0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastToksični prijatelji: 5 tipičnih opozorilnih znakov

Toksični prijatelji: 5 tipičnih opozorilnih znakov

MORDA VAS ZANIMA

Prijateljstva bi morala biti nekaj, kar bogati vaše življenje, toda žal imajo lahko včasih povsem nasproten vpliv. Tako je lahko prijateljevanje z določeno osebo povod za nenehne negativne občutke. V tovrstnih primerih govorimo o toksičnih prijateljstvih oziroma prijateljih. Čeprav se morda poskušate prepričati, da ste pretirano občutljivi in da je vedenje te osebe povsem običajno, vam nekaj v vas pravi, da to ne drži zares. Namesto da jih poskušate potlačiti, postanite raje bolj pozorni na opozorilne znake, ki pričajo o toksičnem prijateljstvu, sicer bo izstop iz tega odnosa vedno težji, vaša samozavest pa bo povsem načeta.

- Oglas -

1. Stalno norčevanje iz vaših pomanjkljivosti

Iskrenost je zagotovo ena najbolj cenjenih vrlin, ki jo večinoma iščemo tudi pri prijateljih. To, da je oseba z vami odkrita – tudi ko gre za nekaj, česar raje ne bi slišali – samo po sebi ni negativno. Problematično pa je, če se oseba, ki jo imate za prijatelja, stalno norčuje iz vaših napak. Obstaja namreč ogromna razlika med konstruktivno kritiko in poniževanjem, ki ni povezano z iskreno željo po pomoči, ampak je namenjeno predvsem zbijanju vaše samozavesti. Kritika vam tako ne pomaga pri tem, da bi postali boljša oseba. Povsem nasprotno: pogosta posledica stalnega poniževanja je nazadovanje, čeprav vas poskuša morda vaš »prijatelj« kasneje prepričati, da je šlo pravzaprav samo za šalo.

2. Nezainteresiranost za vas in vaše življenje

Skupno preživljanje prostega časa je za večino zelo pomemben del prijateljstva. Toda to, da vam neka oseba navidezno dela družbo, še ne pomeni, da je resnično z vami. Ena od značilnosti toksičnih prijateljstev je namreč tudi to, da nekoga, ki naj bi bil vaš prijatelj, niti ne zanimate zares. Tako preprosto ignorira večino tistega, kar poveste o sebi oziroma o svojem življenju, ali pa vam skače v besedo in spreminja temo pogovora v skladu s svojimi željami. Kljub fizični bližini imate lahko zato občutek osamljenosti in nerazumljenosti.

3. Obsojanje namesto empatije

Pravi prijatelj vas bo poskušal ustaviti, če se mu bo zdelo, da delate ogromno napako. Toda po drugi strani vam bo takrat, ko morebitna napaka ne bi bila pretirano usodna, pustil svobodo pri odločanju – in vam stal ob strani, če boste potrebovali pomoč. Dobri prijatelji se znajo vživeti v tujo kožo in sprejeti, da ste samostojna oseba z lastnimi željami. Po drugi strani pa so toksični prijatelji nagnjeni k stalnemu obsojanju in vcepljanju strahov. Tako lahko zamudite ogromno zanimivih priložnosti, saj vas je zaradi prijateljevih besed strah najbolj črnih scenarijev. Obenem pa lahko začnete svoje napake iz preteklosti dojemati kot precej bolj negativne, kot so v resnici bile.

- Oglas -

4. Velika odstopanja med besedami in dejanji

Oseba lahko sicer zatrjuje, da ji pomenite ogromno, toda ali se to odraža tudi v njenih dejanjih? Seveda je nemogoče pričakovati, da vam bodo prijatelji vedno na razpolago, vendar je pomembno, da veste, da se lahko nanje zanesete, če bi se znašli v zares hudi stiski. Ljudje, ki imajo polna usta laskavih besed in ki nenehno omenjajo, kako močno je vaše prijateljstvo, ko ste v težavah, pa povsem poniknejo, najverjetneje niso vaši pravi prijatelji. 

5. Nenehna potreba po pozornosti in očitno ljubosumje

Tipična značilnost toksičnih prijateljev je tudi stalna potreba po pozornosti. Tako se vam lahko pogosto zdi, da vas uporabljajo kot nekakšno ozadje. Če se občasno v središču pozornosti znajdete vi, bodo toksični prijatelji težko skrili svoje ljubosumje, obenem pa bodo najverjetneje poskušali narediti vse, da se vajini poziciji čim prej zamenjata.

.

NAJNOVEJŠE