Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Vrt & VrtnarjenjePospravite grablje in izkoristite pozitivne vplive jesenskega listja

Pospravite grablje in izkoristite pozitivne vplive jesenskega listja

MORDA VAS ZANIMA

Odpadli jesenski listi na travnatih površinah okoli naših domov so za marsikoga nadloga, ki se je poskušajo za vsako ceno znebiti. Ne le da si s tem ustvarjate nepotrebno delo, ampak hkrati zamujate pozitivne vplive jesenskega listja, ki je izvrstno za mulčenje, hkrati pa lahko učinkuje tudi kot povsem naravno gnojilo. Ne nazadnje pa z grabljenjem listja uničujemo potencialno zimsko zavetje za številne živali. Metulji in ptice pevke se na primer pogosto zanašajo prav na odpadlo jesensko listje …

- Oglas -

Jesensko listje

Odpadlo listje bo pripomoglo k obogatitvi prsti

Dolgo je veljalo prepričanje, da odpadlo listje »ubija« travo. Danes vemo, da velja večinoma povsem nasprotno. Nesmiselno je, da listje najprej odstranjujemo, nato pa kupujemo material za mulčenje in gnojila.

Drži sicer, da lahko preveliki kupi nakopičenega lista zadušijo travo, če jih tam pustite vse zimo. Vendar pa lahko manjše količine tega listja, še posebej zmletega, obogatijo prst. Listi se namreč sčasoma razgradijo na hranila, ki so zelo koristna za rodovitnost zemlje. Naslednje leto bo trava tako še lepša. Poleg tega pa listje predstavlja hrano za številne koristne mikroorganizme v prsti.

Jesensko listje, kompost

Listje lahko uporabite tudi za gredice ali pri kompostu

- Oglas -

Jesensko listje, ki odpade z dreves, predstavlja idealen naravni material za mulčenje. Pomaga pri zatiranju plevela in »pognoji« prst. Vztrajno odstranjevanje odpadlega listja torej nima smisla. Kljub temu pa obstaja nekaj možnosti, kako še povečati koristi listja. Uporabite lahko na primer kosilnico ali posebno napravo za mulčenje, da listje zmeljete na manjše koščke. Tega vam ni treba početi prepogosto – dovolj bo že, če se opravila lotite nekajkrat v sezoni, ko opazite, da je listja zares zelo veliko.

Kaj pa, če vam je bolj pri srcu malce bolj urejena travnata površina povsem brez listja? Tudi v tem primeru je nespametno, da listje po tem, ko ga odstranite, preprosto zavržete. Potrosite ga lahko po gredicah ali okoli dreves. Še ena možnost pa je, da imate suho listje poleg komposta in ga nato trosite po bioloških odpadkih iz gospodinjstva.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×