0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast»Teorija zažganega toasta« lahko popolnoma spremeni vaš pogled na življenje

»Teorija zažganega toasta« lahko popolnoma spremeni vaš pogled na življenje

MORDA VAS ZANIMA

Vse več uporabnikov TikToka se navdušuje nad »teorijo zažganega toasta«. Teorija temelji na navidezno preprosti modrosti, ki pa lahko – če jo zares ponotranjite – korenito spremeni vaš pogled na življenje. Stvari, ki ste jih doslej dojemali kot oviro, lahko začnete dojemati kot blagoslov. Vaše življenje bo posledično precej mirnejše.

- Oglas -

Osnovni principi teorije zažganega toasta

Najverjetneje ste že slišali za primere ljudi, ki so se za las izognili nezgodam, ki bi jih najverjetneje stale življenja – na primer zato, ker so zaspali ali zamudili vlak. Ob tovrstnih zgodbah običajno retrospektivno ugotovimo, da je šlo za neverjetno srečo v nesreči, po drugi strani pa takrat, ko se nam pripeti kaj slabega, redko pomislimo, da nam je ta zaplet morda prihranil precej večje težave. Privrženci teorije zažganega toasta verjamejo, da bi morali pogosteje pomisliti na ta vidik in zaupati, da vse ni tako črno, kot se morda zdi na prvi pogled.

Zažgan toast, zaradi katerega se od doma odpravimo nekaj minut kasneje, kot smo nameravali, nas lahko na primer obvaruje pred prometno nesrečo ali pred manj nevarnim, ampak še vedno neprijetnim dogodkom, denimo pred srečanjem z znancem, ki se mu izogibamo. Zažgan toast je tu seveda le metafora, saj lahko poskušamo na podoben način osmisliti tudi številne druge nevšečnosti, s katerimi se moramo spopasti v življenju.

Teorija zažganega toasta =/= toksična pozitivnost

Upoštevati je treba, da teorije zažganega toasta ne smemo zamenjevati s »toksično pozitivnostjo«. Ni mišljeno, da morate teorijo uporabiti v primeru resnično travmatičnih dogodkov, ki so vas močno pretresli in ki jih boste najverjetneje težko osmislili s tem, da se boste opominjali, da vam je bilo s tem morda prihranjeno nekaj še precej hujšega. Teorija zažganega toasta pride v poštev predvsem pri relativno nepomembnih vsakodnevnih težavah, ki nas nemalokrat potrejo ali razburijo precej bolj, kot bi bilo smiselno.

- Oglas -

Teorija vam lahko pomaga pri tem, da postanete bolj sočutni do sebe

Zažgan toast lahko privede do samoobtoževanja, na primer: »Kako sem neumen, takšne stvari se dogajajo samo meni.« Toda ko vidite, kako priljubljena je teorija zažganega toasta, lahko hitro ugotovite, da se podobne stvari dogajajo vsem ljudem. Tako lahko postanete bolj sočutni do sebe in sprejmete, da so tovrstne nezgode del življenja in da se jim ne moremo povsem izogniti, ne glede na to, kako inteligentni ali pazljivi smo.

Teorija lahko okrepi čuječnost

Ponotranjenje teorije zažganega toasta lahko prepreči katastrofiziranje. Namesto da začnete nemudoma razmišljati, kaj vse bo šlo narobe zaradi navidezno drobne napake, na situacijo pogledate bolj realistično in poskušate vsaj dopustiti možnost, da je šlo pravzaprav za srečo v nesreči – tudi če ni očitno, kaj vam je bilo s tem prihranjeno. Tako nehate razmišljati o tem, kaj vse se bo še zgodilo, posledično pa se lažje osredotočite na tukaj in zdaj.

Teorija lahko poskrbi, da zagledate boljše možnosti

Tudi če je bil toast, ki se je zažgal, vaš zadnji, vse najverjetneje ni tako črno. Morda imate v omari ovsene kosmiče, iz katerih si lahko pripravite bolj zdrav zajtrk, ki vas bo nasitil za dlje časa. Ponovno: toast je tu zgolj metafora. Podoben princip pride v poštev v številnih drugih okoliščinah. Navidezna ovira lahko poskrbi za to, da nenadoma zagledamo precej boljše možnosti, na katere se sicer ne bi spomnili.

Teorija vam lahko pomaga pustiti preteklost za sabo

Kot omenjeno, teorija ni primerna za resnejše težave, toda če travma ni prevelika, si lahko z njo kljub temu pomagate tudi med malce težjimi življenjskimi prelomnicami, če se vam zdi to seveda primerno, na primer po razhodu s partnerjem. V tovrstnih situacijah si pogosto želimo zaključkov. Posledično iščemo odgovore na določena vprašanja, misleč, da nam bodo ti odgovori pomagali pustiti preteklost za sabo, toda tudi če dobimo odgovore, ki smo jih iskali, to običajno porodi še več vprašanj. S tem ostajamo ujetniki preteklosti. Zaupanje, da se je s tem, kar se je zgodilo, v našem življenju odprl prostor za nekaj boljšega, je lahko precej bolj produktivno.

.

NAJNOVEJŠE