0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSo tudi čistila kriva za vse več debelosti pri otrocih?

So tudi čistila kriva za vse več debelosti pri otrocih?

MORDA VAS ZANIMA

Kanadski raziskovalci so pred nedavnim odkrili zanimivo povezavo med uporabo čistil v naših gospodinjstvih in tveganjem za čezmerno telesno težo pri otrocih. Študija je bila objavljena v reviji Canadian Medical Association Journal, vanjo pa je bilo vključenih 757 otrok. So lahko torej čistila, ki jih uporabljamo, resnično eden izmed krivcev za pojav, ki ga nekateri imenujejo kar epidemija debelosti med otroki in mladostniki?

- Oglas -

Debelost pri otrocih

Ekološka čistila niso povečala verjetnosti za čezmerno telesno težo

Raziskovalci so najprej preučili črevesno floro otrok, ko so bili ti stari od 3 do 4 mesecev. Nato so opazovali telesno težo istih otrok med njihovim 1. in 3. letom starosti. Hkrati so spremljali tudi izpostavljenost otrok različnim razkužilom, detergentom in čistilom, tudi tistim, ki nosijo oznako »ekološka«. Na podlagi teh podatkov so ugotovili, da je pogosta izpostavljenost čistilom, namenjenim dezinfekciji različnih površin, velikokrat pomenila spremembo tipične črevesne mikrobiote, s tem pa se je povišala verjetnost za previsok indeks telesne mase pri 3 letih. Zanimivo je, da podobne povezave ni bilo mogoče opaziti pri ekoloških čistilih.

Porušena črevesna flora lahko prispeva tudi k debelosti pri odraslih

Že v preteklosti je bilo sicer dokazano, da lahko črevesna flora vpliva na debelost. Vendar doslej še ni bilo študije, ki bi vzpostavila tako močne povezave med specifičnimi vrstami čistil in debelostjo pri otrocih. Izsledki se zdijo sicer precej logični. Zelo močna čistila lahko namreč uničijo tudi koristne bakterije v črevesju. V prihodnosti se nameravajo sicer raziskovalci posvetiti tudi vprašanju, katere so tiste kemikalije, ki so najbolj problematične. Pri trenutni študiji se namreč niso posvečali posameznim sestavinam čistil.

- Oglas -

Previdnost pri izbiranju čistil je zagotovo več kot dobrodošla

Vse krivde za povečevanje števila otrok in mladostnikov s čezmerno telesno težo seveda zagotovo ni mogoče pripisati zgolj čistilom. Navsezadnje sta v večini primerov najpomembnejša dejavnika neprimerna hrana v prevelikih količinah in pomanjkanje gibanja. Vendar pa je lahko omenjena raziskava vsekakor dobra podlaga za to, da razmislite, kako zdravju prijazna so v resnici čistila, ki jih uporabljate v svojem domu. Večinoma namreč ni prave potrebe po zelo agresivnih čistilih. Problematična sta lahko tako pomanjkanje higiene kot sterilna čistoča, zato je pomembno, da ujamete zlato sredino – še posebej zaradi najmlajših članov vašega gospodinjstva.

.

NAJNOVEJŠE