0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaŠtevilo novih solarnih panelov za skoraj 50 % večje kot leto pred...

Število novih solarnih panelov za skoraj 50 % večje kot leto pred tem

MORDA VAS ZANIMA

Ukrepi za zajezitev podnebnih sprememb so večinoma še vedno daleč od priporočil znanstvenikov, toda na enem od področij se stvari vendarle premikajo na bolje. V mislih imamo instalacijo solarnih panelov. Zanimanje za pridobivanje električne energije s pomočjo sončnih celic se vsako leto povečuje, pri čemer gre za vse prej kot zanemarljive premike. Število solarnih panelov, ki so bili montirani lani, je bilo tako za kar 49 odstotkov večje od števila solarnih panelov, nameščenih leta 2021.

- Oglas -

Solarni paneli: trend, ki ni zgolj muha enodnevnica

Ko gre za solarne panele, se rekordna leta vrstijo praktično druga za drugim, kar priča o tem, da ne gre zgolj za muho enodnevnico, ampak za trajnejšo spremembo. To je bilo že deseto leto zapored, ko je bil podrt predhodni rekord. Tudi precejšen del električne energije, ki se porabi na območju Evropske unije, se pridobi prav s pomočjo sonca. Solarna energija naj bi tako v letu 2023 predstavljala kar približno 57 odstotkov električne energije, porabljene v državah članicah Evropske unije.

Lani je svet prvič v zgodovini presegel 1 TW solarne energije

Zmogljivost strešnih solarnih panelov se je po rekordnem letu 2022 povečala na kar 118 GW (1 GW = 1 milijarda vatov). Navedena količina električne energije zadostuje za oskrbo kar 36 milijonov dodatnih gospodinjstev.  Skupna količina solarne energije pa se je lani povečala za 45 odstotkov in (končno) dosegla 1,2 TW (1 TW = 1 trilijon vatov). To je bilo prvo leto v zgodovini, ko je zmogljivost solarnih sistemov presegla 1 TW.

V Evropi največ novih panelov nameščenih v Španiji, Nemčiji in na Poljskem

Lani se je obenem povečalo tudi število držav, v katerih zmogljivost solarnih panelov, nameščenih v enem letu, dosega najmanj 1 GW, in sicer z 12 na 26 držav. V poročilu je predvideno, da bo takšnih držav do leta 2025 že več kot 50. Na trenutnem seznamu 26 držav, v katerih se namesti največ solarnih panelov, najdemo kar 12 evropskih držav. Posebno veliko solarnih panelov namestijo v Španiji (5. mesto na lestvici), Nemčiji (6. mesto na lestvici) in – morda malce presenetljivo – na Poljskem (8. mesto na lestvici).

- Oglas -

Na vrhu lestvice Kitajska, ZDA in Indija

Na 1. mestu lestvice se je sicer znašla Kitajska, ki ji sledijo Združene država Amerike, 3. mesto pa zaseda Indija (države so razvrščene glede na število novih solarnih panelov, ki so bili nameščeni leta 2022). Prvo peterico zaokrožujeta Brazilija in – kot omenjeno – Španija. Države si nato do 26. mesta sledijo v naslednjem vrstnem redu: Nemčija, Japonska, Poljska, Nizozemska, Avstralija, Južna Koreja, Italija, Francija, Tajvan, Čile, Danska, Turčija, Grčija, Južnoafriška republika, Avstrija, Velika Britanija, Mehika, Madžarska, Pakistan, Izrael in Švica.

Subvencije kot pomembna spodbuda

Solarni paneli so lahko nedvomno pomemben prispevek k čistejšemu okolju oziroma k redukciji ogljikovih izpustov, vendar pa to običajno ni glavni razlog za odločitev za montažo. Investitorji se za ta korak v osnovi odločajo zaradi obeta dolgoročnih prihrankov. Zanimanje za solarne panele je tako posebno veliko tam, kjer se odločitev za instalacijo spodbuja s subvencijami oziroma z nepovratnimi finančnimi sredstvi. Po drugi strani pa lahko prehod k solarni energiji ovira nezadostna kapaciteta električnega omrežja, kar onemogoča oddajanje in shranjevanje morebitnega presežka električne energije, ki se ustvari. Posodobitev električne infrastrukture je lahko tako prav tako zelo koristen ukrep za spodbujanje prehoda k zelenim oziroma obnovljivim virom električne energije.

.

NAJNOVEJŠE