Jabolčna pita je okusna sladica iz jabolk, ki so jo pogosto pekle že naše babice. Tokrat smo pekli okusno in sladko jabolčno pito, od katere se nam še vedno cedijo sline. In kako jo pripravimo? Oglejte si v sliki in besedi.
Jabolčna pita vas bo razveselila tudi v hladnih zimskih mesecih
Jabolčna pita je odlična sladica, ki vam bo polepšala zimske dni, ko vas “zagrabi” kuharska žilica in bi radi naredili kakšno jed po babičinem receptu. Če vam je ostalo še kaj jabolk iz ozimnice, jih le uporabite, saj vam jih tako ne bo potrebno zavreči, pa še okusno sladico si boste pripravili iz njih.
Testo:
- 360 g moke,
- 50 g sladkorja,
- 250 g masla,
- 1 jajce,
- pol zavitka vinskega kamna (naravno sredstvo za rahljanje testa, namesto pecilnega praška),
- ščep soli.
Nadev:
- 1,5 kg jabolk,
- sok polovice limone,
- cimet,
- sladkor ali nadomestek sladkorja po okusu,
- voda po potrebi.
Jabolka očistimo, olupimo in naribamo. Podušimo jih z limoninim sokom, sladkorje ali nadomestkom sladkorja in cimetom. Dušimo z nekaj vode, da se jabolka dobro zmehčajo.
Sestavine za testo zgnetemo v enakomerno gosto testo. Razporedimo ga polovico na dno pekača, nanj razporedimo dušena jabolka, drugo polovico pa na vrh narebamo.
Pečemo na 180*c kakih 45 min, da rahlo porjavi po vrhu.
Jabolčna pita je pripravljena. Postrežemo jo lahko tudi s smetano ali vanilijevim sladoledom.









Iz jabolk si lahko pripravite tudi okusno jabolčno čežano!
Še eno različico recepta pa si lahko ogledatev spodnjem videu: