0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjePospravite grablje in izkoristite pozitivne vplive jesenskega listja

Pospravite grablje in izkoristite pozitivne vplive jesenskega listja

MORDA VAS ZANIMA

Odpadli jesenski listi na travnatih površinah okoli naših domov so za marsikoga nadloga, ki se je poskušajo za vsako ceno znebiti. Ne le da si s tem ustvarjate nepotrebno delo, ampak hkrati zamujate pozitivne vplive jesenskega listja, ki je izvrstno za mulčenje, hkrati pa lahko učinkuje tudi kot povsem naravno gnojilo. Ne nazadnje pa z grabljenjem listja uničujemo potencialno zimsko zavetje za številne živali. Metulji in ptice pevke se na primer pogosto zanašajo prav na odpadlo jesensko listje …

- Oglas -

Jesensko listje

Odpadlo listje bo pripomoglo k obogatitvi prsti

Dolgo je veljalo prepričanje, da odpadlo listje »ubija« travo. Danes vemo, da velja večinoma povsem nasprotno. Nesmiselno je, da listje najprej odstranjujemo, nato pa kupujemo material za mulčenje in gnojila.

Drži sicer, da lahko preveliki kupi nakopičenega lista zadušijo travo, če jih tam pustite vse zimo. Vendar pa lahko manjše količine tega listja, še posebej zmletega, obogatijo prst. Listi se namreč sčasoma razgradijo na hranila, ki so zelo koristna za rodovitnost zemlje. Naslednje leto bo trava tako še lepša. Poleg tega pa listje predstavlja hrano za številne koristne mikroorganizme v prsti.

- Oglas -

Jesensko listje, kompost

Listje lahko uporabite tudi za gredice ali pri kompostu

Jesensko listje, ki odpade z dreves, predstavlja idealen naravni material za mulčenje. Pomaga pri zatiranju plevela in »pognoji« prst. Vztrajno odstranjevanje odpadlega listja torej nima smisla. Kljub temu pa obstaja nekaj možnosti, kako še povečati koristi listja. Uporabite lahko na primer kosilnico ali posebno napravo za mulčenje, da listje zmeljete na manjše koščke. Tega vam ni treba početi prepogosto – dovolj bo že, če se opravila lotite nekajkrat v sezoni, ko opazite, da je listja zares zelo veliko.

Kaj pa, če vam je bolj pri srcu malce bolj urejena travnata površina povsem brez listja? Tudi v tem primeru je nespametno, da listje po tem, ko ga odstranite, preprosto zavržete. Potrosite ga lahko po gredicah ali okoli dreves. Še ena možnost pa je, da imate suho listje poleg komposta in ga nato trosite po bioloških odpadkih iz gospodinjstva.

.

NAJNOVEJŠE