0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTek ali vadba zgodaj zjutraj? Zakaj pa ne

Tek ali vadba zgodaj zjutraj? Zakaj pa ne

MORDA VAS ZANIMA

Bliža se poletje in za hujšanje se odloča veliko ljudi. Nekateri nam priporočajo tek zjutraj, spet drugi ga odsvetujejo, zato smo povsem z razlogom zmedeni.

- Oglas -

Ali si tek lahko privoščimo kot jutranji trening ali ne?

Kljub številnim dokazom ne moremo z gotovostjo reči, da sta  trening ali tek na tešče najboljša za kurjenje maščob in hujšanje, ker se večina študij pri raziskavah osredotoča samo na število porabljenih kalorij med vadbo. To je lahko problematično, saj pri aerobni vadbi in teku res pokurite več kalorij na tešče, pri visokointenzivni vadbi pa kurite kalorije še ves dan, čeprav ne počnete nič.

Jutranja vadba tek

Jesti ali ne jesti pred vadbo, to je sedaj vprašanje?

Ali trening in tek na tešče posamezniku ustrezata, je odvisno tudi od njegove prehrane in stopnje telesne maščobe. Glikogen so shranjeni ogljikovi hidrati, ki jih vaše telo porablja kot prednostni vir goriva za trening. Nekateri  pravijo, da sta trening  in tek na tešče dobra zato, ker je raven glikogena v telesu zjutraj nizka, zato bo telo gorivo začelo pridobivati iz shranjene maščobe, kar bo pripomoglo k našemu hujšanju.

- Oglas -

Aerobna vadba oz. trening na tešče ima večji učinek na izgubo maščobe in je dobra za hujšanje, saj je zjutraj raven glikogena v telesu tudi najnižja. To povzroči, da telo energijo porablja iz zalog maščobe, saj se maščobne kisline shranjujejo v maščobnih celicah in jih potem telo porablja kot energetsko gorivo za delovanje.

Ni pomembno, kaj jemo pred vadbo, temveč kaj jemo po vadbi

Vaše telo čez noč razgrajuje aminokisline v glukozo, tako da vadba na tešče aktivira več maščob in več aminokislin za gorivo, kar za opaznost mišic ni ravno idealno, ampak pomembno je, kaj zaužijete po vadbi in ne pred njo. Če po vadbi uživate sirotkine beljakovine in počasi prebavljiv kazein, se za mišice in njihovo opaznost ni treba bati.

Tek in trening na tešče boste k vašemu hujšanju pripomogla, če pa  tek na tešče preprosto ni za vas, vadbe ne izvajajte. Kljub temu se ne bojte poskusiti. Srečno!

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE