0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSuhe oči: 8 naravnih metod za ublažitev težav

Suhe oči: 8 naravnih metod za ublažitev težav

MORDA VAS ZANIMA

Suhe oči so posledica nezadostnega solzenja. Včasih pa je lahko za težave s suhimi očmi kriva tudi slaba kakovost solz. Med možne vzroke za težave s suhimi očmi spadajo alergije, različne bolezni, okoljski dejavniki, uporaba določenih zdravil in čezmerna uporaba različnih elektronskih naprav. Težave s suhimi očmi pogosto spremljajo tudi simptomi, kot so rdeče beločnice, zamegljen vid, občutljivost na svetlobo in srbečica.

- Oglas -

V nekaterih primerih naravne metode ne morejo popolnoma odpraviti težav s suhimi očmi, vendar jih lahko večinoma vsaj omilijo. Tako je vsekakor pametno, da jim daste priložnost …

1. Pomagajte si s toplimi obkladki

Topli obkladki so zelo učinkovita naravna metoda za ublažitev različnih težav, ki so običajno krive za suhe oči. S pomočjo toplih obkladkov lahko ublažite morebitno vnetje in ublažite razdraženost. Poleg tega pa lahko topli obkladki spodbudijo delovanje solznih žlez, torej žlez, ki so odgovorne za tvorbo solz. Pazite, da obkladek ne bo prevroč, da ne poškodujete/dodatno razdražite oči. Namesto obkladkov lahko uporabite tudi tople čajne vrečice (posebno dobra izbira so vrečice kamiličnega čaja).

2. Omejite čas, ki ga preživite pred zasloni

Eden od najpogostejših simptomov t. i. sindroma računalniškega vida so suhe oči. Pomenljiv je podatek, da v povprečju pomežiknemo 12-krat na minuto, če strmimo v računalniški zaslon, pa se ta številka zmanjša na 5 pomežikov na minuto. Manj časa ko so oči zaprte, večja je nevarnost za težave s suhimi očmi. Zaradi dolgotrajnega strmenja v računalniški ekran pa se lahko pojavijo tudi drugi neprijetni simptomi, na primer glavobol. Tako je pomembno, da poskušate zmanjšati količino časa, ki ga preživite pred računalniškim zaslonom (pa tudi pred drugimi tipi zaslonov). Obenem pa je nujno, da med uporabo elektronskih naprav skrbite za redne odmore. Priporočamo, da si vsakih 20 minut vzamete vsaj 20-sekundni odmor, med katerim oči uprite v oddaljen predmet. To bo nekoliko zmanjšalo naprezanje zaradi strmenja v zaslon neposredno pred vašimi očmi.

- Oglas -

3. Poskrbite za dovolj spanja

Spanje tudi očem zagotovi prepotreben počitek, saj so naše oči podnevi večino časa odprte (če odštejemo kratkotrajno zapiranje med mežikanjem). Če se pogosto spopadate s suhimi očmi, je to lahko povezano s pomanjkanjem spanja. Pri nekaterih posameznikih so sicer možna odstopanja, vendar velika večina odraslih oseb potrebuje približno 7–9 ur spanja na noč.

Suhe oči Omega-3

4. Suhe oči so lahko posledica pomanjkanja omega-3-maščobnih kislin

S pogostejšim uživanjem živil, ki so bogata z omega-3-maščobnimi kislinami, ali z uporabo kakovostnega prehranskega dopolnila, ki vsebuje omenjene maščobne kisline, lahko močno zmanjšate tveganje za težave s suhimi očmi oziroma ublažite neprijetne simptome. Pozitiven vpliv na oči je tako še razlog več, zakaj si omega-3-maščobne kisline, ki so znane po impresivnih protivnetnih učinkih, zaslužijo posebno pozornost.

5. Očem privoščite nežno masažo

Nežna masaža lahko sprosti napete oči in prispeva k boljši prekrvavljenosti. Obenem pa lahko pripomore k nastajanju solz. Tako gre za odlično naravno metodo za preprečevanje/lajšanje težav s suhimi očmi.

6. Poskrbite za to, da boste popili dovolj tekočine

Kot je verjetno očitno, je voda osnovna sestavina naših solz (solze so sestavljene iz 98 odstotkov vode, nato pa so tu še sol, maščobe in različne beljakovine). Tako je nedvomno izjemno pomembno, da skrbite za zadosten vnos tekočine.

- Oglas -

7. Če imate pogosto suhe oči, si pomagajte si z vlažilnikom zraka

Suh zrak v prostoru ne povečuje samo tveganja za suho kožo in izsušene, štrenaste lase, ampak tudi za suhe oči. Posebno v zimskih mesecih je priporočljiva uporaba kakovostnega vlažilnika, saj je zaradi ogrevanja zrak takrat običajno zelo suh.

8. Zaščitite oči pred UV-žarki

Nakup kakovostnih sončnih očal je zagotovo pametna investicija. Ultravijolični sončni žarki lahko namreč ogrozijo tudi vaše oči. Ena od možnih posledic poškodb, povezanih z ultravijoličnimi žarki, so prav suhe oči. Dodatna prednost sončnih očal je, da lahko ščitijo tudi pred drugimi negativnimi vplivi, ki povzročajo izsuševanje oči, na primer pred prahom in vetrom.

.

NAJNOVEJŠE