0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeProjekt Očistimo Slovenijo 2012 – ključno je povezovanje

Projekt Očistimo Slovenijo 2012 – ključno je povezovanje

MORDA VAS ZANIMA

Še manj kot mesec dni nas loči od velikega čistilnega dneva, ko se bomo združeno spopadli z odpadki na divjih odlagališčih in javnih površinah. V Sloveniji je trenutno na akcijo prijavljenih okoli 72.000 prostovoljcev, priprave pa potekajo v 203 občinah. Trenutno je v registru divjih odlagališč preko 14.000 lokacij. Pri projektu je tudi letos ključno povezovanje občin, komunalnih podjetij, izoraževalnih in drugih lokalnih organizacij z občinskimi koordinatorji, ki vodijo projekt na lokalnem nivoju. Pišemo tudi o posvetu Konec divjim odlagališčem in zanimivem novem animiranem videu za globalni projekt.

- Oglas -

Očistimo Slovenijo 2012

Prijava na akcijo je nujna

Organizatorji pozivamo vse posameznike ali skupine, naj se na akcijo prijavijo čim prej. S tem bo močno olajšana organizacija akcije, saj bomo posameznike lahko enakomerno razporedili na ustrezna mesta čiščenja. Prijavljene prostovoljce bo edino tako na dan akcije možno enakomerno razporediti na ustrezna mesta čiščenja. Prijave potekajo na spletni strani projekta www.očistimo.si, na zavihku Pridruži se. Izobraževalne ustanove se akciji lahko pridružijo na 23. ali 24. marca, svojo odločitev pa potem sporočijo svojemu občinskemu koordinatorju, ki bo z njimi v kratkem stopil v stik. Prav tako pozivamo vse, ki vedo za divje odlagališče, da ga prijavijo na www.očistimo.si ali na brezplačno številko 080 2622. Vsa prijavljena odlagališča bodo prišla v poštev za čiščenje 24. marca.

Akcija poteka na ravni občin

Projekt je tudi letos organiziran na občinski ravni. Vsaka občina ima svojega koordinatorja akcije, ki je odgovoren za aktivacijo in povezovanje občine, komunale, društev, šol, vrtcev in občanov. Prav tako je občinski koordinator tista ključna oseba, ki pozna projekt, spremlja in pozna tudi aktivnosti na svojem območju, vezane na projekt. Sodeluje tudi pri zbiranju in preverjanju podatkov o divjih odlagališči ter skupaj z društvi določi zbirna mesta za prostovoljce. V primeru kakršnih koli vprašanj in predlogov se ljudje lahko obrnejo tudi nanj. Seznam občinskih koordinatorjev se nahaja tukaj: https://www.ocistimo.si/Seznam-obcinskih-koordinatorjev.aspx

- Oglas -

V tem tednu smo klicali občine, ki nimajo svojega koordinatorja in z Ekologi brez meja nimajo sklenjenega dogovora o sodelovanju pri projektu. Priprave sicer potekajo v 204 občinah, kar je vidno tule: https://v1.geopedia.si/#T2024_L12432_F212_s9_b4_vF. Rdeče občine se zaenkrat ne pridružujejo, razen občina Prebold, ki bo to dorekla 7. marca. V Puconcih pogajanja o sodelovanju še potekajo. Občine Dornava, Duplek, Horjul, Šmartno ob Paki, Šmartno pri Litiji ter Žirovnica se akciji zaenkrat ne pridružujejo. Razlogi, ki jih navajajo za nesodelovanje, so povsod isti: občine bodo organizirale svojo akcijo kot vsako leto in tako bo tudi letos. Sporočili so tudi, da pri njih izrazitega problema z divjimi odlagališči ni. V Sežani in Dobju so sodelovanje načelno potrdili, uradne prijave ali kontakta z občine pa še nimamo, tako da se regijski koordinatorji projekta trudijo v tej smeri. Glede na to, da se letos združuje cel svet, nam je žal, da se nekatere občine ne bodo pridružile vseslovenski akciji in s tem tudi svetovnemu gibanju.

S posveta »Konec divjim odlagališčem«

Urad Predsednika Republike Slovenije je 14. februarja 2012 na Brdu pri Kranju organiziral posvet z naslovom »Konec divjim odlagališčem«. Na posvetu smo posamezni deležniki predstavili svoja stališča in ugotovitve na področju divjega odlaganja. Od leta 2010 je prišlo do izboljšave inšpekcijskega nadzora, saj občinski inšpektorati v večini občin učinkovito delujejo in tudi izrekajo kazni, po drugi strani pa Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor (IRSOP) še vedno izreče premalo kazni. Društvo je lani IRSOP zaprosilo za podatke o delu inšpektoratov na področju divjih odlagališč v letu 2010 in 2011. Po podatkih, ki so nam jih poslali, so bila obravnavana 4 odlagališča na inšpektorja na leto ali okoli 50 delovnih dni inšpektorja na eno obravnavano odlagališče. V letu 2010 je bila izrečena 1 globa, v letu 2011 pa dve globi. Vse globe so bile izdane v OE Ljubljana. Ostalih 7 območnih enot glob ni izdajalo.

