Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
RubrikeZanimivostiSrečni zakonci živijo dlje

Srečni zakonci živijo dlje

MORDA VAS ZANIMA

Vsi smo že slišali za rek »srečna žena, srečno življenje«. Nova študija pa je ta rek tudi znanstveno potrdila.

Srečni zakonci živijo dlje

Ne samo srečnejše, tudi daljše življenje

- Oglas -

Socialna psihologinja Olga Stavrova je v svoji študiji pregledala reprezentativen vzorec, ki je vključeval več kot 4 tisoč poročenih parov, starih 50 let ali več. Pare je spremljala osem let in jih merila glede na vrsto psiholoških in fizikalnih spremenljivk. Ker vsi (predvsem najstarejši) pari niso preživeli teh osem let, je zabeležila tudi vse smrti, ki so se pripetile med študijo.

Sreča ima podoben učinek kot zdrava prehrana

Prvi opazen rezultat je bil ta: zadovoljstvo z življenjem zakonca je povezano z bistveno manjšim tveganjem za smrt. Torej, zadovoljni zakonci (tisti, ki so se v anketi opredelili za »Zadovoljen sem s svojim življenjem«) so živeli dlje kot tisti, ki so bili v zakonu nesrečni. Korelacija med srečo v zakonu in dolžino življenja je obstala ne glede na spol, etnično pripadnost, stopnjo izobrazbe, dohodek gospodinjstva ali spolno usmerjenost posameznikov. Kot zdrava prehrana, ohranjanje normalne telesne teže in redna vadba nas lahko, očitno, pred prezgodnjo smrtjo varuje tudi sreča v zakonu.

Srečni ljudje so bolj fizično aktivni

Zakaj? Za to povezavo med zadovoljstvom v zakonu in umrljivostjo obstaja več razlag. Na primer, če je naš zakonec srečen, je bolj verjetno, da bo skrbel za nas, če zbolimo. Možno je tudi, da smo v srečnem zakonu manj izpostavljeni za telo škodljivemu stresu, ker se manj prepiramo. Tretja možna razlaga, ki jo je Stavrova v raziskavi izpostavila, pa je ta, da so srečni ljudje bolj fizično aktivni. Prav tako velja, da smo tudi sami bolj aktivni, če je aktiven naš partner. Slednjo ugotovitev so podprli tudi končni rezultati raziskave. Srečni ljudje so se pogosteje ukvarjali s fizičnimi dejavnostmi, posledično so bili aktivni tudi njihovi partnerji, vse to pa je vplivalo na manjšo verjetnost za prezgodnjo smrt.

Preberite tudi: Skupaj s starostjo običajno narašča tudi občutek sreče!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×