Zdravilne rastlineTavžentroža - zdravilo za tisoč bolezni

Tavžentroža – zdravilo za tisoč bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Tavžentroža z latinskim imenom Centaurium erythraea je odlično zdravilo za številne zdravstvene težave, kot so slabokrvnost, težave s krvnim tlakom, izguba apetita … Nabiramo jo julija, avgusta in tudi septembra.

Tavžentroža pomaga pri slabokrvnosti in presnovi

- Oglas -

Zdravilna rastlina tavžentroža ni samo odlična v boju proti slabokrvnosti, pomanjkanju železa in spodbujanju presnove, temveč je uporabna tudi za lajšanje želodčnih težav, napihnjenosti, krčev, težav z jetri, uravnavanje krvnega pritiska, čiščenje dihal, zdravljenje zlatenice, zbijanje visoke telesne temperature in ne nazadnje kot pomoč pri sladkorni bolezni.

Tavžentroža

Nabiranje tavžentrože

Tavžentrožo lahko posadimo na vrtu ali nabiramo v naravi. Zraste od 20 do 50 centimetrov v višino in ima značilen grenek okus. Rastlina cveti od julija do septembra, uspeva pa predvsem na posekah, v svetlih gozdovih, ob gozdnih robovih in jasah ter sušenih tratah. Še posebej so ji všeč srednje ilovnata tla in apnena podlaga. Liste in drobne rožnate cvetove je potrebno nabirati previdno z rezanjem, saj jo s trganjem lahko izpulimo.

Kako jo uporabljamo tavžentrožo?

Iz tavžentrože lahko izdelamo razne homeopatske pripravke za zdravljenje jeter in težav z žolčem, v industriji proizvodnje žganih pijač jo dodajajo tudi različnim likerjem. Seveda je najhitrejši način za njeno zaužitje priprava čaja iz posušenih delov rastline: dve žlički posušene rastline enostavno prelijte z 3 decilitri vrele vode, počakajte 10 minut, precedite in popijte.

Pripošočal jo je tudi pater Simon Ašič

Znani poznavalec zdravilnih rastlin pater Simon Ašič je vedel, da je tavžentroža dobra za marsikatero težavo. V svojih knjigah je denimo zapisal, da je bolj učinkovit čaj s hladno vodo. 1 čajno žličko zeli 8 ur namakamo v hladni vodi za pripravo treh skodelic, premešamo, nato pa čaj le pogrejemo in pijemo toplo pripravljenega, najbolje pred obrokom, nikoli po njem. Priporočen dnevni odmerek so tri skodelice na dan. Pri bledičnosti, slabokrvnosti in trombozi lahko dodamo čaju še šentjanževko in baldrijan.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×