0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŽenske se bolj naspijo poleg psa kot poleg moškega?

Ženske se bolj naspijo poleg psa kot poleg moškega?

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno se večina izmed nas zaveda, da je dober spanec izredno pomemben za dobro zdravje. A kako doseči, da bo naš spanec zares kakovosten? Vsekakor je smiselno upoštevati splošne napotke, povezane s spalno higieno, na primer spanje brez elektronskih naprav v prostoru. Vendar pa lahko do boljšega spanca pomagajo tudi določene manj konvencionalne metode. Če lahko sklepamo po podatkih pred nedavnim izvedene raziskave, naj bi imelo še posebej pozitiven vpliv spanje poleg psa. No, vsaj na ženske …

- Oglas -

Ženska in pes

Ugotovitve na podlagi analize podatkov za skoraj tisoč žensk

Omenjeno raziskavo so izvedli ameriški raziskovalci s kolidža Canisius College. V njej je sodelovalo 962 žensk iz Združenih držav Amerike. Kar 55 odstotkov vseh sodelujočih je posteljo ponoči delilo z najmanj enim psom. Poleg 31 odstotka vseh žensk, ki so bile vključene v raziskavo, pa običajno spi mačka. Raziskovalci so zbrane podatke glede kakovosti spanja primerjali s podatki tistih žensk, ki si posteljo delijo s človeškim partnerjem. Izkazalo se je, da so v povprečju daleč najmanj moteči psi oziroma da se ženske poleg njih običajno naspijo najbolje.

Psi najmanj hrupni, hkrati pa poskrbijo za najmočnejši občutek varnosti

Poleg tega, da večina žensk psov ni dojemala kot tako motečih, kot so lahko ponoči ljudje, ki spijo zraven njih, naj bi spanje poleg psa poskrbelo tudi za večji občutek varnost. Prav občutek varnosti in mir pa sta dva izmed ključnih pogojev za dober spanec. Zanimivo je sicer tudi to, da naj bi bile mačke enako moteče kot ljudje.

- Oglas -

Skrbnice psov so imele v povprečju tudi bolj urejen bioritem

Raziskovalci so ugotovili še, da je skrb za psa povezana tudi z bolj urejenim bioritmom. Skrbnice psov naj bi namreč v povprečju v posteljo odhajale bolj zgodaj, prav tako pa naj bi zjutraj vstajale ob zgodnejši uri. To je najverjetneje povezano z zahtevami, ki jih ima pes, na primer potreba po rednih sprehodih. Vsekakor pa je stalen ritem odhajanje v posteljo in zbujanja pozitiven »stranski učinek« sobivanja s psom, saj tudi to prispeva k izboljšani kakovosti spanca.

.

NAJNOVEJŠE