0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeRazlitje strupenih odpadkov v Kanadi

Razlitje strupenih odpadkov v Kanadi

MORDA VAS ZANIMA

Kanada se sooča z eno največjih okoljskih katastrof v zadnjih dvajsetih letih, saj se je v okolje zaradi razlitja hidrometalurške jalovine izlilo skoraj 5 milijard litrov strupenih odpadkov.

- Oglas -

V bližini kanadskega mesta Quesnel v Britanski Kolumbiji je na stotine tamkajšnjih prebivalcev ostalo brez pitne vode, razsežnosti okoljske katastrofe pa so še veliko večje. V bližini rudnika bakra in zlata Mount Polley je namreč prišlo do nesreče – zaradi do zdaj še neznanih razlogov se je v lokalne vodne sisteme izlilo celo jezero hidrometalurške jalovine. Razlita gošča vsebuje stranske produkte iz rudarstva in kemikalije, kot so arzen, živo srebro in žveplo.

kanada

Opustošenje okolja

Strupena gošča je iz umetnega jezera, namenjenega odlaganju nevarnih odpadkov, ki nastanejo ob delu v rudniku, stekla po gori navzdol in pred seboj pokosila na tisoče dreves, nato pa se izlila v reko Fraser – najdaljšo reko v Britanski Kolumbiji, ki teče tudi skozi Vancouver in se zliva v Tihi ocean. Tekoče odpadke je odplaknilo po nekoč nekaj metrov široki rečni strugi, tako da je zdaj na tem mestu ostalo 150 metrov široko in več kilometrov dolgo opustošenje.

- Oglas -

Vzrok, za kaj je prišlo do razlitja umetnega bazena z odpadki v obsegu 2.000 olimpijskih bazenov, še vedno ni znan. Vendar pa po mnenju tamkajšnjih okoljevarstvenikov razlitje ni presenečenje, saj so že od leta 2011 naprej opozarjali na neustrezne razmere, da je treba jezero s hidrometalurško jalovino popraviti in pripraviti načrt za primer izrednih razmer. Lastniki rudnika se na opozorila takrat niso odzvali, zdaj pa jih čaka večmilijonsko popravilo škode.

Kako je videti pokrajina na zahodu Kanade po izlitju strupenih odpadkov, si lahko ogledate v videu.

.

NAJNOVEJŠE