0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeSajenje spomladi cvetočih čebulnic

Sajenje spomladi cvetočih čebulnic

MORDA VAS ZANIMA

Ko se poletje poslavlja, pridni vrtnarji in vrtnarke pa se že spogledujemo z naslednjo sezono in pričenjamo z delom za naslednje leto. V mislih imamo spomladi cvetoče čebulnice. Čebulice, ki jih sadimo v jeseni, to je od septembra do novembra, in nam bodo zacvetele spomladi, so čebulice tulipanov, perunik, lilij, okrasnega luka, pogačic ali ranunkul, hijacint, narcis ter hrušice ali grozdka.

- Oglas -

Čebulice, ki so pravzaprav oblika, s katero prezimijo nekatere trajnice, sadimo v korita, posode, na gredice in podobno. Saditev bo uspešna, če bomo sadili na primerno razdaljo, globino in v primerno zemljo.

Tulipani

Saditev v posode

Pri saditvi v razna korita in posode pa moramo biti pozorni tudi, kam jih bomo namestili čez zimo in iz kakšnega materiala bodo posode. Posode naj bodo primerno velike z drenažno luknjo in podstavkom. Na dno posode položimo nekaj grobega peska ali manjših kosov razbitih posod iz terakote. Položen material ima več funkcij, omogoča počasen iztek odvečne vode in obenem preprečuje sipanje zemlje skozi velike luknje na dnu posode.
Za sajenje izberemo namensko zemljo, lahko pa mešanico pripravimo doma iz vrtne zemlje, ki ji primešamo obilo zrelega komposta in nekaj peska. Pri saditvi upoštevamo pravila o globini in medsebojni sadilni razdalji, ki so navadna tudi navedeni na sami embalaži čebulnic. Razdaljo za saditev v korita prilagodimo in je lahko manjša. Sicer pa velja, da je globina saditve odvisna od velikosti čebulice, saj sadimo od dvakrat do trikrat globlje, kot je višina čebulice.

- Oglas -

V lonec lahko sadimo eno vrsto čebulnic (na primer samo narcise) ali pa se odločimo za različne kombinacije (na primer tulipani in narcise, tulipani in mačehe, za katere pustimo prostor ob sajenju čebulic …). Za zasaditve v koritih izberemo med narcisami in tulipani nižje sorte.

Čebulicam v posodi zima ne škoduje, pazimo le, da jih ne posadimo tik ob robu posode. V hudi zimi posode s čebulicami pokrijemo z vejami ali jih prestavimo v zavarovan prostor, ki pa ne sme biti ogret na več kot 13 °C. V tem času zalivamo le toliko, da se zemlja ne osuši popolnoma. Lonci iz terakote pozimi zaradi zmrznjene vode radi popokajo. Do tega prihaja zato, ker zemlja med zmrzovanjem oddaja vodo. Zato v tem primeru čebulice posadimo najprej v plastični lonec in ga nato vstavimo v lonec iz terakote. Tudi tu moramo biti pozorni, da bo odvečna voda odtekla. Vmesni prostor med loncema lahko zapolnimo z glinoporom ali manjšim kamenjem.

Saditev na gredice

V kolikor se odločimo za saditev čebulic na stalno mesto, jih sadimo v dobro odcedna tla z zmerno količino humusa. Če imamo slabo prepustna tla, jih dobro prekopljemo, s čimer propustnost izboljšamo. Primešamo ji pesek in zrel kompost. Sadilne razdalje, navedene na embalaži, prilagajamo vrsti zemlje ter načrtu zasaditve (kakšno obliko hočemo imeti, ko bodo čebulice zacvetele). Pri sajenju upoštevamo pravila: da težja kot je zemlja, plitveje sadimo čebulnice ter lažja kot je, globlje sadimo. Večino čebulnic lahko pustimo v zemlji več let.

Pri nakupu čebulic pazimo, da izberemo take, ki imajo zdrav videz, niso plesnive ali poškodovane in niso puhle.

.

NAJNOVEJŠE