0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSemena zelene za naravno zniževanje krvnega tlaka

Semena zelene za naravno zniževanje krvnega tlaka

MORDA VAS ZANIMA

Semena zelene imajo številne učinke na naše zdravje, a so kljub temu večkrat po krivem spregledana. Pri tem je treba še posebej izpostaviti sposobnost teh semen, da pomagajo pri zniževanju povišanega krvnega tlaka. Obenem pa lahko zmanjšajo tveganje za to, da bi sploh prišlo do kroničnega povišanja oziroma do t. i. hipertenzije. Uživanje pripravkov iz semen zelene sicer ni primerno za nosečnice, pazljivost pa je potrebna tudi v nekaterih drugih primerih, zato je tudi tu smiseln predhodni posvet z zdravnikom.

- Oglas -

Semena zelene

Na prvem mestu naj bo vedno preventiva

Obstaja sicer kar precej različnih možnosti za tiste, ki iščete pomoč pri naravnem zniževanju krvnega tlaka. Idealno je seveda, da posvetimo pozornost že preventivnim ukrepom, saj predstavlja prav kronično povišan krvni tlak enega glavnih dejavnikov tveganja za zelo resna srčno-žilna obolenja.

Tako je na primer pomembno, da poskušate čim bolj omejiti vnos kofeina in da se izogibate čezmernim količinam soli. Obenem pa je za reguliranje krvnega tlaka zelo pomembno tudi to, da se izogibate stresu in nasičenim maščobam. Kot že omenjeno, imajo semena zelene tu dvojno vlogo – koristna so tako v obliki preventive kot za tiste, ki se že spopadate s povišanim krvnim tlakom. Zakaj prav semena zelene in kako jih uporabiti? Preverite v nadaljevanju …

- Oglas -

Semena zelene imajo številne pozitivne učinke na zdravje

Semena zelene pri nas niso pretirano znana oziroma uporabljena, po drugi strani pa se pogosto uporabljajo v azijski kulinariki, in sicer kot aromatična začimba. Semena so sicer bogata z najrazličnejšimi koristnimi hranili. Med drugim vsebujejo visok delež antioksidantov oziroma flavonoidov in veliko pomembnih mineralov. Učinkujejo protivnetno in protibakterijsko, ko gre za povišan krvni tlak, pa je še posebej pomembno, da veljajo za odličen naravni diuretik in da pomagajo pri širjenju krvnih žil (t. i. vazodilatator,). Oboje pripomore k regulaciji krvnega tlaka.

Zaradi diuretičnih učinkov lahko semena zelene pomagajo tudi pri preprečevanju edemov. Med dodatne pozitivne vplive teh semen sodijo še izboljšana prebava, naravno povečevanje libida, zmanjšanje tveganja za vnetje sečil, ublažitev morebitnih bolečin v mišicah in sklepih, uravnavanje menstrualnega ciklusa ter pomoč pri nespečnosti.

Čaj iz semen zelene

Kot že omenjeno, je mogoče semena zelene uporabljati kot začimbo za popestritev okusa mnogih jedi, predvsem azijskih. Lahko pa jih preprosto uporabite za pripravo čaja.

Potrebujete 1 žličko oz. približno 5 gramov semen zelene in 200 mililitrov vode. Vodo najprej zavrite, nato pa ji dodajte semena zelene. Znižajte temperaturo in kuhajte še 10 minut. Nato odstavite s štedilnika in pokrijte. Po 10 minutah precedite.

Čaj iz semen zelene je v primeru povišanega krvnega tlaka priporočljivo piti vsako jutro na tešče, približno pol ure pred zajtrkom. Če jemljete kakršna koli zdravila, pa vam svetujemo, da se prej posvetujete z zdravnikom, da ne bi prišlo do kontraindikacije.

.

NAJNOVEJŠE