0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČezmerno gledanje televizije poveča tveganje za vensko trombembolijo

Čezmerno gledanje televizije poveča tveganje za vensko trombembolijo

MORDA VAS ZANIMA

Koliko časa dnevno posvetite gledanju televizije? Če je to nekaj, kar v povprečju počnete več kot 2 uri na dan, spadate v skupino s povečanim tveganjem za krvne strdke. Še posebej nevarno pa je, če gledanju televizije v povprečju namenite več kot 4 ure dnevno. To je zaključek strokovnjakov, ki so pripravili študijo o povezavi med gledanjem televizije in krvnimi strdki. Študija je bila pred nedavnim objavljena v reviji European Journal of Preventative Cardiology.

- Oglas -

Telesna aktivnost ne more izničiti negativnih vplivov dolgotrajnega sedenja pred televizorjem

V primerjavi s tistimi, ki televizijo v povprečju gledajo manj kot 2,5 ure dnevno, je tveganje za krvne strdke pri skupini, ki pred televizorjem presedi 4 ure na dan ali več, večje za kar 35 odstotkov. Kot je znano, so lahko krvni strdki zelo nevarni – nemalokrat celo usodni. Zelo pomembna ugotovitev raziskovalcev, ki so pripravili uvodoma omenjeno študijo, je sicer tudi to, da negativnih učinkov dolgotrajnega sedenja pred televizijskim zaslonom ni mogoče izničiti oziroma nevtralizirati s telesno aktivnostjo. Tudi če so osebe, ki gledanju televizije posvetijo nadpovprečno veliko časa, preostanek dneva nadpovprečno aktivne, ostaja nevarnost za krvne strdke praktično nespremenjena.

Raziskovalci preučili podatke za skoraj 131.500 oseb

Navedene ugotovitve raziskovalcev so rezultat analize treh obsežnih študij oziroma baz podatkov, ki so bili uporabljeni pri teh študijah. Šlo je za študije, ki so nastale v Združenih državah Amerike in na Japonskem, njihov osrednji predmet pa je bila prav povezava med navadami, povezanimi z gledanjem televizije, in t. i. vensko trombembolijo, ki zajema tako vensko trombozo kot pljučno embolijo – torej strdke v venah in v pljučih. Skupno je bilo preučenih nekaj manj kot 131.500 primerov. Povprečna starost oseb, vključenih v raziskave, pa je bila od 54 do 65 let. Šlo je ljudi, pri katerih ni bila še nikoli diagnosticirana venska trombembolija.

Rezultati neodvisni od starosti, spola in indeksa telesne mase

Raziskovalci so na podlagi razpoložljivih podatkov določili tri kategorije. V prvo kategorijo so uvrstili osebe, ki televizijo v povprečju gledajo manj kot 2 uri in pol na dan, v drugo osebe, ki pred  televizorjem preživijo 4 ure dnevno ali več, v tretjo pa tiste, ki televizijo gledajo več kot 2 uri in pol, vendar manj kot 4 ure. Obdobje spremljanja oseb, ki so bile vključene v eno izmed treh analiziranih študij, je trajalo od 5 pa vse do 20 let. V tem času je bila pri 964 osebah diagnosticirana venska trombembolija. Še posebej velike razlike so bile zaznane med prvo in drugo skupino. Kot omenjeno, je bila verjetnost za vensko trombembolijo pri drugi skupini v primerjavi s prvo skupino večja za kar 35 odstotkov. Kot se zdi, so bile te razlike neodvisne od starosti, spola in indeksa telesne mase oseb, ki so sodelovale v raziskavah.

- Oglas -

Čezmerno gledanje televizije pogosto povezano z uživanjem nezdravih prigrizkov

Šlo je sicer za t. i. observacijsko študijo, zato ni mogoče govoriti o nedvoumni vzročno-posledični povezavi, toda previdnost zagotovo ni odveč. Zdi se namreč precej logično, da lahko čezmerno gledanje televizije prispeva k povečanemu tveganju za vensko trombembolijo. S to navado so namreč povezani daljši intervali mirovanja, kar je eden od pomembnih dejavnikov tveganja za nastajanje krvnih strdkov, še posebej če je vaše telo med gledanjem televizije zvito v nenaraven položaj. To lahko namreč močno oteži normalno prekrvavitev. Tudi če je večurno gledanje televizije nekaj, kar si privoščite samo občasno, je torej pametno, da vmes poskrbite za redne krajše odmore za razgibavanje. Avtorji študije pa obenem opozarjajo, da so lahko rezultati študije deloma povezani tudi s prehranjevalnimi navadami. Med gledanjem televizije namreč pogosto posegamo po nezdravih prigrizkih. Prehrana oseb, ki pred televizorjem presedijo 4 ure ali več dnevno, je tako najverjetneje precej bolj nezdrava od prehrane tistih, ki televizijo gledajo precej redkeje.

.

NAJNOVEJŠE