0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeSredi zime spala na strehi, da bi sosedom priskrbela solarne panele

Sredi zime spala na strehi, da bi sosedom priskrbela solarne panele

MORDA VAS ZANIMA

Londonska umetnika Dan Edelstyn in Hilary Powell sta se odločila za zanimivo akcijo. Organizirala sta zbiranje sredstev za solarne panele za svoje sosede, da pa bi pritegnila čim več pozornosti in tako zbrala več sredstev, sta sredi mrzle zime kar tri mesece spala na strehi. Projekt je bil uspešen, saj jima je uspelo zbrati kar približno 132.000 €. Tako sta lahko s solarnimi paneli razveselila lepo število sosedov iz soseske Waltham Forest. 

- Oglas -

Poleg finančnega pomemben tudi okoljski vidik

Povod za projekt so bili vedno višji stroški ogrevanja. Dan Edelstyn in Hilary Powell sta imela tega na neki točki dovolj. Zavedala sta se, da je finančna situacija številnih ljudi, ki živijo v njuni soseski, vse prej kot zavidljiva – in da je zato nujno takojšnje ukrepanje. Čakanje na politične spremembe je lahko dolgotrajen proces, medtem pa je treba opazovati, kako ljudje v bližini živijo praktično iz rok v usta. Poleg finančnih so umetnika gnali tudi okoljski vzgibi. Razumeta namreč, da je za zajezitev podnebnih sprememb nujna oddaljitev od uporabe fosilnih goriv in prehod k okolju prijaznejšim, obnovljivim virom ogrevanja.

Energetska revščina vse bolj razširjena

V londonski soseski Waltham Forest, v kateri živita Dan Edelstyn in Hilary Powell, je pojav, ki je v angleščini znan kot »energetska revščina« (ang. fuel poverty), zelo pogost. Gre za pojav, za katerega je značilno drastično omejevanje porabe energije zaradi pomanjkanja finančnih sredstev (npr. zelo nizka temperatura v stanovanjih v zimskih mesecih). V skladu z eno od definicij lahko o energetski revščini govorimo, če mora gospodinjstvo za stroške ogrevanja in sorodne stroške porabiti več kot 10 odstotkov vseh svojih dohodkov. Težava je seveda še posebno razširjena med najbolj ranljivimi družbenimi skupinami (brezposelne osebe, upokojenci itn.). Raziskave so pokazale, da se soseska Waltham Forest uvršča na tretje mesto na lestvici najbolj ogroženih sosesk v Londonu, zato je bil projekt, ki se ga je lotil umetniški par, posebno dragocen.

Zelo stare in slabo izolirane stavbe prispevajo k težavi

Eden od dejavnikov, ki prispevajo k temu, da je energetska revščina v soseski Waltham Forest tako pogost pojav, je dejstvo, da je veliko objektov v tej soseski zelo starih. Ogromno oseb tako biva v objektih, zgrajenih v viktorijanskem obdobju, ki so nemalokrat zelo slabo izolirani. Vzdrževanje prijetne temperature v zimskih mesecih zato zahteva posebno visoke stroške. Eden od stanovalcev soseske, ki sta jih soseda Dan Edelstyn in Hilary Powell presenetila s solarnimi paneli, je povedal, da je izjemno vesel, saj ocenjuje, da bodo njegovi stroški za elektriko v prihodnje nižji kar za približno 70 odstotkov. Obenem pa je izpostavil, da bo to dobro tudi za okolje.

- Oglas -

Izvajalec del se je odpovedal dobičkom

Skupinski projekti instalacije solarnih panelov so pogosto posebno dobra izbira z vidika stroškov. Poleg tega pa je šel umetnikoma in stanovalcem na roke tudi izvajalec storitve. Podjetje Octopus Energy, ki so ga najeli za namestitev solarnih panelov, se je namreč odločilo, da se odreče dobičku. Računali bodo torej zgolj toliko, da bodo lahko krili stroške, nastale med delom. V podjetju želijo tako poskrbeti, da bo solarne panele dobilo več stanovalcev soseske Waltham Forest. S to odločitvijo pa želijo obenem prispevati k ozaveščanju o nujnosti prehoda k obnovljivim virom energije.

Projekti, ki lahko poskrbijo za občutek skupnosti …

Dan Edelstyn in Hilary Powell upata, da bo njun projekt spodbudil čim več podobnih projektov. V ospredju zbiranja sredstev za solarne panele sta bila sicer finančni in okoljski vidik, vendar umetnika opozarjata, da ne bi smeli zanemariti dodatnega bonusa – večje povezanosti med sosedi. To poskrbi za občutek skupnosti, kar je ne nazadnje pomembno tudi za lažje spodbujanje političnih, sistemskih sprememb.

.

NAJNOVEJŠE