0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast10 preprostih navad za srečnejše življenje

10 preprostih navad za srečnejše življenje

MORDA VAS ZANIMA

Pot do sreče se zdi pogosto zelo zapletena. Toda medtem ko se osredotočamo na velike, težko dosegljive cilje, življenje polzi mimo, s tem pa tudi sreča. Zakaj bi čakali! Čeprav je pomembno, da imate vsaj osnovne načrte za prihodnost, to ne pomeni, da je sreča nekaj, kar bi morali prelagati. Odkrijete jo lahko že danes – tudi če je vaše življenje daleč od tistega, kar si običajno zamišljamo kot popolnost. S preprostimi navadami lahko sreča postane del vašega vsakdana. 

- Oglas -

1.  Ne hitite, če ni to zares nujno

Laodzi – kitajski filozof, ki velja za utemeljitelja taoizma – naj bi nekoč dejal: »Narava nikoli ne hiti, pa vendar vse opravi pravočasno.« Ta modrost je lahko vsekakor zelo koristna tudi za sodobnega človeka. Pogosto namreč zmotno verjamemo, da hitreje pomeni bolje in da več dela nujno prinese boljše rezultate. Ena od najkoristnejših navad za vse, ki iščete srečo, je zato upočasnitev tempa. Osredotočite se na tisto, kar počnete, in poskušajte odmisliti naloge, ki sledijo. Delo bo tako opravljeno precej bolje, vi pa boste bistveno bolj umirjeni.

2. Investirajte v spomine, ne v predmete

Redki so ljudje, ki jih lahko kopičenje materialnih predmetov resnično osreči. Poskušajte kupovati le tisto, kar je resnično nujno in česar si želite že dlje časa. Denar, ki ga boste prihranili s to navado, pa raje investirajte v doživetja, ki bodo poskrbela za nepozabne spomine.

3. Prisluhnite ljudem, ki vas obdajajo

Med pogovori poskušajte biti resnično zbrani in osredotočeni na to, kar vam pripoveduje druga oseba – naj bo to vaš bližnji, sodelavec ali neznanec na ulici. Tako boste precej bolje razumeli ljudi, ki vas obdajajo. Tudi če se z njimi ne boste povsem strinjali, se boste lažje vživeli v njihovo kožo. Posledično se bo zdel svet manj sovražen in neobvladljiv.

- Oglas -

4. Vzemite si čas za počitek

Naj vam ne bo škoda časa za počitek. Ko načrtujete svoj urnik, ne pozabite na redne termine za odmore, lahko pa tudi za popoldanski dremež. Počitek začnite dojemati kot neodložljivo obveznost – nekaj, česar ne morete preprosto preskočiti, saj je prav tako nujen kot druge obveznosti.

5. Poslovite se od vsega, kar vam ne koristi

Načelo »manj je več« vas lahko pripelje precej bližje sreči, kot si verjetno predstavljate. Ne razmišljajte samo o tem, kaj lahko dodate, da bi bili srečnejši, ampak tudi o tem, kaj lahko odstranite. Za srečo je navsezadnje potreben prostor. Tako je pametno, da se znebite vsega, kar vam ne koristi zares – od predmetov, ki jih kopičite, do starih zamer, ljubosumja, stalnih primerjav z drugimi in krivde zaradi napak, ki ste jih naredili v preteklosti.

6. Obdajte se z ljudmi, ki na vas vplivajo pozitivno

Odnos do življenja je nalezljiv. To sicer ne pomeni, da v vašem življenju ne bi smelo biti prostora za ljudi, ki so občasno pesimistični in brezvoljni. Toda če je vaš najožji krog prijateljev sestavljen predvsem iz oseb, ki vas stalno opominjajo na razloge za nesrečo, boste tovrstnemu razmišljanju prej ali slej podlegli tudi sami.

7. Ne podcenjujte majhnih korakov

Začnite danes. Ne glede na to, kako velike so vaše sanje, je vedno potreben prvi korak. Naredite ga – in jutri naslednjega. Občutek, da ste na pravi poti, je pogosto vreden precej več od samega cilja.

- Oglas -

8. Pravo življenje naj ima prednost pred virtualnim

Vsak dan si rezervirajte čas, ko boste izključili vse elektronske naprave in nekaj časa preprosto … živeli. Ne pozabite: virtualni svet naj bi dopolnjeval resničnega, ne obratno.

9. Opomnite se, da »popolno življenje« ne obstaja

Zavedanje, da večina ljudi bije takšno ali drugačno bitko – tudi če večina tega ne opazi – vam bo pomagalo pri tem, da na svoje težave pogledate z drugačne perspektive.

10. Vzemite si čas za igro

Nikoli niste prestari za igro. Vsaj občasno se spomnite, da na tem svetu najverjetneje niste zato, da bi zgolj črtali obveznosti z neskončnega seznama, ter se prepustite otroški radovednosti in odkrivanju magičnosti življenja.

.

NAJNOVEJŠE