Naše zdravje je močno odvisno od tistega, kar vsakodnevno vnašamo v svoje telo. Medtem ko lahko določena živila oslabijo naše zdravje, še posebej v prevelikih količinah, pa imajo druga povsem nasproten učinek: občutno izboljšanje zdravje in počutja. Živila, ki nedvomno sodijo v drugo skupino, so zagotovo ingver, limona in česen. Če jih združite, pa se njihova moč še okrepi. Kako to storiti? Kombinacija se zdi na prvi pogled malce nenavadna, vendar se na področju Nemčije že zelo dolgo uporablja za izdelovanje soka, ki naj bi imel izjemno blagodejne učinke na naš organizem …

Limona, ingver in česen

Pri čem vse vam lahko pomaga ta napitek?

Napitek, pripravljen iz ingverja, česna in limone, je najbolj znan po tem, da zmanjšuje tveganje za zamašitev arterij. Izjemno koristen je namreč za uravnavanje količine maščob v krvi. Poleg tega je napitek kot nalašč za hladnejše mesece, saj poskrbi za okrepitev imunskega sistema. Če ste že zboleli, pa bo napitek pripomogel k ublažitvi simptomov oziroma k hitrejšemu okrevanju. Sok iz omenjenih živil vsebuje tudi izjemno visoko količino antioksidantov, kar pomeni, da zmanjšuje nevarnost za številne kronične bolezni in da upočasni proces staranja. Napitek se priporoča tudi vsem, ki ste pogosto zelo utrujeni. Zelo pomembna lastnost tega soka pa je zagotovo tudi ta, da pomaga pri razstrupljanju jeter. Kako ga torej pripraviti?

Navodila za izdelavo in uživanje soka

Za pripravo soka potrebujete:

  • 4 neolupljene limone (ekološko pridelane),
  • 4 glave česna,
  • košček ingverja (približno 4 centimetre) in
  • 2 litra vode.

Postopek priprave

Limone najprej operite in jih razrežite na manjše kose. Olupite česen ter ga stresite v mešalnik skupaj z limonami in ingverjem. Sestavine zmešajte v mešalniku, nato pa jih stresite v lonec in prilijte vodo. Mešanico segrevajte, dokler ne zavre, in jo vmes počasi mešajte. Nato odstavite lonec s štedilnika in počakajte, da se tekočina ohladi. Na koncu jo precedite in shranite sok v steklenice. Vsak dan popijte 2 decilitra tega soka, najbolje najmanj 2 uri pred naslednjim obrokom. Steklenico pred tem vsakič pretresite. Kombinacija limone in ingverja načeloma nevtralizira okus česna, zato vam ni treba skrbeti glede neprijetnega zadaha. Če želite, pa lahko na koncu prežvečite tudi malce svežega peteršilja.

Preverite tudi: