Sadno-žitne ploščice s semeni

    Izdelajte zdravo sladico brez glutena in rafiniranega sladkorja, ki bo v celoti narejena iz oreščkov, semen, posušenih borovnic in drugega sadja ter prelita s karamelnim oblivom iz medu, kokosovega sladkorja in kokosovega olja.

    Žitne ploščice

    Hrustljave sadno-žitne ploščice s semeni in oreščki so odličen prigrizek, zato se naučite, kako jih sami izdelate. Za pripravo okusnih 16 ploščic iz posušenih semen boste potrebovali:

    • 1 skodelico indijskih oreščkov
    • 1 skodelico sončničnih semen
    • 1 skodelico bučnih semen
    • pol skodelice kokosovih kosmičev
    • tri četrtine skodelice brusnic (namesto njih lahko izberete tudi drugo posušeno sadje)
    • 50 gramov kokosovega olja
    • 1 čajno žličko kokosove kreme
    • četrt skodelice medu
    • pol skodelice kokosovega sladkorja.

     

    Navodilo za pripravo: Najprej pripravite 20 kvadratnih centimetrov veliko podlago iz peki papirja in jo postavite na stran. Prve štiri naštete sestavine eno za drugo v posodi rahlo popecite na srednje močnem ognju, ko jih popečete, oreščke in semena stresite v srednje veliko posodo in jim dodajte brusnice oziroma drugo poljubno posušeno sadje, vse skupaj pa postavite na stran. Na srednje močnem ognju segrejte kokosovo olje, kosmiče, kokosovo kremo, kokosov sladkor in med; sestavine vseskozi mešajte, dokler ne dobite trše kompaktne karamele. Dobljeno mešanico prelijte v skledo z oreščki, semeni in sadjem, dobro premešajte in stresite na podlago iz peki papirja. Ko masa postane skoraj hladna, jo razrežite na ploščice, ki jih shranite na hladno v nepredušno posodo.

    Drugi način priprave

    Za drugi način priprave sadno-žitnih ploščic v pečici boste potrebovali:

    • 1 skodelico izkoščičenih dateljnov
    • 3 čajne žličke medu
    • rastlinsko olje za kuhanje
    • pol skodelice fino mletih žit (oves, ajda, kvinoja …)
    • 1 skodelica orehov (popečenih, na pol fino mletih)
    • pol skodelice makadamije (popečene, fino mlete)
    • tretjino skodelice posušene papaje (ali drugo posušeno sadje, narezano na miniaturne koščke)
    • tretjino skodelice jagodičevja (posušene češnje, robidnice …)
    • tretjino skodelice sušenih borovnic
    • 2 čajni žlici ovsenih otrobov
    • 3 čajne žlice mletih lanenih semen
    • 2 čajni žlički pšeničnih kalčkov
    • pol čajne žličke grobe soli
    • pol čajne žličke mletega cimeta.
    PREBERITE TUDI:  Pripravite shujševalni pesto

     

    Navodila za pripravo: Pečico najprej segrejte na 180 stopinj Celzija. V manjšo ponev postavite dateljne, jih prekrijte s hladno vodo in na ognju počasi segrevajte do vretja, nato pa vodo iz ponve odlijte. V mešalniku zmešajte dateljne z medom in eno četrtino skodelice kuhinjske vode, dokler ne dobite gladke mase. Z oljem namažite pekač, na katerega ste postavili peki papir. V veliki skledi zmešajte ovsene ali druge kosmiče, vse oreščke, semena in posušeno sadje s pšeničnimi kalčki, soljo in cimetom. Mešanici dodajte meso iz dateljnov, pri tem pa pazite, da je zmes dovolj navlažena, da drži vse sestavine skupaj. Če je potrebno, dodajte še malo kuhane vode. Maso zatem namestite v pekač, ki ga za 20 do 25 minut položite v ogreto pečico. Ko se robovi zapečejo zlato rumeno, vzemite pekač ven, počakajte, da se ohladi in na koncu maso razrežite na 16 ploščic. Pa dober tek!

    Povejte svoje mnenje - kometirajte