RubrikeZanimivostiNajden najbolje ohranjen par smuči iz antičnega sveta med taljenjem ledene plošče

Najden najbolje ohranjen par smuči iz antičnega sveta med taljenjem ledene plošče

MORDA VAS ZANIMA

Taljenje ledene plošče na Norveškem je razkrilo par neverjetno dobro ohranjenih smuči, ki so ležale nedotaknjene približno 1300 let. Arheologi, ki so naleteli na to odkritje, verjamejo, da je to morda najbolje ohranjen par smuči iz prazgodovine, kar so jih kdaj odkrili.

Prva najdena že pred 7 leti

- Oglas -

Prvo izmed smuči je pred sedmimi leti na ledenem zavoju Digervarden v norveški grofiji Innlandet odkrila skupina ledeniških arheologov, ki pod iščejo umaknjenimi ledenimi ploščami izgubljene zgodovinske zaklade. Satelitski posnetki so pokazali, da se je na tem območju ledena plošča letos poleti spet umaknila, zato se je ekipa septembra odpravila nazaj in odkrila tudi drugo smučko le dobrih 5 metrov stran od mesta prvotne najdbe.

Druga smučka je arheologom vzela kar nekaj dela, da so jo nepoškodovano izvlekli iz ledu. Prvi poskus je bil neuspešen, vendar se je ekipa vrnila na dan lepšega vremena, oborožena z boljšo opremo in vrelo vodo. Sčasoma je bila tudi druga smučka osvobojena iz tisočletnega ledenega oklepa.

Smuči iz železne dobe
Foto: Espen Finstad

Smučke iz železne dobe

Lesena smučka je bila dolga 187 centimetrov in široka 17 centimetrov. Bila je daljša in nekoliko širša od prve odkrite smuči. Jasno pa je, da sta bile obe zaradi podobne opore del para, sestavljena iz treh zvitih brezovih vezi, usnjenega traku in lesenega čepa. Vidni so tudi znaki popravila, kar kaže, da je bila smučka dobro uporabljena. Manjka ji le hrbet, verjetno zaradi poškodb skozi stoletja.

Čeprav so dokazi o takšnih smučeh iz železne dobe redki, je znano, da zgodovina smučanja v Skanadvadiji sega vsaj 4000 let nazaj v preteklost. Verjetno se je razvilo kot praktično sredstvo za potovanje po zasneženih ravnicah in hribih, ne pa kot rekreacijski šport za ljubitelje lovcev in nabiralcev.

Smuči iz železne dobe

Kaj se je zgodilo s smučarjem?

- Oglas -

Arheologe še posebej zanima, kaj se je zgodilo na gori Digervarden pred približno 1300 leti, da so na tem mestu ostale te zapuščene smuči. Če bi starodavni smučar nenadoma opustil potovanje zaradi strašnega sneženja, bi verjetno pustili svoje smuči pokonci v snegu, da bi jih bilo lažje opaziti ob vrnitvi na območje. Poleg tega je malo verjetno, da bi lovec iz železne dobe zapustil predmet takšne izdelave in vrednosti, razen če bi bilo to nujno potrebno.

Odpirata se dve možnosti: ali je smuči raztrosil majhen plaz ali pa se je smučar poškodoval, morda usodno. Raziskovalci še nimajo odgovora, vendar so dejali, da bodo pozorno spremljali led okoli gore Digervarder za nadaljna odkritja ali ostanke smučarja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×