fbpx
Domov Dom & energija Sončno energijo so uporabljali že naši predniki

Sončno energijo so uporabljali že naši predniki

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Solarne sisteme kakršne poznamo danes spadajo med sodobne tehnološke dosežke. Vendar so za to, da se je razvil do te mere, kot ga poznamo danes, zaslužni ljudje, ki so živeli nekaj stoletij ali celo tisočletij pred nami. Tako naj bi že antični strokovnjak Arhimed, v tretjem stoletju pred našim štetjem, ustvaril preprost solarni sistem, s pomočjo katerega je zažgal sovražno ladjevje.
Sonce in sončna energijaSkoraj 1800 let je minilo od Arhimedove iznajdbe, preden so se ponovno lotili raziskovanja njegovih poskusov. Zato je zaslužen Antanazije Kircher, ki ga je v sedemnajstem stoletju  pritegnilo Arhimedovo odkritje. Tukaj je potrebno omeniti, da se sodoben solarni sistem pri zbiranju sončne energije veliko ne razlikuje od principa, ki ga je uporabil Arhimed. Saj so stekleni sončni kolektorji precej podobni sončnim zrcalom, le da je zmogljivost, ki jo premorejo precej večja. Poskusi kako z zrcali zbrati in uporabiti sončno energijo, so se vrstili eden za drugim in vsak je na nek način pripomogel k temu, da so solarni kolektorji danes razviti do take stopnje, da lahko z njimi zadostimo potrebe po ogrevanju prostorov in topli sanitarni vodi.

Prvi sončni kolektor je skonstruiral švicarski naravopisec De Saussure v osemnajstem stoletju.  Bil je izdelan iz petih steklenih pol kock, ki so bile razporejene tako, da sta bila dva sloja ravnih stekel vedno odmaknjena med seboj. Vmes med tema dvema slojema je bil zračni prostor, saj je De Saussure odkril, da se zaradi tega zračnega prostora  poveča toplota. Toplota pa se ne poveča z večjim številom steklenih slojev.  Prvi sončni sprejemnik je izgledal tako, da so bile steklene polovične kocke postavljene na črno mizo, med njimi pa je bil postavljen termometer, ki je meril temperaturo. Za dosego višje temperature je sončni kolektor kasneje s strani odkril, da je bila naprava izpostavljena direktnemu soncu. Prvi sončni kolektor so na začetku želeli uporabiti za kuhanje hrane.

Arhimed

Raziskave na področju izrabe sončne energije in poskusi, da bi ustvarili popoln solarni sistem, so bile sprva namenjene pridobivanju energije za kuhanje hrane in proizvodnji pare za pogon strojev. Z nastopom energetske krize v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, pa so se raziskave usmerile na področje pridobivanja električne energije in energije za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Tako lahko rečemo, da ima poleg vseh mislecev in strokovnjakov, ki so se v preteklosti ukvarjali z raziskovanjem izkoriščanja sončne energije zasluge, da so sončni kolektorji danes dostopni za širšo uporabo tudi energetska kriza pred približno štiridesetimi leti.

Razvoj je napredoval tako hitro, da imamo danes na tržišču že peto generacijo sončnih kolektorjev. Prvo generacijo predstavljajo ploščati solarni kolektorji, ki imajo poleg vseh pozitivnih lastnosti, to slabo stran, da ti kolektorji povečujejo toplotne izgube skupaj z zniževanjem zunanje temperature. Da bi odpravili to napako, so v sončnih  kolektorjih kot izolator, ki bi preprečil toplotne izgube, začeli uporabljati vakuum. Tako so se na tržišču pojavili solarni kolektorji druge  generacije, imenovani vakuumski cevni vsestekleni kolektorji sistem cev v cev. Značilnost teh kolektorjev je, da imajo dve koncentrično nameščeni stekleni cevi. Sončni kolektorji tretje generacije, imenovani tudi U cevni sončni kolektorji so zelo podobni kolektorjem druge generacije. Razlika je le v tem, da imajo solarni kolektorji tretje generacije namesto grelne tekočine neposredno v notranji stekleni cevi, kovinsko cev v obliki črke U, napolnjeno z grelno tekočino in vsajeno v notranjo stekleno cev.

Četrto generacijo sončnih kolektorjev predstavljajo heat pipe kolektorji, ki so učinkovite tudi v skrajno neugodnih klimatskih pogojih in vseh letnih časih. Najnovejšo, peto generacijo sončnih kolektorjev predstavljajo kolektorji , ki so v bistvu izboljšava četrte generacije kolektorjev in zato ne predstavljajo nepreizkušen solarni sistem na tržišču.

Vir: solarni sistemi nature d.o.o., foto: Dreamstime

- Oglas -

Najnovejše

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×