Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Ekologija & okolje»Gospa, zboleli ste za podnebnimi spremembami …«

»Gospa, zboleli ste za podnebnimi spremembami …«

MORDA VAS ZANIMA

Letos poleti je bila v Kanadi podana nenavadna diagnoza, ki pa bo morda že kmalu precej bolj običajna. Dr. Kyle Merritt, zdravnik, ki dela na urgenci, je namreč v diagnozo ženske, ki je med junijskim vročinskim valom poiskala zdravniško pomoč, med drugim zapisal, da oseba »trpi zaradi podnebnih sprememb« …

Čas, da si medicinska stroka neha zatiskati oči pred očitnim?

- Oglas -

Odločitev zdravnika je pritegnila precej pozornosti. Kot omenjeno, gre za prvo tovrstno diagnozo doslej. V poletnih mesecih so se sicer v Kanadi spopadali z rekordno visokimi temperaturami, kar je seveda pomenilo tudi povečano obremenitev zdravstvenih ustanov. Številni ljudje so morali zaradi težav, povezanih z izjemno visokimi temperaturami, poiskati zdravniško pomoč – predvsem zaradi hude izčrpanosti ali dehidracije, toda ker je obenem naraščalo tudi število gozdnih požarov, so bili precej pogosti tudi obiski urgence zaradi težav z dihanjem. Kot je kasneje pojasnil dr. Kyle Merritt, je bilo pri eni izmed njegovih pacientk – ženski, stari nekaj čez 70 let – še posebej očitno, da so njeni simptomi tesno povezani z okoljskimi dejavniki.

Ženska je imela sicer tudi sladkorno bolezen tipa 2 in težave s srcem, vendar so se te težave zaradi visokih temperatur drastično zaostrile, posebej ker je živela v prikolici brez klimatske naprave. Med drugim je imela tudi precej hude težave z dehidracijo. Dr. Kyle Merritt se je na podlagi vsega tega odločil, da je čas, da si nehamo zatiskati oči pred očitnim. Sprejel je drzno odločitev in v diagnozo med drugim zapisal »podnebne spremembe«, kar je bilo seveda tudi pomenljivo simbolno dejanje.

Zdravniki osredotočeni predvsem na simptome, krajši konec pa potegnejo najšibkejši člani družbe

V poznejših izjavah za medije je dr. Kyle Merritt povedal, da naloga zdravnikov ne bi smela biti osredotočanje zgolj na simptome. Če ostanejo vzroki za težave pri tem praktično povsem spregledani, se medicina ujame v začaran krog, zdravje prebivalstva pa vedno bolj peša. Zaradi odločitve za specializacijo v urgentni medicini ima dr. Kyle Merritt še posebej dober vpogled v resnost situacije. Tako zelo dobro razume, da nepravično velik del bremena, povezanega z okoljsko krizo, pogosto nosijo najšibkejši člani družbe – revni, starejši, otroci, temnopolti, gibalno ovirani itn. Frustracija zaradi tega spoznanja je postopoma naraščala, dokler ni dosegla točke vrelišča. Zdravnik se je tako odločil, da kot prvi tudi eksplicitno zapiše tisto, kar je najverjetneje jasno številnim ljudem, ki delajo v zdravstvu.

Prizadevanja, da bi se podnebne spremembe upoštevale tudi pri določanju vzroka smrti

Znanstveni dokazi o izjemno negativnih vplivih podnebnih sprememb na človeško zdravje eksponentno naraščajo. Samo v zadnjih nekaj letih je nastalo ogromno študij, ki so se osredotočale na to problematiko. Okoljska kriza med drugim prispeva k povečevanju števila oseb, ki se spopadajo s težavami z dihali in s srčno-žilnimi obolenji. Strokovnjaki sicer na to povezavo opozarjajo že kar nekaj časa, pri čemer pogosto poudarjajo, da gre za nepopravljivo škodo, vendar si doslej še nihče ni upal tega zapisati tudi v uradno diagnozo posameznega pacienta.

- Oglas -

Po drugi strani vedno več strokovnjakov vztraja, da bi morali biti okoljski dejavniki upoštevani vsaj pri pisanju mrliških listov oziroma obdukcijskih poročil. To se sicer ponekod že dogaja. Lani je bil na primer odmeven primer Elle Kissi-Debrah, deklice iz Londona, ki je umrla pri 9 letih. Njena mama je dosegla, da je bila kot vzrok za dekličino smrt prepoznana tudi onesnaženost zraka, saj verjame, da lahko to pomaga zaščititi druge otroke pred podobno usodo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×