Ekologija & OkoljeSlike roverja Perseverance potrjujejo, da je bil krater Jezero nekoč starodavno jezero...

Slike roverja Perseverance potrjujejo, da je bil krater Jezero nekoč starodavno jezero na Marsu

MORDA VAS ZANIMA

NASIN rover Perseverance, ki že več kot sedem mesecev raziskuje po Marsu, nam je že postregel z nekaj pomembnimi znanstvenimi podatki. Pred kratkim so bili objavljeni prvi rezultati misije, ki potrjujejo naravo regije, kamor so roverja poslali. Krater Jezero, kraj pristanka roverja Perseverance, je bil pred 3,6 milijardami let resnično pravo jezero.

Nekoč je bilo tukaj pravo jezero

- Oglas -

Dokazi delt iz satelitskih opazovanj Marsa so že prej nakazovali na obstoj jezera, vendar so to dokončno potrdili iz opazovanja posnetkov prvih treh mesecev potovanja roverja. Opažanja iz knjige Perseverance, objavljena v reviji Science, razkrivajo aranžmaje sedimentov, znane kot “škarpe”, ki nakazujejo, da se je tok delt spremenil v jezero, in razkriva epizode dramatičnih poplav, ki so premaknile ogromne balvane v kraterju.

»Če pogledate te podobe, v bistvu gledate v to epsko puščavsko pokrajino. To je najbolj zapuščeno mesto, ki bi ga lahko obiskali, “je v izjavi dejal soavtor profesor Benjamin Weiss z MIT. “Nikjer ni kapljice vode, pa vendar imamo dokaze o zelo drugačni preteklosti. V zgodovini planeta se je zgodilo nekaj zelo globokega.

FOTO: NASA

Mars je bil drugačen planet

Ko je bil Mars in zlasti krater Jezero moker, je bil to zelo drugačen svet. Svet, ki bi morda celo gostil življenje. Perseverance je zbirala vzorce iz kraterja Jezero, ki bodo čez nekaj let poslani nazaj na Zemljo, da bi nam pomagali ugotoviti, ali je Mars živel ali bi lahko gostil življenje. Celotna lokacija je časovna kapsula, kakšen je bil Rdeči planet, zato je idealen kraj za raziskovanje.

“Cilj misije je uporabiti rover za razumevanje geologije in starodavnega podnebja Marsa ter poskušati zaznati sledi preteklega življenja, ki bi se lahko še ohranili,” je povedal glavni avtor Nicolas Mangold, višji raziskovalec CNRS pri Laboratoire Planétologie et Géodynamique .

NAJNOVEJŠE