Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeSkupnost naravnih parkov Slovenije

Skupnost naravnih parkov Slovenije

MORDA VAS ZANIMA

Na pragu leta 2012, ki so ga združeni narodi razglasili za leto sodelovanja,so k povezovanju že pristopili direktorji slovenskih naravnih parkov.

- Oglas -

V četrtek, 20. oktobra so v prostorih najmlajšega parka v Sloveniji, v Krajinskem parku Ljubljansko barje, direktorji Triglavskega narodnega parka, Parka Škocjanske jame, Kozjanskega parka, Notranjskega regijskega parka, Krajinskega parka Logarska dolina, Krajinskega parka Strunjan, Krajinskega parka Sečoveljske soline, Krajinskega parka Goričko,Krajinskega parka Ljubljansko barje, Krajinskega parka Kolpa in Naravnega rezervata Škocjanski zatok podpisali dogovor o medsebojnem sodelovanju. Tesnejše sodelovanje in medsebojna pomoč med parki naj bi prispevala k večji prepoznavnosti in učinkovitosti upravljanja vseh zavarovanih območij v Sloveniji , k poenotenju metod dela in racionalizaciji upravljanja. Nedvomno potrebna in praktična gesta bo služila izmenjavi izkušenj in dobrih praks, pripravi skupnih projektov, skupni promociji in usklajenem delovanju v mednarodnih organizacijah.

Naravni parkDirektorji in ostali zaposleni v slovenskih parkih, ki so se tokrat na Ljubljanskem barju zbrali na svojem prvem uradnem srečanju so ob tem poudarili tudi priložnost za oblikovanje skupnih stališč do aktualnih in pomembnejših vprašanj ohranjanja narave, s čemer se nadejajo tudi večje prepoznavnosti in moči pri uveljavljanju strokovnih stališč. Zavarovana območja narave pokrivajo okoli 13 odstotkov slovenskega ozemlja, trenutno pa ima le 11 zavarovanih območij svojega upravljavca, v katerih je zaposlenih skupaj okoli 160 oseb. Še vedno pa je veliko naravnih parkov, ustanovljenih na občinskem nivoju, brez upravljavca in tudi brez resnih možnosti, da bi se na zavarovanem območju uveljavila načela ohranjanja narave in trajnostnega razvoja. V Skupnosti naravnih parkov si želijo krepiti in izboljšati ter v sodelovanju z osveščeno javnostjo in prebivalci v zavarovanih območjih, povečati spoštovanje do narave. Javni zavodi in koncesionarji, ki jim je bila zaupana naloga izvajanja javnega interesa ohranjanja narave in kulturne krajine ter biotske raznovrstnosti, s podpisom dogovora stopajo trdneje po poti, ki v gospodarski krizi in pohlepnosti kapitala tudi naravi ne prizanaša. Tesnejše sodelovanje med zaposlenimi v upravah parkov samo dodatno utrjuje poslanstvo, h kateremu prisega večina zaposlenih v parkih, ki jim delo v njih ne predstavlja le službe, temveč tudi življenjsko poslanstvo.

Prejšnji članekZeljna juha
Naslednji članekPriloga s porom in korenjem

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×