Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Dom & energijaSončne elektrarne

Sončne elektrarne

MORDA VAS ZANIMA

Sonce sveti že več miljard let, in je eden izmed najbolj uporabljenih obnovljivih virov energije. To pomeni, da lahko s pomočjo Sonca dobimo energijo, kar pa ne bo povzročilo, da bi Sonce zaradi tega sijalo manj.

- Oglas -

Na kratko bi lahko rekli, da solarna energija pomeni energijo, ki jo oddajajo Sončni žarki, ki dosežejo Zemljo. Takšno energijo pa lahko spremenimo v  na primer toplotno energijo in elektriko.

Pretvorba Sončnih žarkov v toploto pa omogoča in se uporablja za:

  • gretje vode
  • gretje prostorov

V električno pa lahko Sončno energijo pretvorimo na dva načina:

  • Fotovoltaika oz solarne celice katere pretvorijo sončno svetlobo direktno v elektriko. Vsem verjetno najbol poznan primer takšne energije je kalkulator.
  • Sončne elektrarne pa posredno proizvedejo toploto. S toploto, proizvedeno s pomočjo sončnih zbiralnikov grejejo tekočino, le-ta pa proizvaja paro, ki poganja generator.

Seveda ima tudi proizvajanje sončne energije slabe strani:

  • količina sončne svetlobe ni konstantna, ampak je odvisna od lokacije,  letnega časa, ure in vremenskih pogojev.
  • za delovanje takšne elektrarne je potrebno veliko prostora, da se sončna svetloba, ki je na voljo, kar najbolje izkoristi (to pomeni, da je potrebno postaviti veliko število oz. skupek sončnih zbiralnikov).
- Oglas -

Vendar pa te elektrarne ne vplivajo na okolje na škodljiv način, tako kot tovarne na fosilna goriva. Sončne elektrarne sicer delujejo na enakem načelu kot fosilne, vendar pa toploto pridobivajo na okolju prijazen način, zato se v ozračne ne spusti nič škodljivega ogljikovega dioksida.

Danes poznamo tri modele sončnih elektrarn:

  • Parabolična korita (najbolj pogosta)
  • Solarni krožniki
  • Solarni energijski stolp

Sončna energija je torej brezplačna ter v idealnih pogojih v neomejenih količinah. Uporaba takšne energije pa ne povzroča nikakršnih emisij oz. onesnaženja vode. Je pa res, da sama proizvodnja materiala za takšno tovarno v neki meri škoduje okolju, saj so fotovoltaične celice proizvedene is silikona. Večje sončne elektrarne pa lahko tudi škodujejo ekosistemu, če se z njimi ne upravlja pravilno.

Prejšnji članekEko vrt Baracka Obame
Naslednji članekSončni stolp

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×