Zdravje & prehranaSvetloba in barve - izvor in lepota življenja

Svetloba in barve – izvor in lepota življenja

MORDA VAS ZANIMA

Svetloba in barve vplivajo na nas, če se tega zavedamo ali ne. Najmočneje deluje čista bela svetloba, MAVRICA pa ima s svojimi bleščečimi barvami še dodatno čarobno moč. Barve delujejo preko oči, kože in energijskih središč, ki jih v indijski filozofiji imenujejo čakre.

- Oglas -

Vsaka čakra ima na telesu svoj položaj in barvo. Sedem glavnih čaker si sledi ob hrbtenici od spodaj navzgor v tem vrstnem redu: rdeča, oranžna, rumena, zelena, svetlo modra, indigo in vijolična. Vibrirajo v barvah mavrice in bolj ko so barve čiste, svetle in intenzivne, bolj smo zdravi, usklajeni s sabo in s svetom.

Iz odgovorov na vprašanji, katere barve nas privlačijo in katerih ne maramo, lahko odkrijemo svoje najgloblje skrivnosti, vrline in pomanjkljivosti ter prepoznamo svoje notranje nagibe.
Zavedanje, da lahko sprejemamo in izžarevamo svetlobo, pa lahko izzove velik preskok v razumevanju življenja. Ko začnemo gledati na lastno stvaritev, na kvalitete in vsebine življenja kot na dogajanje v naravi, se nam odprejo drugačne poti. Lepoto in milost življenja tako začutimo v sebi.

Celice telesa se različno odzivajo na različne barve svetlobnega spektra. Vsaka barva ima posebno kvaliteto energije in deluje na svoj način. Pomanjkanje svetlobe pa lahko povzroči različne bolezni, kar je že znanstveno dokazano – recimo depresijo in rahitis.

Čakre
RDEČA podpre vitalnost in spodbuja k aktivnemu življenju. Spodbudi delovanje srca in krvnega obtok ter dihanje. Uporabimo jo pri pomanjkanju energije, kronični utrujenosti, slabi cirkulaciji, malodušju in negativnih mislih, pa tudi kadar imamo težave z denarjem. Ni pa primerna za visok krvni tlak,vnetja, jezo, razdražljivost in nestrpnost.

- Oglas -

ORANŽNA je barva optimizma, veselja, zavedanja lastnih potreb in njihovega izpolnjevanja ter družabnosti. Pozitivno deluje na brezvoljnost, slabo razpoloženje, samopomilovanje in pomanjkanje samospoštovanja. Poživi telo in duha ter vrača vero v življenje. Krepi vranico, pljuča, trebušno slinavko in povečuje odpornost telesa.

RUMENA podpira intelektualno delo, notranjo moč, samozavest in navdušenje nad življenjem. Podpre budnost in zrelo presojo, da stvari in dogodke jasneje vidimo, smo bolj organizirani in odločni. Lahko pa postanemo “žrtev” intelekta, trmasti in zaprti do okolice in se varneje počutimo v obstoječem stanju – nočemo sprememb, ker se ne zavedamo potreb lastne duše. Rumena krepi živčni in limfni sistem ter prebavila (jetra, žolčnik, želodec in trebušno slinavko).

ZELENA sprošča, umirja, mehča, raztaplja in obnavlja, podpre zdravljenje in ustvarja ravnotežje. Blagodejno vpliva na srce in odpira srčno čakro, da “vdihujemo” več energije.

MODRA je barva miru, sprostitve, vdanosti, svobodnega izražanja čustev, sebe, svojih idej in kreiranja lastnega življenja. Blaži in hladi (“vroče”dnevne aktivnosti), pomaga pri tesnobi, nespečnosti, nervozi, nemiru. Umirja vegetativni živčni sistem in s tem tudi krvni tlak. Povezana je z grlom in ščitnico.

INDIGO je barva navdiha, individualnosti, domišljije in ustvarjalnih rešitev – poveča zbranost in pomaga najti pravo smer, ker umiri podeče se misli in pomaga odkriti ovirajoče miselne vzorce. Primerna je, ko smo razdvojeni in se ne veselimo prihodnosti, ko smo raztreseni in nočemo prevzeti odgovornosti za svoje življenje. Blaži in umirja bolečine ter blagodejno vpliva na okostje, zlasti na kostni mozeg.

VIJOLIČNA je barva meditacije, krepi intuicijo in prinaša mir, da laže prodremo v notranji svet. Vodi nas do razumevanja še nedojemljivega abstraktnega sveta. Očiščuje in razkužuje, ker raztaplja zastale energije v telesu. Na telesni ravni deluje na vranico in limfo, na holesterol, pomirja in blaži vročinske izpuščaje in opekline. Zmanjšuje občutek lakote in uravnoveša prebavo.

Z zavestno uporabo barv lahko na različne načine poskrbimo za dušo in telo. Najbolj učinkovita je seveda neposredna moč svetlobe in njenih barvnih valovanj v naravi, med meditacijo ali pri gledanju barvanih sveč. Učinkujejo pa tudi čaji, pijača in hrana določene barve, izvlečki in olja rastlin, ki jih vonjamo ali uporabimo pri masaži in v kopeli. Posredno deluje svetloba preko obarvanih sten, okrasnih in uporabnih predmetov, slik, oblačil (spodnje perilo ali modni dodatki) ali pa enostavno gledamo določeno barvo na listu papirja ali na ekranu. Lahko se poigramo in si predstavljamo barvno mavrico, ki z rdečo obarva noge, oranžna gre do popka, rumena nad popkom, zelena v predelu prsnega koša, modra v področju grla, indigo čez obraz in vijolična nad glavo. Ali pa “postanemo” določena barva za nekaj minut. Življenje je barvito – obarvajmo si ga!

- Oglas -

Milena Plut Podvršič

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×