Zdravje & prehranaVse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

MORDA VAS ZANIMA

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta. Uporaba slednjih ni najbolj priporočljiva, saj so možni resni zapleti. Vsekakor je precej pametneje, da morebitna uporaba zdravil za hujšanje poteka pod nadzorom zdravnika, ki bo pred tem ocenil, ali so shujševalne tablete sploh primerne za vas oziroma katera vrsta je za vas najboljša. Upoštevati morate, da se tablete oziroma zdravila za hujšanje praviloma predpišejo samo osebam z zelo visokim indeksom telesne mase, pri katerih je debelost obenem povezana z zdravstvenimi zapleti, na primer s povišanim krvnim tlakom ali sladkorjem. Poleg tega pa morate vedeti, da tablete za hujšanje niso čudežna rešitev. Za uspešno izgubo odvečnih kilogramov bo potrebna tudi sprememba prehrane in navad, povezanih z gibanjem.

- Oglas -

Trenutno znana zdravila za hujšanje, ki so na voljo z receptom, lahko glede na princip delovanja razdelimo v pet glavnih skupin. Kljub podobnemu cilju se lahko učinki posameznih shujševalnih tablet med seboj precej razlikujejo. Kako torej delujejo shujševalne tablete oziroma zdravila, namenjena lažji izgubi odvečnih kilogramov?

1. Hujšanje s pomočjo hormonov

Ena od skupin zdravil za hujšanje na recept so t. i. inkretini. V to skupino spadajo učinkovine, kot so liraglutid, semaglutid in tirzepatid. Inkretini so hormoni, ki se v krvni obtok sprostijo že nekaj minut po zaužitju hrane. Gre za hormone, ki imajo zelo pomembno vlogo pri uravnavanju inzulina in krvnega sladkorja. Učinkovine, ki se uporabljajo pri tovrstnih zdravilih za hujšanje, posnemajo funkcijo inkretinov, in sicer tako, da se vežejo na ustrezne receptorje v možganih. Posledično lahko hitreje zaznate, da ste siti. Zdravila pa lahko obenem vplivajo tudi na počasnejše praznjenje želodca.

2. Zaviranje apetita

Druga skupina so zdravila za hujšanje, ki vplivajo neposredno na apetit. Primer tovrstnega zdravila je učinkovina, imenovana fentermin. Običajno se predpisuje samo za kratkotrajno obdobje, razen če se kombinira s topiramatom (več o tej učinkovini pri naslednji točki). Fentermin posnema amine – derivate amonijaka – ter spodbuja sproščanje adrenalina in noradrenalina. Prispeva tudi k sproščanju serotonina in dopamina, s čimer lahko zmanjša občutek lakote.

3. Vpliv na možgansko aktivnost

Topiramat lahko prek različnih mehanizmov vpliva na možgansko oziroma nevronsko aktivnost. Znan je po tem, da lahko poveča t. i. GABA-aktivnost možganov oziroma aktivnost GABA-receptorjev. Topiramat lahko obenem zavre aktivnost aminokisline, imenovane glutamat, kar lahko vpliva na porabo energije, obenem pa naj bi šlo za snov, s pomočjo katere je mogoče spodbuditi delovanje metabolizma.

4. Upočasnitev razgradnje maščob

- Oglas -

Poznamo tudi zdravila za hujšanje, ki se uvrščajo med zaviralce lipaze, na primer orlistat. Lipaza je encim, ki razgrajuje maščobe. Zaviralci lipaze torej upočasnijo razgradnjo maščob. Posledično je količina absorbiranih maščob manjša. Orlistat na primer poskrbi za to, da se absorbirata samo približno dve tretjini zaužitih maščob, ena tretjina pa se neprebavljena izloči skupaj z blatom. Pri tem je treba upoštevati, da orlistat ne vpliva na absorpcijo sladkorja.

5. Kombinirana zdravila

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je leta 2014 za osebe z močno povišano telesno težo odobrila tudi kombinirano zdravljenje, ki temelji na uporabi naltreksona in bupropiona. Naltrekson se sicer običajno uporablja kot pomoč pri zdravljenju odvisnosti od alkohola in drog. Bupropion pa je v osnovi antidepresiv. Nobeno od teh zdravil se torej samostojne ne uporablja za hujšanje, vendar je bilo odkrito, da lahko kombinacija pomaga pri zaviranju apetita oziroma pri lažjem obvladovanju napadov lakote.

NAJNOVEJŠE