Ekologija & okoljeSončni stolpi

Sončni stolpi

MORDA VAS ZANIMA

Sončni stolpi so se izkazali za odlične pretvornike sončne energije v elektriko. V  takem stolpu je energija iz več zrcal usmerjena v eno samo točko, ki se nahaja na vrhu stolpa.

- Oglas -

Vročina, ki jo ta zrcala proizvedejo pa napaja turbine napolnjene s tekočino, katera na koncu proizvede elektriko. Že res, da je takšna energija čista, vendar pa je tudi izredno draga zaradi samega črpanja te tekočine v stolp in nazaj na tla.

Zato so se raziskovalci inštituta Masdar v Tokyu ter Cosmo Oil odločili za skupen projekt, imenovan ‘beam down’. Projekt bo omogočil, da bodo zrcala fokusirala vročino v točko na tleh, kar bo zmanjšalo stroške črpanja tekočine.

Vseeno pa je tu tudi slaba novica, saj lahko teh par dodatnih novih zrcal zmanjša samo energijsko učinkovitost za 20%. Gledano dolgoročno, pa je to vseeno boljša rešitev, saj ne bo potrebno toliko dodatne energije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×