0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaŠkodljive kemikalije v kremah za sončenje

Škodljive kemikalije v kremah za sončenje

MORDA VAS ZANIMA

Kreme za sončenje so bistveni del naše dnevne nege kože, še posebej v poletnih mesecih. Vendar pa vse kreme za sončenje niso enake. Nekatere vsebujejo sestavine, ki so lahko škodljive za naše zdravje in okolje. Pomembno je, da smo ozaveščeni o teh sestavinah, da lahko izberemo varnejše alternative.

- Oglas -

Izbira prave kreme za sončenje je ključnega pomena za zaščito vašega zdravja in okolja. Z izogibanjem škodljivim kemikalijam in izbiro varnejših alternativ lahko zmanjšate tveganje za zdravstvene težave in prispevate k ohranjanju našega planeta. Poskrbite za svojo kožo z naravnimi in varnimi izdelki, ki vam bodo omogočili brezskrbno uživanje na soncu.

Nevarne kemikalije v kremah za sončenje

Oksibenzon in Avobenzon

Oksibenzon in avobenzon sta pogosti sestavini v številnih kremah za sončenje. Oksibenzon je kemični filter, ki absorbira UV žarke, vendar lahko povzroči hormonske motnje in alergijske reakcije. Študije so pokazale, da oksibenzon lahko prodre v krvni obtok, kar povzroča zaskrbljenost glede njegovega vpliva na endokrini sistem. Avobenzon, čeprav manj problematičen, lahko v kombinaciji z drugimi kemikalijami povzroči draženje kože.

Octinoxate (Oktinoksat)

Oktinoksat je še ena kemična sestavina, ki se uporablja za zaščito pred UVB žarki. Vendar pa ima ta kemikalija potencialne stranske učinke na hormone. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da oktinoksat škoduje koralnim grebenom, kar je privedlo do prepovedi njegove uporabe v nekaterih delih sveta.

- Oglas -

Retinil oalmitat

Retinil palmitat je derivat vitamina A, ki se pogosto dodaja kremam za sončenje zaradi njegovih antioksidativnih lastnosti. Vendar pa lahko ob izpostavljenosti sončni svetlobi sproži nastanek prostih radikalov, kar lahko pospeši staranje kože in poveča tveganje za kožnega raka.

Tveganja za zdravje in okolje

Hormonski motilci v kremah za sončenje

Nekatere kemikalije v kremah za sončenje, kot je oksibenzon, lahko motijo delovanje endokrinega sistema. To lahko vodi do različnih zdravstvenih težav, vključno z neplodnostjo, razvojnimi motnjami in povečanim tveganjem za nekatere vrste raka.

Za te UV-filtre obstaja sum, da so t.i. hormonski motilci:

  • octocrylene
  • homosalate
  • ethylhexyl salicylate
  • ethylhexyl methoxycinnamate
  • benzophenone-3

Alergijske reakcije in draženje kože

Veliko kemičnih filtrov, ki se uporabljajo v kremah za sončenje, lahko povzroči alergijske reakcije in draženje kože. To je še posebej problematično za ljudi z občutljivo kožo ali alergijami.

Okoljski vplivi

Kemikalije, kot sta oksibenzon in oktinoksat, imajo uničujoč vpliv na morske ekosisteme, še posebej na koralne grebene. Ko se te kemikalije izperejo v morje, lahko povzročijo beljenje koral in druge ekološke motnje, kar ogroža biodiverziteto.

- Oglas -
Kako izbrati varno kremo za sončenje

Varnejše alternative

Mineralni filtri

Mineralni filtri, kot sta cinkov oksid in titanov dioksid, so varnejša alternativa kemičnim filtrom. Ti minerali delujejo kot fizična pregrada, ki odbija UV žarke, namesto da bi jih absorbirali. Mineralni filtri so na splošno manj dražilni za kožo in nimajo znanih negativnih vplivov na hormone ali okolje.

Naravne in ekološke kreme za sončenje

Vedno več blagovnih znamk ponuja naravne in ekološke kreme za sončenje, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij. Te kreme pogosto vsebujejo naravne sestavine, kot so aloe vera, kokosovo olje in karitejevo maslo, ki poleg zaščite pred soncem tudi negujejo kožo.

Kako izbrati varno kremo za sončenje

Pred nakupom preverite seznam sestavin

Ko kupujete kremo za sončenje, vedno preverite seznam sestavin. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo oksibenzon, oktinoksat in retinil palmitat. Namesto tega poiščite izdelke z mineralnimi filtri in naravnimi sestavinami.

Izberite visok SPF

Izberite kremo za sončenje z visokim faktorjem zaščite pred soncem (SPF), da zagotovite ustrezno zaščito pred UV žarki. Ne pozabite, da je zaščita pred soncem pomembna skozi vse leto, ne samo poleti.

Preizkusite izdelek

Pred uporabo nove kreme za sončenje vedno preizkusite majhno količino na koži, da preverite morebitne alergijske reakcije. Če imate občutljivo kožo, se posvetujte z dermatologom glede najprimernejših izdelkov za vas.

Več informacij

.

NAJNOVEJŠE