0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiSamski moški ne zamenjajo posteljnine tudi po več mesecev

Samski moški ne zamenjajo posteljnine tudi po več mesecev

MORDA VAS ZANIMA

Rezultati ankete, ki je bila pred nedavnim izvedena v Veliki Britaniji, prinašajo šokantno spoznanje o navadah samskih moških. Izkazalo se je namreč, da številni moški, ki živijo sami, posteljnine ne zamenjajo tudi po več mesecev …

- Oglas -

Posteljnine včasih ne zamenjajo tudi po štiri mesece ali več

V anketi, ki jo je naročilo podjetje Pizuna Linens, je sodelovalo 2250 odraslih Britancev in Britank. Skoraj polovica vseh samskih moških, ki so izpolnili anketo, je priznala, da včasih posteljnine ne zamenja tudi po štiri mesece. Urnik menjavanja posteljnine je pogosto precej nepredvidljiv. Tako je 12 odstotkov samskih moških med drugim povedalo, da posteljnino zamenjajo »takrat, ko se spomnijo«. To pomeni, da lahko med posameznimi menjavami minejo celo več kot štirje meseci.

Samske ženske so precej bolj pozorne na priporočila

Samske Britanke so po drugi strani precej bolj redoljubne – vsaj ko gre za posteljnino. Približno 62 odstotkov samskih žensk, ki so sodelovale v raziskavi, namreč posteljnino zamenja najmanj vsaka dva tedna, kar je tudi zgornja meja, ki jo priporočajo strokovnjaki. Samske ženske so se odrezale celo bolje kot pari. Ti namreč posteljnino v povprečju zamenjajo enkrat na tri tedne.

Od »pozabim« do »mislim, da pogostejše menjave niso potrebne«

Kaj so glavni razlogi za to, da ogromno ljudi, predvsem samskih moških, posteljnine očitno ne menja tako pogosto, kot je priporočljivo? Približno 67 odstotkov je odgovorilo, da na to preprosto pozabijo. Pri približno 22 odstotkih vprašanih je za neredno menjavo najpogosteje krivo dejstvo, da pri roki nimajo dodatne, čiste posteljnine. Kar 38 odstotkov vprašanih pa je kot razlog navedlo to, da ne verjamejo, da je pogostejše menjavanje posteljnine sploh potrebno.

- Oglas -

Znojimo se tudi med spanjem – in to celo pozimi

Glavni razlog, zaradi katerega je posteljnino dobro zamenjati najmanj dvakrat mesečno oziroma vsaka dva tedna, je povezan z znojenjem. Intenzivnejše znojenje je seveda značilno predvsem za poletni čas, vendar to ne pomeni, da se pozimi ne znojite. Posteljnina, v katero se je vpil znoj, je vse prej kot higienična, poleg tega pa začne sčasoma oddajati neprijeten vonj.

Pomembno je, da poskrbite, da je pred spanjem spalnica dobro prezračena. Najbolje namreč spimo takrat, ko je temperatura v prostoru nekoliko nižja od temperature, ki smo je vajeni čez dan. Seveda pa to ne more nadomestiti rednega menjavanja posteljnine, ki jo je tudi v zimskih mesecih priporočljivo zamenjati vsaj dvakrat mesečno.

Redne menjave pomembne tudi zaradi odmrlih kožnih celic, pršic in cvetnega prahu

Poleg znoja so tu še odmrle kožne celice, ki se začnejo postopoma kopičiti na posteljnini. Te celice lahko privabijo pršice, ki se začnejo hraniti z njimi. To pa lahko seveda povzroči ogromno težav. Med drugim so možni tudi zelo neprijetni kožni izpuščaji. To je tako še eden od razlogov, zakaj morate tudi v zimskem času skrbeti za redno menjavo posteljnine. Čeprav se znojite manj kot poleti, se vaša koža seveda obnavlja tudi pozimi, posledično pa lahko vaša postelja hitro postane smetišče odmrlih kožnih celic in raj za pršice.

Na redno menjavanje posteljnine morajo biti še posebej pozorni ljudje z alergijo na cvetni prah, predvsem v sezoni senenega nahoda. V stanovanje lahko mimogrede prinesete cvetni prah, ki se začne kopičiti na posteljnini. To velja še posebej za tiste, ki se običajno tuširate zjutraj. Zanimivo je sicer, da se je kar 18 odstotkov vprašanih sklicevalo tudi na to, da se običajno tuširajo zvečer. Menili so namreč, da jim zaradi te navade ni treba slediti splošnim priporočilom, povezanim z menjavanjem posteljnine.

.

NAJNOVEJŠE