0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastTehnika Pomodoro za boljši izkoristek časa

Tehnika Pomodoro za boljši izkoristek časa

MORDA VAS ZANIMA

Ali imate pogosto občutek, da vam čas polzi iz rok? Čeprav imate teoretično na voljo dovolj časa za obveznosti in za prostočasne aktivnosti, v katerih uživate, ste vedno v zaostanku. Preganjajo vas roki, ne najdete časa za sprostitev, panika se povečuje in zdi se vam, da ste se ujeli v začaran krog, iz katerega ni izhoda. Če se prepoznate v tem opisu, vam toplo svetujemo, da preizkusite priljubljeno tehniko Pomodoro, ki je v osnovi namenjena povečanju produktivnosti. Gre za zelo preprosto tehniko, ki vam lahko pomaga pri tem, da precej bolje izkoristite čas, ki ga imate na voljo. Čas se s pomočjo te tehnike ne bo več zdel popolnoma neobvladljiv …

- Oglas -

Kaj je tehnika Pomodoro?

Kot omenjeno, je tehnika Pomodoro v osnovi zelo preprosta. Temelji na izmenjavi krajših, 25-minutnih časovnih intervalov popolne osredotočenosti na nalogo, ki je pred nami, nato pa pride na vrsto odmor. Za boljšo predstavo:

  • Najprej izberete nalogo, na katero se boste osredotočili med 25-minutnim intervalom.
  • Nato nastavite časovnik in začnete delati.
  • Ko se čas izteče, časovnik nastavite na 5 minut in si privoščite odmor.
  • Ponovite še trikrat.
  • Po vsakem četrtem ciklu si lahko privoščite nekoliko daljši, na primer 30-minutni odmor.

Priporočljivo je, da že zjutraj ali večer prej določite prioritetne naloge in ocenite, koliko ciklov boste potrebovali zanje. Kompleksnejše naloge razdelite na manjše dele, ki ne zahtevajo več kot 25 minut dela.

Dodatni nasveti za produktivnejše delo

Uporabljate lahko odštevalnik časa na telefonu ali posebne aplikacije za mobilne telefone, ki so bile razvite prav za lažjo implementacijo tehnike Pomodoro. Pomagate pa si lahko tudi s klasičnim, kuhinjskim časovnikom. Aplikacije so sicer po eni strani bolj praktične, saj vam ne bo treba vsakič znova nastavljati ciklov dela in ciklov za odmor, po drugi strani pa ima kuhinjski časovnik pomembno prednost: tako boste še bolj zbrani, saj boste lahko med delom telefon pospravili v predal.

- Oglas -

Pomembno je, da tudi odmore izkoristite čim bolj premišljeno. Izberite aktivnosti, ki vas bodo napolnile z energijo in vas pripravile na nov cikel zbranega dela (pitje vode, raztezne vaje, meditacija ipd.).

Po želji lahko dolžino ciklov prilagodite svojim preferencam. Nekaterim na primer bolj ustrezajo daljši cikli, na primer 50-minutni cikli zbranega dela, ki jim sledi 10-minutni odmor.

O zgodovini tehnike Pomodoro

Tehnika Pomodoro je bila razvita že leta 1987. Za njen razvoj pa je bilo v veliki meri zaslužno naključje. »Izumitelj« metode Francesco Cirillo je bil leta 1987 študent, ki se je kljub dejstvu, da zbranosti takrat še niso oteževale pametne naprave, težko osredotočal na študijsko gradivo. Nato pa je nenadoma pred sabo zagledal kuhinjski časovnik, izdelan v obliki paradižnika, in dobil zanimivo idejo. Rekel si je, da se bo poskušal zbrati samo 2 minuti, in nastavil časovnik. Ker je delovalo, je interval nato podaljšal.

Eksperimentiral je z različnimi dolžinami ciklov in na koncu ugotovil, da so 25-minutni cikli idealni, saj omogočajo najboljši izkoristek časa oziroma najbolj zbrano delo. Medtem ko so bili krajši cikli prekratki za malce resnejše delo, je med daljšimi cikli opažal, da postopoma ni bil več tako zbran. Sčasoma se je začela beseda o tem pristopu širiti in tehnika Pomodoro je postajala vse bolj priljubljena. Danes si tako z njo pomaga ogromno ljudi, ki poskušajo čim bolje izkoristiti čas – tako med delom/študijem kot v prostem času. Dejstvo, da je Francesco Cirillo uporabljal časovnik, oblikovan kot paradižnik, je vplivalo na poimenovanje tehnike. »Pomodoro« je namreč italijanska beseda za paradižnik.

.

NAJNOVEJŠE