Na IRSOP smo med drugim tudi sami podajali prijave divjih odlagališč. Poslali smo jim posnetke nelegalnega odlaganja gradbenih odpadkov, kjer se vidi registrska tablica vozila, a kazen ni bila izrečena.
Zavedamo se, da za neučinkovitost ne moremo kriviti le inšpektorjev, saj ima IRSOP ogromno dela in premalo ljudi, pa tudi zakonodaja jih pri njihovem delu pogosto preveč omejuje. Zato želimo pred akcijo Očistimo Slovenijo opozoriti na njihove težave, skupaj z IRSOP in ostalimi deležniki, poiskati rešitve ter po svojih močeh pomagati, da se stanje izboljša. Dejstvo je, da nekatere pomembnejše organizacije v Sloveniji že opravljajo nadzor na terenu. Velik del podatkov o divjih odlagališčih, ki jih imamo, prispevajo prav organizacije, kot je ZGS, LZS, RZS, … Njihovi potenciali se premalo izkoriščajo, zato menimo, da bi pomagalo, če bi jim povečali pooblastila. Na posvetu je Zavod za gozdove Slovenije napovedal, da bo dobil pristojnosti prekrškovnega organa, kar pozdravljamo.
Več: https://www.ocistimo.si/Posvet-o-problematiki-divjih-odlagalisc.aspx

Aktivnosti projekta Očistimo Slovenijo 2012

Projekt Očistimo Slovenijo 2012 pa ni le enodnevna čistilna akcija, obsega namreč lepo število dejavnosti, ki bodo polepšale naše okolje, ga naredile prijaznejšega za bivanje, hkrati pa skušale premikati meje v naših glavah. Vse aktivnosti v okviru Očistimo Slovenijo 2012 so v polnem teku.

- Oglas -

V sodelovanju z globalno uspešnim slovenskim podjetjem Outfit 7 smo pripravili kratek promocijski video globalne akcije, v katerem nastopata ljubki mačkon Talking Tom in upokojeni profesor kemije ter večni nergač Talking Ben the Dog. Video si lahko ogledate tule:

Ekokaravana je obiskala Izolo, Postojno, Kočevje, Mursko Soboto, danes pa se družno z Ekokomiki odvija v Mariboru. Za vzdušje bosta poskrbela tudi gosta Matjaž Javšnik in 6Pack Čukur! Več: https://www.ocistimo.si/Ekokaravana.aspx

Nagradna igra Ne smetim – dobim se je ta teden mudila v Slovenj Gradcu, kjer smo v sodelovanju s Komunalo Slovenj Gradec ter Petrom Cesarjem, koordinatorjem projekta v občini Slovenj Gradec, pripravili improviziran zbirni center odpadnih olj in se poučili o nevarnih odpadkih iz gospodinjstva. Nagrajenci so bili družina Volf, ki je pravilno ločila odpadke, zato smo ji podarili zložljivo kolo Bigfish. Naslednja smetarska zaseda bo v ponedeljek, 27. februarja, nekje na Dolenjskem.

Začel se je tretji ekoizziv, v katerem se sprašujemo, ali lahko zdržimo 14 dni, da ne odmetavamo hrane. Vsak prebivalec Slovenije na leto namreč odvrže 180 kg hrane, kar je popoln nesmisel, saj se vse lahko ponovno uporabi. Ta Ekoizziv so sprejeli tudi ambasadorji projekta Perica Jerković, Tin Vodopivec in Janez Usenik.

Da bi se vabilu na akcijo odzvalo čim več ljudi, poteka natečaj »Smetovno povabilo« , s katerim želimo organizatorji projekta Ekologi brez meja in Nedelo spodbuditi vse, ki imajo vsaj kanček žilice po ustvarjanju, da na ustvarjalen način k čistilni akciji povabijo prav vsakega Slovenca in vsako Slovenko. Natečaj poteka do 10. Marca. Več: https://www.ocistimo.si/Smetovno-povabilo.aspx

V Ljubljani na Čopovi ulici bomo 7. marca v sodelovanju z več kot 40 mladimi oblikovalci in družbo Ljubljanske mlekarne pripravili modno revijo iz recikliranih oblačil z dodatki iz embalaže. Modno revijo 3Re 2012 bo povezovala Mojca Mavec, kreacije pa bodo zabeležila ostra očesa nadebudnih modnih fotografov z višje strokovne šole iz Sežane VIVISS in fotografinje društva Tanje Ristič.

.

NAJNOVEJŠE