0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaSončne elektrarne

Sončne elektrarne

MORDA VAS ZANIMA

Sonce sveti že več miljard let, in je eden izmed najbolj uporabljenih obnovljivih virov energije. To pomeni, da lahko s pomočjo Sonca dobimo energijo, kar pa ne bo povzročilo, da bi Sonce zaradi tega sijalo manj.

- Oglas -

kolektorjiNa kratko bi lahko rekli, da solarna energija pomeni energijo, ki jo oddajajo Sončni žarki, ki dosežejo Zemljo. Takšno energijo pa lahko spremenimo v  na primer toplotno energijo in elektriko.

Pretvorba Sončnih žarkov v toploto pa omogoča in se uporablja za:

  • gretje vode
  • gretje prostorov

V električno pa lahko Sončno energijo pretvorimo na dva načina:

- Oglas -
  • Fotovoltaika oz solarne celice katere pretvorijo sončno svetlobo direktno v elektriko. Vsem verjetno najbol poznan primer takšne energije je kalkulator.
  • Sončne elektrarne pa posredno proizvedejo toploto. S toploto, proizvedeno s pomočjo sončnih zbiralnikov grejejo tekočino, le-ta pa proizvaja paro, ki poganja generator.

Seveda ima tudi proizvajanje sončne energije slabe strani:

  • količina sončne svetlobe ni konstantna, ampak je odvisna od lokacije,  letnega časa, ure in vremenskih pogojev.
  • za delovanje takšne elektrarne je potrebno veliko prostora, da se sončna svetloba, ki je na voljo, kar najbolje izkoristi (to pomeni, da je potrebno postaviti veliko število oz. skupek sončnih zbiralnikov).

Vendar pa te elektrarne ne vplivajo na okolje na škodljiv način, tako kot tovarne na fosilna goriva. Sončne elektrarne sicer delujejo na enakem načelu kot fosilne, vendar pa toploto pridobivajo na okolju prijazen način, zato se v ozračne ne spusti nič škodljivega ogljikovega dioksida.

Danes poznamo tri modele sončnih elektrarn:

  • Parabolična korita (najbolj pogosta)
  • Solarni krožniki
  • Solarni energijski stolp

Sončna energija je torej brezplačna ter v idealnih pogojih v neomejenih količinah. Uporaba takšne energije pa ne povzroča nikakršnih emisij oz. onesnaženja vode. Je pa res, da sama proizvodnja materiala za takšno tovarno v neki meri škoduje okolju, saj so fotovoltaične celice proizvedene is silikona. Večje sončne elektrarne pa lahko tudi škodujejo ekosistemu, če se z njimi ne upravlja pravilno.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE