0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSe obeta sprememba smernic za sladkorne bolnike?

Se obeta sprememba smernic za sladkorne bolnike?

MORDA VAS ZANIMA

Obravnava oseb, pri katerih je bila diagnosticirana sladkorna bolezen tipa 2, je običajno osredotočena predvsem na kontroliranje ravni glukoze v krvi. Zdi se precej logično, toda mednarodna skupina strokovnjakov, ki so zaposleni na enem od štirih centrov, ki spadajo med najpomembnejše raziskovalne centre za preučevanje sladkorne bolezni na svetu, je pred kratkim predlagala drugačen pristop oziroma spremembo fokusa. Strokovnjaki so na podlagi preučitve obsežnega nabora najsodobnejše literature s področja sladkorne bolezni zaključili, da bi moral biti prvi ukrep izguba morebitnih odvečnih kilogramov …

- Oglas -

Izguba odvečnih kilogramov – bistveno manj možnosti za resnejše zaplete

Znano je, da je čezmerna telesna teža eden od glavnih dejavnikov tveganja za sladkorno bolezen tipa 2, ki postaja vse bolj razširjena težava. Nekateri govorijo kar o epidemiji diabetesa tipa 2. Eksponentno naraščanje primerov te bolezni je tesno povezano z zelo preprostim dostopom do nezdrave, zelo kalorične hrane, polne enostavnih sladkorjev in maščob.  Previsoka telesna teža pa ni le dejavnik tveganja, ampak je zelo problematična tudi pri ljudeh, pri katerih je bila sladkorna bolezen tipa 2 že diagnosticirana. Odvečni kilogrami so namreč povezani s hitrejšim napredovanjem bolezni in večjo nevarnostjo za resnejše zaplete. Hujšanje lahko tako pripomore k lažjemu obvladovanju bolezni.

Čeprav je to znano že kar nekaj časa, izguba odvečnih kilogramov običajno ni primarni fokus pri obravnavi bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Kot so ugotovili raziskovalci, ki so o svojih predlogih poročali v priznanem akademskem časopisu The Lancet, lahko zmanjšanje telesne teže za približno 15 odstotkov drastično spremeni potek bolezni. To je pravzaprav edini posamezni ukrep s tako izrazitim pozitivnim učinkom. Ugotovitve so bile predstavljene tudi na konferenci Evropskega združenja za preučevanje diabetesa.

Trenutne smernice izvirajo iz raziskav, izvedenih v 80. letih prejšnjega stoletja

Smernice, na katerih temelji obravnava bolnikov z diabetesom tipa 2 – praviloma so to starejše osebe, vendar postaja diagnoza vedno pogostejša tudi pri mlajši populaciji – so že precej zastarele. Običajno gre za smernice, ki so bile izoblikovane na podlagi kliničnih študij, izvedenih v 80. letih prejšnjega stoletja. Ključna ugotovitev teh študij je bila, da je zniževanje krvnega sladkorja povezano z manjšim tveganjem za zaplete, ki so značilni za sladkorno bolezen tipa 2. Skupina strokovnjakov, ki so se podpisali pod študijo, objavljeno v reviji The Lancet, meni, da takšen pristop ni najustreznejši. Če je obravnava bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 osredotočena izključno na obvladovanje ravni glukoze v krvi, se s tem omejimo samo na simptom.

- Oglas -

Vzroki za samo bolezen ostanejo spregledani. Prav tako pa lahko s tem zamudimo priložnost za to, da zaobrnemo oziroma vsaj zajezimo potek bolezni. Strokovnjaki za sladkorno bolezen, ki menijo, da je čas za nove smernice, verjamejo, da je smiseln proaktiven pristop. Krvni sladkor je navsezadnje mogoče obvladovati tudi z zdravili, toda če pozornost usmerimo k telesni teži, lahko pričakujemo precej dolgoročnejše pozitivne učinke.

Strokovna pomoč lahko olajša proces hujšanja

Za zdaj gre sicer samo za predlog, uradne smernice ostajajo večinoma nespremenjene, najverjetneje pa je mogoče pričakovati, da bo nova študija prispevala k temu, da bo pri obravnavi oseb s sladkorno boleznijo tipa 2 več pozornosti posvečene telesni teži bolnikov. Pri tem je seveda pomembno, da se poišče pristop, ki je za posameznika z diabetesom tipa 2 najustreznejši. V skrajnih primerih, torej pri osebah z zelo visokim indeksom telesne mase, pride v poštev tudi t. i. bariatrična operacija, o kateri laična javnost največkrat govori kot o »zmanjšanju želodca«.

 

.

NAJNOVEJŠE