0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTežave v spalnici? Nasveti za pare, ki si želijo kakovostnega spanca …

Težave v spalnici? Nasveti za pare, ki si želijo kakovostnega spanca …

MORDA VAS ZANIMA

Težave v spalnici so zelo pogosta tema pogovorov, s čimer pa seveda niso mišljene težave, povezane s spanjem. Vendar je lahko za številne pare precejšen izziv tudi skupno spanje. Tako lahko tudi »nekompatibilnost« na tem področju privede do hudih trenj. Naše počutje je namreč močno odvisno od tega, kako spočiti smo. Če se zaradi partnerjevega smrčanja ali premetavanja v postelji zelo težko naspite, ste najverjetneje precej bolj razdražljivi, kot bi bili sicer. Posledično je bistveno večja tudi možnost za spore. Tovrstne težave sicer še ne pomenijo nujno, da se morata odreči spanju v dvoje. Preden začneta razmišljati o drastičnih ukrepih, kot sta ločeni spalnici, je smiselno preučiti druge možnosti …

- Oglas -

Temelj je iskren pogovor, pri čemer se izogibajta ostrim obtožbam

Prvi korak do rešitve je iskren, toda umirjen pogovor o morebitnih težavah, povezanih s spanjem v dvoje. Partnerja občasno povprašajte, ali ima kakršne koli pritožbe, povezane z vašimi spalnimi navadami. Pri tem ni nujno, da gre za velike ovire. Včasih lahko namreč že manjše motnje vplivajo na kakovost spanca, posledično pa na spočitost in razpoloženje naslednji dan. Seveda pa je pomembno, da partnerju tudi sami zaupate, kaj je tisto, kar vas moti oziroma kar bi želeli spremeniti. Pri tem se izogibajte neposrednim napadom in obtožbam. Namesto da se osredotočate na partnerjeve napake, raje govorite o tem, kako se ob tem počutite sami, kakšen vpliv ima na vas pomanjkanje kakovostnega spanja itn. Ko se bosta iskreno pogovorila o svojih pričakovanjih, željah in težavah, lahko začneta pretresati možne rešitve.

Tisto, kar vas moti, je lahko simptom resnejših zdravstvenih težav …

Upoštevajte tudi, da je lahko tisto, kar vas moti, obenem tudi težava za vašega partnerja. Partnerjevo smrčanje na primer ni nujno zgolj nekaj, zaradi česar ne morete spati, ampak je lahko to simptom določenih zdravstvenih težav. Ko gre za simptome, ki se pojavljajo med spanjem, je lahko spanje v dvoje izjemno dragoceno. Prav partnerji so namreč tisti, ki najlažje opazijo, da se dogaja nekaj nenavadnega. Podobno kot za smrčanje velja seveda za druge težave. Tudi izjemno nemiren spanec je na primer simptom, ki ne bi smel biti prezrt. Če gre za zelo izrazite težave, je vsekakor pametno, da partnerja spodbudite k pogovoru z zdravnikom.

Čepki, naprave za beli šum, združeni enojni postelji itn.

Če je bila možnost resnejših zdravstvenih težav izključena, lahko začneta razmišljati o ukrepih za boljši spanec. Ti morajo biti seveda prilagojeni specifičnim težavam, s katerimi se spopadata. Če je glavna težava smrčanje, si lahko na primer priskrbite kakovostne ušesne čepke ali napravo, ki oddajajo t. i. beli šum, s katerim je mogoče prekriti moteče zvoke. Če se eden od vaju med spanjem nenehno obrača, je morda smiselno razmisliti o zamenjavi vzmetnice ali blazin. Dobra ideja so seveda tudi ločene odeje, zanimiva pa je tudi rešitev, ki jo poznajo v nekaterih skandinavskih državah, in sicer združitev dveh enojnih postelj, ki nadomestita klasično zakonsko posteljo.

- Oglas -

Eden nočna, drugi jutranja ptica – kdo naj se prilagodi?

Vas morda moti to, da je vajin urnik spanja povsem neusklajen? Če ste nočna ptica, vam svetujemo, da se pridružite partnerju, ki odhaja spat ob zgodnejših urah. Ko partner zaspi, lahko preprosto vstanete in nadaljujete svoj večer (pri tem seveda pazite, da ne boste povzročali preveč hrupa). Seveda pa velja tudi obratno: ko se zbudite, lahko partner, ki vstaja zgodaj, za nekaj minut zleze nazaj v posteljo. Tovrstni »kompromisi« poskrbijo za občutek večje povezanosti in za nekaj dodatnih trenutkov kakovostno preživetega skupnega časa brez motenj.

Preberite tudi: Nespečnost – zakaj nas muči in kakšne rešitve poznamo?

.

NAJNOVEJŠE