0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSrčne palpitacije: 8 naravnih možnosti za ublažitev težav

Srčne palpitacije: 8 naravnih možnosti za ublažitev težav

MORDA VAS ZANIMA

Srčne palpitacije, znane tudi kot neenakomerno bitje srca, niso nujno nevarne. Občasno jih doživlja večina ljudi. Seveda pa so lahko včasih tudi simptom resnejših težav, na primer aritmije.

- Oglas -

K palpitacijam lahko prispevajo dejavniki, kot so hormonsko neravnovesje, anemija, čezmerno delovanje ščitnice, stres, elektrolitsko neravnovesje, prenizek krvni sladkor, čezmeren vnos kofeina, kajenje in uporaba prepovedanih substanc (npr. kokaina).

Palpitacije lahko včasih spremljajo tudi omotičnost, zvonjenje v ušesih, stiskanje v prsnem košu in zamegljen vid. Če se s palpitacijami spopadate zelo pogosto in če se pojavljajo tudi pridruženi simptomi, je pomembno, da čim prej obiščete zdravnika. Ta lahko izključi resnejše težave.

Če se izkaže, da ne gre za patološke palpitacije, vam ni treba pretirano skrbeti. S preprostimi ukrepi je mogoče zmanjšati tako pogostost kot intenzivnost srčnih palpitacij, ki so lahko zelo neprijetne, tudi če veste, da niso nevarne.

- Oglas -

1. Glog

Ena od najboljših naravnih možnosti za zaščito srca je nedvomno glog. Pripravki iz gloga krepijo srce in prispevajo k izboljšanju prekrvavljenosti srčne mišice. Koristni so lahko tudi v boju s hipertenzijo (kronično povišan krvni tlak), obenem pa pomagajo pri popuščanju srčne mišice in pri palpitacijah (glog umirja in ureja srčni utrip). Blagodejne snovi je mogoče najti tako v plodovih, ki se nabirajo jeseni, kot v listih in cvetovih rastline.

2. Česen

V česnu lahko najdemo alicin – snov z najrazličnejšimi blagodejnimi učinki. Alicin je sicer najbolj znan po svojem protibakterijskem delovanju, vendar lahko med drugim pomaga tudi pri zaščiti srca. Na srce učinkuje pomirjajoče, saj stabilizira električno aktivnost srca. Tako je lahko česen uporaben tudi kot naravna pomoč pri srčnih palpitacijah.

3. Baldrijan

Baldrijan je znan po pomirjajočem vplivu na živčni sistem. Tako lahko posredno pomaga tudi v boju s srčnimi palpitacijami, ki so pogosto povezane s stresom. Poleg posrednih pa so možni tudi neposredni pozitivni učinki. Baldrijan lahko namreč vpliva na t. i. ionske kanalčke in na električno aktivnost srca.

4. Rdeče grozdje

Rdeče grozdje je eden od najboljših virov resveratrola – zelo močnega antioksidanta, ki spada med polifenole (največ resveratrola je skoncentriranega v lupinah grozdnih jagod). Resveratrol je zelo koristen za srce in ožilje, pri čemer lahko pomaga tudi pri preprečevanju srčnih palpitacij.

5. Melisa

Podobno kot baldrijan tui melisa učinkuje zelo pomirjajoče. Tako ni presenetljivo, da lahko tudi pripravki iz te rastline pomagajo pri srčnih palpitacijah. Pripravki iz melisi so koristni tako za zmanjšanje pogostosti kot za zmanjšanje intenzivnosti palpitacij.

- Oglas -

6. Arjuna

Arjuna (Terminalia arjuna) je rastlina, ki se pogosto uporablja v ajurvedskem zdravilstvu. Vsebuje ogromno bioaktivnih spojin, ki lahko pripomorejo k boljšemu zdravju. Med drugim lahko v rastlini najdemo tudi spojine, ki so zelo koristne za zaščito srca, vključno s spojinami, ki pomagajo pri preprečevanju palpitacij.

7. Guduči

Zelo pomembno mesto v tradicionalnem ajurvedskem zdravilstvu ima tudi rastlina, imenovana guduči (Tinospora cordifolia). Rastlina ščiti pred pospešenim staranjem in prispeva k zdravju srca. Guduči je odličen vir antioksidantov, obenem pa lahko v njem najdemo snovi, ki blokirajo kalcijeve kanalčke (podvrsta ionskih kanalčkov). Prav ti lastnosti naj bi bili v največji meri zaslužni za pozitiven vpliv gudučija na srce.

8. Žafran

Žafran velja za najbolj dragoceno začimbo na svetu. To oznako si je zaslužil zaradi cene na kilogram, ki jo dosega, vendar je žafran zelo dragocen tudi zaradi pozitivnega vpliva na zdravje, vključno kot z zdravjem srca. Podobno kot guduči tudi žafran blokira kalcijeve kanalčke, kar je lahko koristno za preprečevanje srčnih palpitacij.

.

NAJNOVEJŠE