Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Dom & energijaSončne elektrarne

Sončne elektrarne

MORDA VAS ZANIMA

Sonce sveti že več miljard let, in je eden izmed najbolj uporabljenih obnovljivih virov energije. To pomeni, da lahko s pomočjo Sonca dobimo energijo, kar pa ne bo povzročilo, da bi Sonce zaradi tega sijalo manj.

- Oglas -

Na kratko bi lahko rekli, da solarna energija pomeni energijo, ki jo oddajajo Sončni žarki, ki dosežejo Zemljo. Takšno energijo pa lahko spremenimo v  na primer toplotno energijo in elektriko.

Pretvorba Sončnih žarkov v toploto pa omogoča in se uporablja za:

  • gretje vode
  • gretje prostorov

V električno pa lahko Sončno energijo pretvorimo na dva načina:

  • Fotovoltaika oz solarne celice katere pretvorijo sončno svetlobo direktno v elektriko. Vsem verjetno najbol poznan primer takšne energije je kalkulator.
  • Sončne elektrarne pa posredno proizvedejo toploto. S toploto, proizvedeno s pomočjo sončnih zbiralnikov grejejo tekočino, le-ta pa proizvaja paro, ki poganja generator.

Seveda ima tudi proizvajanje sončne energije slabe strani:

  • količina sončne svetlobe ni konstantna, ampak je odvisna od lokacije,  letnega časa, ure in vremenskih pogojev.
  • za delovanje takšne elektrarne je potrebno veliko prostora, da se sončna svetloba, ki je na voljo, kar najbolje izkoristi (to pomeni, da je potrebno postaviti veliko število oz. skupek sončnih zbiralnikov).
- Oglas -

Vendar pa te elektrarne ne vplivajo na okolje na škodljiv način, tako kot tovarne na fosilna goriva. Sončne elektrarne sicer delujejo na enakem načelu kot fosilne, vendar pa toploto pridobivajo na okolju prijazen način, zato se v ozračne ne spusti nič škodljivega ogljikovega dioksida.

Danes poznamo tri modele sončnih elektrarn:

  • Parabolična korita (najbolj pogosta)
  • Solarni krožniki
  • Solarni energijski stolp

Sončna energija je torej brezplačna ter v idealnih pogojih v neomejenih količinah. Uporaba takšne energije pa ne povzroča nikakršnih emisij oz. onesnaženja vode. Je pa res, da sama proizvodnja materiala za takšno tovarno v neki meri škoduje okolju, saj so fotovoltaične celice proizvedene is silikona. Večje sončne elektrarne pa lahko tudi škodujejo ekosistemu, če se z njimi ne upravlja pravilno.

Prejšnji članekEko vrt Baracka Obame
Naslednji članekSončni stolp

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×