fbpx
Domov Zdravje & prehrana Ženske se bolj naspijo poleg psa kot poleg moškega?

Ženske se bolj naspijo poleg psa kot poleg moškega?

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Verjetno se večina izmed nas zaveda, da je dober spanec izredno pomemben za dobro zdravje. A kako doseči, da bo naš spanec zares kakovosten? Vsekakor je smiselno upoštevati splošne napotke, povezane s spalno higieno, na primer spanje brez elektronskih naprav v prostoru. Vendar pa lahko do boljšega spanca pomagajo tudi določene manj konvencionalne metode. Če lahko sklepamo po podatkih pred nedavnim izvedene raziskave, naj bi imelo še posebej pozitiven vpliv spanje poleg psa. No, vsaj na ženske …

Ženska in pes

Ugotovitve na podlagi analize podatkov za skoraj tisoč žensk

Omenjeno raziskavo so izvedli ameriški raziskovalci s kolidža Canisius College. V njej je sodelovalo 962 žensk iz Združenih držav Amerike. Kar 55 odstotkov vseh sodelujočih je posteljo ponoči delilo z najmanj enim psom. Poleg 31 odstotka vseh žensk, ki so bile vključene v raziskavo, pa običajno spi mačka. Raziskovalci so zbrane podatke glede kakovosti spanja primerjali s podatki tistih žensk, ki si posteljo delijo s človeškim partnerjem. Izkazalo se je, da so v povprečju daleč najmanj moteči psi oziroma da se ženske poleg njih običajno naspijo najbolje.

Psi najmanj hrupni, hkrati pa poskrbijo za najmočnejši občutek varnosti

Poleg tega, da večina žensk psov ni dojemala kot tako motečih, kot so lahko ponoči ljudje, ki spijo zraven njih, naj bi spanje poleg psa poskrbelo tudi za večji občutek varnost. Prav občutek varnosti in mir pa sta dva izmed ključnih pogojev za dober spanec. Zanimivo je sicer tudi to, da naj bi bile mačke enako moteče kot ljudje.

Skrbnice psov so imele v povprečju tudi bolj urejen bioritem

Raziskovalci so ugotovili še, da je skrb za psa povezana tudi z bolj urejenim bioritmom. Skrbnice psov naj bi namreč v povprečju v posteljo odhajale bolj zgodaj, prav tako pa naj bi zjutraj vstajale ob zgodnejši uri. To je najverjetneje povezano z zahtevami, ki jih ima pes, na primer potreba po rednih sprehodih. Vsekakor pa je stalen ritem odhajanje v posteljo in zbujanja pozitiven »stranski učinek« sobivanja s psom, saj tudi to prispeva k izboljšani kakovosti spanca.

- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×