Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.

Covid-19: skoraj polovica vseh primerov asimptomatičnih

Raziskovalci so ugotovili, da naj bi bil asimptomatičen potek bolezni značilen za kar približno 40,5 odstotka, torej skoraj polovico vseh primerov covida-19.

Najboljši prijatelji za vaše astrološko znamenje

Ali se vedno spoprijateljite z »napačnimi osebami«, ki nimajo najboljšega vpliva na vas? Prav tisto, kar vas je pri določeni osebi pritegnilo, lahko postopoma postane zelo problematično in celo uničujoče.
Ekologija & okolje»Gospa, zboleli ste za podnebnimi spremembami …«

»Gospa, zboleli ste za podnebnimi spremembami …«

MORDA VAS ZANIMA

Letos poleti je bila v Kanadi podana nenavadna diagnoza, ki pa bo morda že kmalu precej bolj običajna. Dr. Kyle Merritt, zdravnik, ki dela na urgenci, je namreč v diagnozo ženske, ki je med junijskim vročinskim valom poiskala zdravniško pomoč, med drugim zapisal, da oseba »trpi zaradi podnebnih sprememb« …

Čas, da si medicinska stroka neha zatiskati oči pred očitnim?

- Oglas -

Odločitev zdravnika je pritegnila precej pozornosti. Kot omenjeno, gre za prvo tovrstno diagnozo doslej. V poletnih mesecih so se sicer v Kanadi spopadali z rekordno visokimi temperaturami, kar je seveda pomenilo tudi povečano obremenitev zdravstvenih ustanov. Številni ljudje so morali zaradi težav, povezanih z izjemno visokimi temperaturami, poiskati zdravniško pomoč – predvsem zaradi hude izčrpanosti ali dehidracije, toda ker je obenem naraščalo tudi število gozdnih požarov, so bili precej pogosti tudi obiski urgence zaradi težav z dihanjem. Kot je kasneje pojasnil dr. Kyle Merritt, je bilo pri eni izmed njegovih pacientk – ženski, stari nekaj čez 70 let – še posebej očitno, da so njeni simptomi tesno povezani z okoljskimi dejavniki.

Ženska je imela sicer tudi sladkorno bolezen tipa 2 in težave s srcem, vendar so se te težave zaradi visokih temperatur drastično zaostrile, posebej ker je živela v prikolici brez klimatske naprave. Med drugim je imela tudi precej hude težave z dehidracijo. Dr. Kyle Merritt se je na podlagi vsega tega odločil, da je čas, da si nehamo zatiskati oči pred očitnim. Sprejel je drzno odločitev in v diagnozo med drugim zapisal »podnebne spremembe«, kar je bilo seveda tudi pomenljivo simbolno dejanje.

Zdravniki osredotočeni predvsem na simptome, krajši konec pa potegnejo najšibkejši člani družbe

V poznejših izjavah za medije je dr. Kyle Merritt povedal, da naloga zdravnikov ne bi smela biti osredotočanje zgolj na simptome. Če ostanejo vzroki za težave pri tem praktično povsem spregledani, se medicina ujame v začaran krog, zdravje prebivalstva pa vedno bolj peša. Zaradi odločitve za specializacijo v urgentni medicini ima dr. Kyle Merritt še posebej dober vpogled v resnost situacije. Tako zelo dobro razume, da nepravično velik del bremena, povezanega z okoljsko krizo, pogosto nosijo najšibkejši člani družbe – revni, starejši, otroci, temnopolti, gibalno ovirani itn. Frustracija zaradi tega spoznanja je postopoma naraščala, dokler ni dosegla točke vrelišča. Zdravnik se je tako odločil, da kot prvi tudi eksplicitno zapiše tisto, kar je najverjetneje jasno številnim ljudem, ki delajo v zdravstvu.

Prizadevanja, da bi se podnebne spremembe upoštevale tudi pri določanju vzroka smrti

Znanstveni dokazi o izjemno negativnih vplivih podnebnih sprememb na človeško zdravje eksponentno naraščajo. Samo v zadnjih nekaj letih je nastalo ogromno študij, ki so se osredotočale na to problematiko. Okoljska kriza med drugim prispeva k povečevanju števila oseb, ki se spopadajo s težavami z dihali in s srčno-žilnimi obolenji. Strokovnjaki sicer na to povezavo opozarjajo že kar nekaj časa, pri čemer pogosto poudarjajo, da gre za nepopravljivo škodo, vendar si doslej še nihče ni upal tega zapisati tudi v uradno diagnozo posameznega pacienta.

- Oglas -

Po drugi strani vedno več strokovnjakov vztraja, da bi morali biti okoljski dejavniki upoštevani vsaj pri pisanju mrliških listov oziroma obdukcijskih poročil. To se sicer ponekod že dogaja. Lani je bil na primer odmeven primer Elle Kissi-Debrah, deklice iz Londona, ki je umrla pri 9 letih. Njena mama je dosegla, da je bila kot vzrok za dekličino smrt prepoznana tudi onesnaženost zraka, saj verjame, da lahko to pomaga zaščititi druge otroke pred podobno usodo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×