0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaGradnjaSolarni paneli – da ali ne?

Solarni paneli – da ali ne?

MORDA VAS ZANIMA

Solarni paneli, ki se uporabljajo za zbiranje sončne energije, ki je nato pretvorjena v električno, postajajo vse bolj priljubljeni. Namestitev solarnih panelov oziroma sončnih celic, ki se praviloma namestijo na streho objekta, je nedvomno povezana s številnimi prednostmi. Toda ali je to resnično prava rešitev za vas? Kateri so tisti najpomembnejši dejavniki, ki jih morate upoštevati, ko se odločate za montažo solarnih panelov?

- Oglas -

Solarni paneli kot investicija, ki se odplača sama

Glavni razlog za namestitev solarnih panelov je običajno povezan s finančnimi prihranki. S pomočjo panelov lahko namreč občutno zmanjšate stroške gospodinjstva, obenem pa ste precej manj odvisni od električnega omrežja (to sicer ne pomeni popolne neodvisnosti, saj je povezava z električnim omrežjem nujna tudi po morebitni odločitvi za namestitev panelov). Ker si lahko obetate precejšnje prihranke, so solarni paneli pravzaprav investicija, ki se odplača sama. Seveda pa je čas, ki bo potreben za povrnitev stroškov, odvisen od različnih dejavnikov (več o tem v nadaljevanju).

Solarni paneli za zmanjšanje ogljičnega odtisa

Uporaba solarnih panelov velja za enega od najbolj ekoloških oziroma okolju prijaznih načinov pridobivanja električne energije. Ker se kot vir uporablja čista, obnovljiva energija, lahko z namestitvijo solarnih panelov močno zmanjšate svoj ogljični odtis.

Solarni paneli prispevajo k povečanju vrednosti vašega doma

Tudi če obstaja možnost, da boste svoj dom v prihodnosti prodali in se preselili drugam, to nikakor ne pomeni, da so solarni paneli nesmiselna investicija. Čeprav ne boste mogli v polnosti izkoristiti prihrankov, se vam lahko preostali del vložka povrne v obliki nekoliko višje cene za nepremičnino, ki jo lahko iztržite prav po zaslugi solarnih panelov.

- Oglas -

Visoka cena kot glavna ovira na poti do solarnih panelov

Največja težava, povezana s solarnimi paneli, je seveda njihova cena. Strošek zagotovo ni zanemarljiv, zato mora biti odločitev za solarne panele sprejeta premišljeno. Za začetek morate upoštevati pričakovano življenjsko dobo posameznih solarnih panelov ter poiskati najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, saj se s tem poveča možnost za to, da se vam bo začetni vložek zares povrnil.

Za solarne panele je potrebna ustrezna streha

Solarni paneli so pogosto oglaševani kot univerzalna rešitev, ki je primerna za vse. Čeprav drži, da pridejo paneli v poštev pri najrazličnejših objektih, vendarle obstajajo določene omejitve. Pomembna je že sama vrsta kritine. Pri določenih vrstah kritine, predvsem pri skrilavcu in cedri, je namestitev solarnih panelov precej zahtevna. To sicer še ne pomeni, da je neizvedljiva, vendar bodo potrebne posebne montažne komponente, zato bo projekt zahteval več časa. Obenem je pomembno tudi, da je na strehi dovolj prostora za ustrezno velike solarne panele, seveda pa je nujna tudi primerna usmeritev. Optimalna je orientiranost proti jugu, saj bo tako izkoristek solarnih panelov najboljši, posledično pa se bo investicija povrnila v krajšem času.

Preverite, ali je lokacija objekta primerna za uporabo solarnih panelov

Pri razmišljanju o nakupu solarnih panelov je treba upoštevati tudi specifike okolja, v katerem stoji objekt. Količina in pogostost sončne svetlobe sta namreč osnovna dejavnika, ki vplivate na to, ali se sončna elektrarna izplača – oziroma na čas, ki bo potreben za povrnitev vložka. Pri tem morate upoštevati tudi to, kako izpostavljena je vaša streha. Če je zasenčena z domovi v neposredni bližini ali z drevesi, bodo solarni paneli najverjetneje manj učinkoviti, kot bi bili sicer.

Nepovratna finančna sredstva za nakup solarnih panelov

Dobra novica je, da lahko za nakup oziroma montažo solarnih panelov, ki so temelj domače sončne elektrarne za samooskrbo, pridobite nepovratna finančna sredstva oziroma subvencijo. Začetni strošek je tako nekoliko nižji, kar pomeni, da se bo vložek povrnil hitreje. Investicija v solarne panele je lahko tako smiselna tudi takrat, ko okoliščine niso idealne, vsekakor pa je pomembno, da pred odločitvijo dobro razmislite o različnih dejavnikih. Priporočljivo je, da se obrnete neposredno na strokovnjake za solarne panele, ki bodo na podlagi konkretnih podatkov ocenili, ali je samooskrbna sončna elektrarna primerna rešitev za vaš dom.

.

NAJNOVEJŠE