Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Ekologija & okoljeSlike roverja Perseverance potrjujejo, da je bil krater Jezero nekoč starodavno jezero...

Slike roverja Perseverance potrjujejo, da je bil krater Jezero nekoč starodavno jezero na Marsu

MORDA VAS ZANIMA

NASIN rover Perseverance, ki že več kot sedem mesecev raziskuje po Marsu, nam je že postregel z nekaj pomembnimi znanstvenimi podatki. Pred kratkim so bili objavljeni prvi rezultati misije, ki potrjujejo naravo regije, kamor so roverja poslali. Krater Jezero, kraj pristanka roverja Perseverance, je bil pred 3,6 milijardami let resnično pravo jezero.

Nekoč je bilo tukaj pravo jezero

- Oglas -

Dokazi delt iz satelitskih opazovanj Marsa so že prej nakazovali na obstoj jezera, vendar so to dokončno potrdili iz opazovanja posnetkov prvih treh mesecev potovanja roverja. Opažanja iz knjige Perseverance, objavljena v reviji Science, razkrivajo aranžmaje sedimentov, znane kot “škarpe”, ki nakazujejo, da se je tok delt spremenil v jezero, in razkriva epizode dramatičnih poplav, ki so premaknile ogromne balvane v kraterju.

»Če pogledate te podobe, v bistvu gledate v to epsko puščavsko pokrajino. To je najbolj zapuščeno mesto, ki bi ga lahko obiskali, “je v izjavi dejal soavtor profesor Benjamin Weiss z MIT. “Nikjer ni kapljice vode, pa vendar imamo dokaze o zelo drugačni preteklosti. V zgodovini planeta se je zgodilo nekaj zelo globokega.

FOTO: NASA

Mars je bil drugačen planet

Ko je bil Mars in zlasti krater Jezero moker, je bil to zelo drugačen svet. Svet, ki bi morda celo gostil življenje. Perseverance je zbirala vzorce iz kraterja Jezero, ki bodo čez nekaj let poslani nazaj na Zemljo, da bi nam pomagali ugotoviti, ali je Mars živel ali bi lahko gostil življenje. Celotna lokacija je časovna kapsula, kakšen je bil Rdeči planet, zato je idealen kraj za raziskovanje.

“Cilj misije je uporabiti rover za razumevanje geologije in starodavnega podnebja Marsa ter poskušati zaznati sledi preteklega življenja, ki bi se lahko še ohranili,” je povedal glavni avtor Nicolas Mangold, višji raziskovalec CNRS pri Laboratoire Planétologie et Géodynamique .

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×