0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeŠpanija bo prepovedala plastično pakiranje za sadje in zelenjavo

Španija bo prepovedala plastično pakiranje za sadje in zelenjavo

MORDA VAS ZANIMA

V Španiji so se odločili za ukrep, ki bo vplival na številne proizvajalce sadja in zelenjave. Od leta 2023 naj bi bilo namreč v državi prepovedano pakiranja sadja in zelenjave v plastično embalažo. Omejitev bo veljala za živila, katerih skupna teža bo manj kot 1,5 kilograma.

- Oglas -

Od vrečke jabolk do posameznih kosov sadja in zelenjave, pakiranih v plastiko

Prodaja sadja in zelenjave v plastičnem ovoju je v Španiji trenutno zelo razširjena, podobno kot v številnih drugih državah. Police trgovin so tako polne izdelkov, kot so jabolka v plastičnih vrečkah ter vnaprej pripravljene sadne in zelenjavne solate, nemalokrat pa je v plastični ovoj pakiran tudi en sam kos sadja ali zelenjave, na primer večja kumara. Seveda pa so tu še pladnji oziroma podstavki iz polistirena, ki se pogosto uporabljajo pri pakiranju sadja. Ti bodo z novim zakonom prav tako prepovedani.

Španci letno ustvarijo kar približno 2 milijona ton plastičnih odpadkov

Mnenja potrošnikov glede napovedanih sprememb so deljena. Po eni strani imajo kupci radi plastični ovoj, saj jim daje občutek, da so živila čistejša in bolje zaščitena, vendar se tudi številni potrošniki strinjajo, da je uporaba plastike pri pakiranju sadja in zelenjave prestopila meje sprejemljivega. Za podobne ukrepe so se sicer že odločili v nekaterih drugih državah, na primer v Franciji. Španske oblasti upajo, da bo ta ukrep vsaj nekoliko zmanjšal količino plastičnih odpadkov. Država trenutno ustvari približno 2 milijona ton plastičnih odpadkov letno, kar jo uvršča na drugo mesto med sredozemskimi državami, takoj za Turčijo. Podobno kot v številnih drugih državah je težava tudi to, da velik del plastike ni recikliran, ampak konča na odlagališčih odpadkov ali v naravi, vključno z oceani. Kar približno 40 odstotkov vseh plastičnih odpadkov je povezanih s predpakirano hrano, pijačami v plastenkah in s čistili.

Sadje zelenjava v plastičnem pakiranju

Deklarativna podpora, toda dejanske nakupovalne navade kažejo drugačno sliko

Proizvajalci trdijo, da se poskušajo s svojimi izdelki čim bolj približati spremenjenim potrebam potrošnikov, ki se pogosto spopadajo s pomanjkanjem časa. Poleg tega so družine danes manjše, kar pomeni, da so potrebna manjša pakiranja, obenem pa se povečuje število ljudi, ki živijo sami. Raziskava, ki je bila izvedena leta 2019, je razkrila, da so Španci pri nakupovanju sadja in zelenjave resnično precej naklonjeni plastični embalaži. Približno polovica vseh Špancev naj bi sadje in zelenjavo večinoma kupovala v supermarketih, kar 60 odstotkov teh oseb pa je dajalo prednost izdelkom, pakiranih v plastiko. Obenem je 65 odstotkov vseh vprašanih povedalo, da vsaj enkrat tedensko kupijo že očiščeno solato v plastični embalaži, osebe, ki vsaj enkrat tedensko kupijo tudi olupljeno, narezano in v plastiko pakirano sadje, pa so predstavljale 38 odstotkov vseh anketirancev.

- Oglas -

Ali je res smiselno začeti prav pri sadju in zelenjavi?

Španska podjetja, ki se ukvarjajo s pripravo in prodajo pakiranih solat, menijo, da kljub plastični embalaži njihovi izdelki prinašajo več koristi kot škode za okolje, še posebej ker si prizadevajo zmanjšati količino uporabljene plastike pri posameznem pakiranju in ker dajejo prednost plastiki, ki je primerna za recikliranje. Obenem izpostavljajo, da njihova dejavnost pripomore k zmanjšanju ogljičnega odtisa, povezanega z odvozom bioloških odpadkov. Po mnenju predstavnikov teh podjetij naj bi se kupci, ki si za malico pogosto privoščijo pakirano solato, preusmerili k precej bolj nezdravim izdelkom. Trpelo naj bi torej predvsem zdravje prebivalstva, pri tem pa bo ostajala količina plastike praktično nespremenjena. Tako so prepričani, da bi bilo bolj smiselno začeti pri drugih izdelkih oziroma da bi bilo treba dovoliti določene izjeme, vendar okoljevarstvene organizacije zavračajo tovrstne kompromise, saj menijo, da bi dovoljevanje izjem hitro izničilo potencialne pozitivne učinke prihajajočega zakona.

.

NAJNOVEJŠE