno dajte nekaj lesnih odpadkov, stebel sladke koruze itn., da bo spodnji del kompostnika bolje prezračen.

- Oglas -

V kompostnik dajte najprej 15-30 cm debel sloj odpadkov, nato dodajte enega izmer bioloških dodatkov za pospeševanje kompostiranja, nato nov sloj odpadkov — tokrat ga potresite z apnom nato sloj odpadkov, potresen s sredstvom za pospešitev kompostiranja, in tako naprej, dokler kompostnik ne bo poln. Odpadke sproti pršite z vodo, tako da bodo vlažni, vendar ne preveč.

V nekaj dneh kup postane topel ali celo vroč na dotik, kar pomeni, da za vas pridno deiajo milijoni bakterij. Čez teden ali dva se začne kup ohlajati in takrat ga je treba preložiti.

Seveda lahko uporabite tudi kompostiranje z deževniki, ki je najbolj eko in naravno, imenovano vermikultura.

Vir: Zelenjava – gojenje iz meseca v mesec,
založba Mladinska knjiga 2008

.

NAJNOVEJŠE