DomovZdravi ReceptiJabolčna pita za sladokusce

Jabolčna pita za sladokusce

- Oglas -

Jabolčna pita je klasična sladica, ki združuje sladek okus jabolk s hrustljavim testom in aromatičnimi začimbami. Recept za jabolčno pito je dokaj preprost in bo navdušil vse ljubitelje te priljubljene sladice. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen pek, lahko spečete popolno jabolčno pito.

SESTAVINE (1 pekač):

  • 300 g večnamenske moke
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 15 g masla
  • 1 jajce
  • ščep soli
  • 750 g jabolk
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 50 g rozin
  • 50 g mandljevih lističev
  • 50 g mletih lešnikov
  • sok 1 limone
  • 2 žlici marelične marmelade
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 20 ml ruma

PRIPRAVA:

  • 1. V skledi zmešamo moko, sladkor, maslo, jajce in sol ter zamesimo gladko testo. Tesno ga zavijemo v prozorno folijo za živila in za približno 2 uri postavimo v hladilnik.
  • 2. Olupimo jabolka, jih izkoščičimo in narežemo na kocke. Stresemo jih v posodo, dodamo kristalni sladkor, rozine, mandlje, lešnike in limonin sok. Pri nizki temperaturi kuhamo 10 minut.
  • 3. Pekač za pito premažemo z maslom. Dve tretjini testa razvaljamo v velikosti in obliki pekača. Z razvaljanim testom obložimo pekač ter nežno pritisnemo ob dno in obod. Z vilicami na več mestih prebodemo testo. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pečemo 15 minut in vzamemo iz pečice.
  • 4. Napol pečeno testo obložimo z jabolčnim nadevom in pokrijemo z razvaljanim ostankom testa. Ponovno ga prebodemo z vilicami. Pito pečemo še 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je pečena, jo premažemo z marelično marmelado. Ohlajeno potresemo z mešanico sladkorja in ruma. Počakamo, da se posuši, in postrežemo.

Jabolčna pita je odlična sladica v zimskih mesecih

Jabolčna pita je okusna sladica, ki s katero se boste lahko posladkali tudi v zimskih mesecih, ko vam prija nekaj sladkega in domačega. Veliko vas ima tudi jabolka iz ozimnice, ki so odlična za uporabo v tem receptu, saj jih je pametno porabiti, dokler se popolnoma ne izsušijo.

Le kdo ne obožuje vonja sveže pečene jabolčne pite? Ta klasična sladica je priljubljena po vsem svetu, še posebej v hladnejših mesecih, ko nas aroma cimeta in toplina sveže pečenega testa spominjata na domačnost in udobje.

Tudi v Sloveniji ima jabolčna pita posebno mesto. Pogosto se pripravlja ob praznikih, še posebej ob božiču, ko se zbere cela družina in uživa v tej slastni sladici. Slovenske gospodinje pogosto dodajo svoj pečat s tradicionalnimi sestavinami in metodami.

Nekateri recepti vključujejo tudi rozine, orehe ali vanilijev izvleček. Pomembno je, da izberete kakovostne sestavine, saj bodo te odločilno vplivale na končni okus.

Za tiste, ki se izogibajo glutenu, obstajajo številne možnosti za pripravo brezglutenskega testa. Uporaba brezglutenske moke in nadomestkov, kot je kokosova moka, lahko ponudi odlične rezultate.

- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI