0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVas boli grlo? Pijte čaj iz sleza in sladkega korena!

Vas boli grlo? Pijte čaj iz sleza in sladkega korena!

MORDA VAS ZANIMA

Bolečine v grlu so za marsikoga eden izmed najbolj neprijetnih možnih občutkov. Če boleče grlo tudi vas spravlja ob živce, vam priporočamo, da pijete čim več vročega čaja, saj bodo bolečine tako popustile precej hitreje. Še posebej dobra izbira za pripravo čaja je kombinacija sladkega korena in navadnega sleza. Ker gre za sestavini, ki ju večina nima na zalogi, ne čakajte do takrat, ko vas začne naslednjič boleti grlo – priskrbite si ju še danes. Tako boste dobro pripravljeni, če se bolečine zares pojavijo.

- Oglas -

Zakaj prav sladki koren in slez?

Korenina sleza vsebuje večje količine sluzi (od tu tudi ime), ki poskrbi za zaščito vnetega grla. Poleg tega se slez pogosto priporoča pri trebušni gripi, želodčnih bolečinah in pri diareji. Zelo učinkovit pa je tudi pri blaženju suhega kašlja. Zeliščarji sicer niso enotni glede tega, ali je uporaba sleza varna pri otrocih, mlajših od 3 let. Nekateri menijo, da ni posebnih zadržkov, spet drugi pa v tem primeru odsvetujejo uporabo sleza. Hkrati morate biti pozorni tudi na to, da slezovih pripravkov ne uživate eno uro pred zaužitjem zdravil ali eno uro po tem, saj lahko zmanjšajo absorpcijo določenih učinkovin.

Sladki koren v čaju bo prav tako poskrbel za zaščitno sluz in s tem pomagal tudi pri ublažitvi kašlja. Rastlina pa je znana tudi po tem, da pomaga pri izločanju škodljivih snovi, nakopičenih v pljučih. Ker deluje protivirusno in krepi imunski sistem, se sladki koren zelo pogosto priporoča pri boleznih, povezanih z dihali.

Sestavine in priprava čaja

Za pripravo čaja potrebujete 2 žlici korenine slezi v prahu, 1 žlico sladkega korena v prahu in 750 mililitrov filtrirane vode. V steklen kozarec najprej stresite slez in prilijte 250 mililitrov tople filtrirane vode, ki pa ne sme biti prevroča. Kozarec nato zaprite in ga postavite v hladilnik za najmanj 4 ure.

- Oglas -

Nato v loncu zmešajte 500 mililitrov vode in korenino sladkega korena v prahu. Mešanico zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo in kuhajte še 10 minut. Ko se malce ohladi, jo zmešajte s slezovo tekočino. Napitek lahko shranjujete v hladilniku do 6 dni. Pred zaužitjem ga vedno pogrejte. Po želji lahko dodate še limonin sok in sladilo po izbiri.

Za koga čaj ni primeren?

Čeprav je napitek načeloma povsem varen, pa je lahko za določene skupine posameznikov kljub temu nekoliko problematičen. Poleg zelo majhnih otrok, ki smo jih že omenili, mnogi odsvetujejo ta čaj tudi nosečnicam in doječim ženskam. Čaja pa ne bi smeli uživati niti ljudje s povišanim krvnim tlakom in drugimi težavami, povezanimi s srčno-žilnim sistemom, razen če se s tem strinja vaš zdravnik.

.

NAJNOVEJŠE