Dom & EnergijaKako privarčujemo z LCD monitorjem?

Kako privarčujemo z LCD monitorjem?

MORDA VAS ZANIMA

Za razliko od navadnega monitorja iz katodne cevi ali CTR (Cathode Ray Tube), je okolju prijaznejši monitor iz tekočih kristalov, ali LCD (Liquid Cristal Display).

- Oglas -

Res je, da so takšni monitorji na tržišču že dalj časa, vendar pa se nekateri še vedno ne zavedajo zakaj so ti monitorji boljši od njihovih predhodnikov. LCD ekrani so namreč za kar 66 % energijsko bolj zmogljivi, kot navadni CTR zasloni. Poleg tega pa ponujajo tudi boljšo kvaliteto slike; torej so boljši za uporabnika, kot tudi za okolje.

LCD monitor je v primerjavi z CTR monitorjem lahko tudi za do 80% tanjši in lažji, kar pomeni, da je za samo izdelavo bilo uporabljenega manj materiala, prihranjeno pa je bilo tudi na gorivu ter samem transportu.

Dokazano LCD monitorji proizvedejo manj odvečne toplote, kar pride v poletnih mesecih še toliko bolj prav, saj vam ni potrebno ‘naviti’ klimatske naprave.

Z medicinskega stališča je LCD veliko bolj prijazen očem, saj nižja intenzivnost in bolj enakomeren vzorec zmanjšata občutek utrujenosti.

- Oglas -

Pri nakupu novega monitorja je vseeno potrebno biti pozoren na Energy Star certifikat, ki trenutno zahteva, da je 80% porabljene energije porabljene s strani samega računalnika.

NAJNOVEJŠE