Smoothiji so idealna hrana po vadbi. Po napornih treningih se lahko hitro regeneriramo s smoothijem, ki vsebuje veliko antioksidantov. Ti delujejo proti prostim radikalom, ki se v organizmu stalno sproščajo, še posebej pri telesni aktivnosti. Kaj naj vsebuje smoothie, da bo odločno regeneriral mišice po vadbi?

Smoothie po vadbi

Smoothiji so enostavni za pripravo. Lahko jih, če pravilno izberete sestavine, uporabite kot samostojni obrok pred vadbo ali po njej. Prava »bomba« antioksidantov, ki vas bo napolnila z energijo in rehidrirala po telesni dejavnosti, je smoothie s konopljinim mlekom. V mešalnik nalijte konopljino mleko (2–3 dl, po želji) – vsebuje veliko beljakovin, ki bodo nahranile mišice po vadbi, ter esencialnih aminoksilin – dodajte seskljano banano, ki je bogata z manganom, kalijem, vlakninami in enostavnimi sladkorji, pest ali dve zamrznjenih borovnic, ki so polne antioksidantov, in 1–2 žlički acai jagod v prahu, ki poleg antioksidantov vsebujejo tudi fitohrtanila.

Med vadbo izgubljene elektrolite lahko nadomestite tudi s kokosovo vodo. Zdrave maščobe lahko vnesete z avokadom, ki bo z vitaminom E pospešil tudi samo regeneracijo. V smoothijih po vadbi sta dobrodošla tudi ingver ali cimet, ki bosta ublažila vnetne procese, ki nastajajo med vadbo.

Če želite resnično nahraniti mišice, izberite sadje z visokim glikemičnim indeksom, melono ali mango, ki jo zmešate denimo z nemastnim jogurtom.

V mešalnik najprej nalijte tekočino in nato sesekljano sadje. Smoothie spijte še svež, takoj ko ga pripravite.