Sončne elektrarne

  Sonce sveti že več miljard let, in je eden izmed najbolj uporabljenih obnovljivih virov energije. To pomeni, da lahko s pomočjo Sonca dobimo energijo, kar pa ne bo povzročilo, da bi Sonce zaradi tega sijalo manj.

  Na kratko bi lahko rekli, da solarna energija pomeni energijo, ki jo oddajajo Sončni žarki, ki dosežejo Zemljo. Takšno energijo pa lahko spremenimo v  na primer toplotno energijo in elektriko.

  Pretvorba Sončnih žarkov v toploto pa omogoča in se uporablja za:

  • gretje vode
  • gretje prostorov

  V električno pa lahko Sončno energijo pretvorimo na dva načina:

  • Fotovoltaika oz solarne celice katere pretvorijo sončno svetlobo direktno v elektriko. Vsem verjetno najbol poznan primer takšne energije je kalkulator.
  • Sončne elektrarne pa posredno proizvedejo toploto. S toploto, proizvedeno s pomočjo sončnih zbiralnikov grejejo tekočino, le-ta pa proizvaja paro, ki poganja generator.

  Seveda ima tudi proizvajanje sončne energije slabe strani:

  • količina sončne svetlobe ni konstantna, ampak je odvisna od lokacije,  letnega časa, ure in vremenskih pogojev.
  • za delovanje takšne elektrarne je potrebno veliko prostora, da se sončna svetloba, ki je na voljo, kar najbolje izkoristi (to pomeni, da je potrebno postaviti veliko število oz. skupek sončnih zbiralnikov).

  Vendar pa te elektrarne ne vplivajo na okolje na škodljiv način, tako kot tovarne na fosilna goriva. Sončne elektrarne sicer delujejo na enakem načelu kot fosilne, vendar pa toploto pridobivajo na okolju prijazen način, zato se v ozračne ne spusti nič škodljivega ogljikovega dioksida.

  Danes poznamo tri modele sončnih elektrarn:

  • Parabolična korita (najbolj pogosta)
  • Solarni krožniki
  • Solarni energijski stolp

  Sončna energija je torej brezplačna ter v idealnih pogojih v neomejenih količinah. Uporaba takšne energije pa ne povzroča nikakršnih emisij oz. onesnaženja vode. Je pa res, da sama proizvodnja materiala za takšno tovarno v neki meri škoduje okolju, saj so fotovoltaične celice proizvedene is silikona. Večje sončne elektrarne pa lahko tudi škodujejo ekosistemu, če se z njimi ne upravlja pravilno.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  2 KOMENTARJI

  1. Sem malo pobrskal po člankih:

   To je odvisno od kar veliko dejavnikov, tako da mislim da bi bilo treba malo preračunati vse skupaj.
   Ti dejavniki so poraba energije, ki variira vsak dan, tako da tukaj je treba najprej dobiti neko povprečje, potem je odvisno še od kota strehe, vremena, območja/pokraine v katerem živite, časa dnevne izpostavljenosti sonca na dan …

   Poraba energije:
   Dobra kalkulacija naj bi se izšla, če število (povprečno dnevno porabo) pomnožite z 0,25. To število dobite tako, da vsak dan merite porabo nekaj časa. Povprečna hiša naj bi imela porabo okrog 25kWh dnevno. Seveda moramo dodati k temu nekje +10% in nato preračunamo kolikšno število šončnih kolektorjev potrebujemo in kakšne velikosti.

   Sonce:
   Druga stvar je seveda sonce/svetloba, ki je tukaj najvažnejši dejavnik. Tudi tukaj morate dobiti neko povprečje sončne svetlobe na dan, upoštevati pa je treba tudi naklon strehe in ali je ves čas izpostavljena soncu ali samo del dneva. Tukaj vam verjetno lahko svetujejo strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo vsak dan in že nekako vedo iz izkušenj določene podatke.

   Izbira sončnih celic:
   Ko imate vse podatke in izračune narejene, boste morali najti prave sončne celice za vaše potrebe, ker tudi pri teh vrednosti proizvedene energije nihajo. Je pa seveda tako da so dražje bolj učinkovite in odporne.

   Plošče so označene po tem, koliko vatov proizvedejo. Večje so tam nekje 120W. Če boste izbrali 120W boste morali deliti število kWh (kilovatne ure) dnevne porabe s številom ur dnevne svetlobe na dan na vaši lokaciji.
   To dobljeno število delite s 120 in dobili boste število potrebnih plošč za vaš dom.

   Glede sončnih celic jih je za 100W ploščo potrebnih 80.

   Seveda pa se je treba posvetovati s strokovnjaki, ker na lastno pest ne bi priporočal tega ;) upam da je to kaj pomagalo.

  2. Vprašal bi koliko solarnih celic potrebuješ, da poganjaš z elektriko vse hiši (sanitarne vode, centralno ogrevanje in ostali el. aparati)? Ali so že možnosti, da pokriješ celo ali pol hiše z celicami namesto kritine.

  Comments are closed.