0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeSukulente: Kakšni so najpogostejši razlogi za težave

Sukulente: Kakšni so najpogostejši razlogi za težave

MORDA VAS ZANIMA

Sukulente so znane kot zelo nezahtevne rastline, torej kot nalašč za tiste, ki sicer nimajo sreče z ohranjanjem sobnih rastlin pri življenju. Vendar pa to še ne pomeni, da se ne morejo pojaviti določene težave. V nadaljevanju preverite, kaj so najpogostejši razlogi zanje in kako jih odpraviti.

- Oglas -

Sukulente

Preveč vode

Čezmerno zalivanje je najpogostejši vzrok za odmiranje sukulentov. Pogosto je sicer težko ugotoviti, koliko vode sukulente zares potrebujejo. Najbolj očitni znaki, da pretiravate s količino vode, so običajno zmehčani, rumenkasto obarvani listi, še posebej spodnji, včasih pa so listi videti skorajda prozorni in začnejo odpadati. Zelo očitno opozorilo, da sukulente preveč zalivate, je tudi to, da v podstavku ostaja voda in da je zemlja zelo vlažna. V tem primeru je dobro dati sukulentom nekaj dni, da si odpočije in se malce presuši. Če se boste pravočasno ustavili z zalivanjem, obstaja precejšnja verjetnost, da si rastlina opomore.

Premalo vode

Čeprav večina ljudi naredi napako s tem, ko sukulente pretirano zaliva, pa je možna tudi druga skrajnost. Sukulente so sicer zelo odporne na sušo, vendar morate paziti tudi na to, da količina vode, ki jim jo dovajate, ni premajhna. Običajno so posledica pomanjkanja vode suhi, lomljivi listi proti vrhu rastline. Če opazite, da se to dogaja, nekoliko povečajte pogostost zalivanja in količino uporabljene vode.

- Oglas -

Neustrezna zemlja za sukulente

Sukulente potrebujejo pravilno izbrano prst, da lahko optimalno uspevajo. Včasih zemlja, v katero so posajeni sukulente, ki jih kupite v trgovini, ni ustreznejša. Če že kmalu po tem, ko ste ga kupili, sukulent ni v najboljšem stanju, je smiselno, da ga presadite v zemljo, ki je predvidena posebej za ta tip rastlin.

Preveč ali premalo svetlobe

Eden izmed dejavnikov, na katerega morate biti pri sukulentih prav tako pozorni, je tudi količina svetlobe, ki jo prejemajo. Tudi tu morate najti zlato sredino. Odsvetujemo, da imate sukulente na prostem, kjer so pogosto neposredno izpostavljeni sončni svetlobi in toploti. To lahko namreč med drugim privede do črnih lis na listih. Po drugi strani pa bodo začele sukulente, ki na voljo nimajo dovolj svetlobe, izgubljati barvo in liste. Pri tem je pomembno, da upoštevate individualne potrebe posamezne vrste sukulent, ki se lahko precej razlikujejo, ko gre za vprašanje optimalne količine sončne svetlobe.

.

NAJNOVEJŠE