0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaSončni stolp

Sončni stolp

MORDA VAS ZANIMA

Inovativna ideja Avstralskega Sončnega stolpa temelji na principu vročega zraka in naj bi nudila energijo za več kot 200,000 domov. S tem bi se letno zmanjšala količina CO2 za 900,000 ton!

- Oglas -

Sončna energija je danes edini čisti vir elektrike. V uporabi so trije tipi sončnih elektrarn:

  • Parabolična korita (najbolj pogosta)
  • Solarni krožniki
  • Solarni energijski stolp (sončni stolp)

Sončni stolp je za razliko od ostalih dveh metod  unikaten, saj lahko akumulira toploto in jo oddaja tudi takrat, ko ni sonca (ponoči ali kadar je slabo vreme).

Stolp deluje na naslednji način – več tisoč zrcal je usmerjenih v sprejemnik na vrhu stolpa. Ta sprejemnik zbira toploto sončnih žarkov v tekočino, ki prevaja toploto. Na ta način tekočina proizvaja paro, ki nato poganja generator.

- Oglas -

Organizacija EnviroMission je leta 2001 začela z iskanjem najbolj primerne lokacije za postavitev prve elektrarne z sončnim stolpom, ki se bo nahajala v ZDA. Ista organizacija pa je podprla tudi evropsko verzijo te elektrarne, ki se imenuje “Sončni dimnik“ ang. Solar Chimney, s skupno licenco z SolarMission Technologies, Inc. Zavzemajo se tudi za ravoj inovativnega Sončnega stolpa v Avstraliji.

Sama tehnologija torej temelji na principu vročega zraka; sončni žarki segrevajo ogromne količine zraka, ki so ujete pod zbiralnim objektom. Po zakonu fizike se vroč zrak dviga – v tem primeru skozi ogromne turbine, ki z vtenjem proizvajajo elektriko. Na ta način naj bi bil zagotovljen stalni pretok vetra.

Kratko predstavitev tehnologije si lahko ogledate na spodnji video predstavitvi.

- Oglas -

Takšna elektrarna bo seveda zavzela ogromno prostora, zato je bilo potrebno najprej testirati manjši model, da so lahko dokazali, da je takšno pridobivanje električne energije sploh mogoče. Ta model so postavili v Španiji – 150km južno od Madrida (v mestu Manzanares). Elektrarna je delovala 7 let (1982 – 1989) in je konstantno proizvajala 50kW “zelene“ energije.

Torej, zakaj so se odločili, da bodo to elektrarno postavili v Avstraliji? Razlog je preprost. Avstralija ima široka prostranstva z visoko stopnjo sončnega sevanja, geološko stabilnostjo ter nizke cene zemljišč. Trenutno se zanimajo za postavitev te elektrarne tudi v Burongi.

.

NAJNOVEJŠE