Recept: Okusna Jabolčna Pita

Jabolčna pita je okusna sladica iz jabolk, ki so jo pogosto pekle že naše babice. Tokrat smo pekli okusno in sladko jabolčno pito, od katere se nam še vedno cedijo sline. In kako jo pripravimo? Oglejte si v sliki in besedi.

Jabolčna pita

Testo:

  • 360 g moke,
  • 50 g sladkorja,
  • 250 g masla,
  • 1 jajce,
  • pol zavitka vinskega kamna (naravno sredstvo za rahljanje testa, namesto pecilnega praška),
  • ščep soli.

Nadev:

  • 1,5 kg jabolk,
  • sok polovice limone,
  • cimet,
  • sladkor ali nadomestek sladkorja po okusu,
  • voda po potrebi.

Jabolka očistimo, olupimo in naribamo. Podušimo jih z limoninim sokom, sladkorje ali nadomestkom sladkorja in cimetom. Dušimo z nekaj vode, da se jabolka dobro zmehčajo.

Sestavine za testo zgnetemo v enakomerno gosto testo. Razporedimo ga polovico na dno pekača, nanj razporedimo dušena jabolka, drugo polovico pa na vrh narebamo.

Pečemo na 180*c kakih 45 min, da rahlo porjavi po vrhu.

Jabolčna pita je pripravljena. Postrežemo jo lahko tudi s smetano ali vanilijevim sladoledom.
 

Naribana jabolka
Najprej naribamo jabolka …
Dušena jabolka
Jabolka dušimo z limoninim sokom, cimetom in sladkorjem ali njegovim nadomestkom.
vinski kamen
Vinski kamen …
Sestavine za testo za pito
Sestavine za testo za pito zmešamo skupaj in zgnetemo …
Testo za jabolčno pito
Takole izgleda sesto za jabolčno pito
Na testo dodamo jabolka
Na pladenj razporedimo polovico testa in nanj stresemo ter razporedimo  jabolka …
naribamo testo
Drugo polovico testa naribamo čez plast jabolk …
Testo za jabolčno pito
Takole izgleda jabolčna pita tik preden jo postavimo v pečico …
Jabolčna pita
Pripravljena jabolčna pita!

Iz jabolk si lahko pripravite tudi okusno jabolčno čežano!

Še eno različico recepta pa si lahko ogledatev spodnjem videu:

Povzetek
Ime recepta
Recept: Jabolčna pita
Objavljeno
Ocena
2 Based on 6 Review(s)
  • Vesna S.

    Zelo okusna in hitro pripravljena pita. Kolicino masla sem zmanjsala na 200g, naslednjic pa bom poskusala se z manj. V tem primeru je potrebno dodati mlacno vodo, da se testo lepo oblikuje.