Juliane Koepcke: Epska zgodba o preživetju letalske nesreče

Juliane Koepcke je nemško-perujska biologinja, ki je postala znana po svoji neverjetni zgodbi o preživetju letalske nesreče, ki se je zgodila 24. decembra 1971. Takrat je bila stara 17 let in je skupaj s svojo mamo letela z letalom družbe LANSA na poti iz Limy v Pucallpo, Peru. Med poletom je letalo pristalo v hudi nevihti, ki je povzročila, da se je letalo zrušilo v perujsko amazonsko džunglo. Juliane je bila edina preživela med 92 potniki na krovu.

Ko se je prebudila iz nezavesti, je Juliane ugotovila, da je padla z višine približno 3 kilometrov, privezana na svoj sedež. Kljub številnim zlomom in modricam je bila sposobna hoditi in se je odločila, da bo sledila potoku, saj je verjela, da jo bo to vodilo do rešitve. Džungla je bila izredno nevarno okolje, polno nevarnih živali, insektov in bolezni.

Juliane Koepcke 1998
Koepcke se je leta 1998 vrnila na prizorišče nesreče.

V desetih dneh je Juliane v džungli premagala številne izzive, vključno s pomanjkanjem hrane, izčrpanostjo, okužbami in zajedavci. Kljub temu je s svojim znanjem o naravi, ki ga je pridobila od svojih staršev, oba sta bila namreč znanstvenika, uspela preživeti. Njeno poznavanje džungle ji je omogočilo, da je vedela, katere rastline so užitne, kako najti vodo in kako se zaščititi pred nevarnimi živalmi.

Na deseti dan je Juliane našla kočo, ki so jo uporabljali lovci in lesarji. Tam je našla nekaj hrane in zasilno zdravniško pomoč, nato pa je čakala, da se vrnejo ljudje. Naslednji dan je kočo obiskala skupina lovcev, ki so jo odpeljali s čolnom do najbližje vasi, kjer so ji nudili dodatno zdravniško oskrbo.

Juliane Koepcke 2019
Juliane Koepcke leta 2019

Po rešitvi je Juliane preživela kar nekaj časa v bolnišnici, da si je opomogla od vseh poškodb in okužb. Nato se je vrnila v Nemčijo, kjer je nadaljevala šolanje in kasneje pridobila doktorat iz biologije. Njena zgodba o preživetju je pritegnila veliko pozornosti in navdihovala številne knjige, filme in dokumentarce.

Danes Juliane Koepcke še vedno dela kot biologinja, specializirana za netopirje, in se in se redno vrača v Peru, kjer sodeluje pri raziskavah in ohranitvi amazonskega deževnega gozda. Njena neverjetna zgodba o preživetju služi kot opomnik na moč človeškega duha, sposobnost prilagajanja in pomembnost znanja o naravi. Juliane Koepcke je postala simbol vztrajnosti in poguma ter navdih za mnoge, ki se soočajo s težkimi izzivi. Njena zgodba je dokaz, da je včasih tudi v najbolj neugodnih okoliščinah mogoče najti upanje in preživeti.