Zdravje & prehranaS staranjem se močno spreminja tudi naš črevesni mikrobiom

S staranjem se močno spreminja tudi naš črevesni mikrobiom

MORDA VAS ZANIMA

Črevesni mikrobiom je poimenovanje za združbo bakterij in drugih mikroorganizmov, ki živijo v našem črevesju. Najverjetneje ste že zasledili, da je preučevanje vplivov mikroorganizmov v črevesju ena najbolj vročih tem v znanosti ta hip. V povezavi z 21. stoletjem se tako pogosto uporablja tudi oznaka »doba črevesnega mikrobioma«. Sestava našega mikrobioma se nenehno spreminja. Odvisna je namreč od najrazličnejših dejavnikov, pri čemer je eden od najpomembnejših zagotovo hrana, ki jo uživamo.

- Oglas -

Raziskava, ki so jo pred nekaj meseci izvedli raziskovalci s kalifornijskega medicinskega centra Cedars-Sinai, pa je razkrila, da obstaja tudi zelo izrazita povezava med črevesnim mikrobiomom in našo starostjo. Zaznane spremembe, povezane s staranjem, so bile precej drugačne od sprememb, katerih vzrok so bila zdravila ali bolezen. Raziskovalci so o svojih ugotovitvah poročali v znanstvenem članku, ki je bil objavljen v reviji Cell Reports.

Namesto vzorcev blata analizirali vzorce iz tankega črevesja

Eden od osrednjih ciljev raziskave je bilo odkrivanje specifičnih sprememb mikrobioma v odvisnosti od starosti, uporabe različnih zdravil in bolezenskih stanj. Raziskovalci upajo, da bo to pripomoglo k tarčnim terapijam za ponovno vzpostavitev zdravega črevesnega mikrobioma, posledično pa k bolj zdravemu staranju. Dosedanje raziskave, povezane s črevesnim mikrobiomom in njegovim vplivom na zdravje, so bile običajno zastavljene v obliki preučevanja vzorcev blata, kar ima določene omejitve. Tako namreč ni mogoč resnično celosten vpogled v stanje v črevesju. Strokovnjaki z medicinskega centra Cedars-Sinai so se zato odločili za nekoliko drugačen pristop. Analizirali so namreč vzorce, pridobljene v tankem črevesju.

Staranje prinese nevarnost za čezmerno razmnožitev koliformnih bakterij

Dodatna prednost nove študije v primerjavi s številnimi predhodno izvedenimi raziskavami je bil velik starostni razpon sodelujočih. Osebe, ki so bile vključene v raziskavo, so bile namreč stare od 18 pa vse do 80 let. Analiza starostno tako raznolikega vzorca je raziskovalcem omogočila natančen vpogled v spremembe črevesnega mikrobioma, povezane s staranjem. Ugotovili so, da so nekatere vrste bakterij oziroma mikroorganizmov, ki poseljujejo tanko črevo, precej bolj odvisne od zdravil kot od večine drugih dejavnikov, spet na druge pa bolj vplivata bolezen ali staranje. Obenem so identificirali tudi specifične vrste mikroorganizmov, ki so praktično povsem neodvisni od večine dejavnikov – z izjemno naše biološke starosti, ki lahko močno vpliva na te organizme.

Že pretekle raziskave so sicer razkrile, da postaja nabor mikroorganizmov, ki jih je mogoče najti v blatu, postopoma vse manj raznolik. Kot omenjeno, pa so se raziskovalci z medicinskega centra Cedars-Sinai odločili za preučitev dogajanja neposredno v tankem črevesju. Eno najpomembnejših odkritij v sklopu nove raziskave je bila identifikacija škodljivih bakterij, katerih število se  z leti pogosto povečuje, kar lahko seveda privede do najrazličnejših težav. Gre za t. i. koliformne bakterije. Te so sicer naravno prisotne v našem tankem črevesju, toda težava nastane, če se pretirano namnožijo – kar se, kot je bilo odkrito, pogosto zgodi prav pri starejši populaciji. Čezmerna namnožitev koliformnih bakterij lahko negativno vpliva tudi na številne druge mikroorganizme, ki so prisotni v črevesju.  

V črevesju postopoma prevladajo bakterije, ki potrebujejo manj kisika

- Oglas -

Znanstveniki z medicinskega centra Cedars-Sinai so med drugim ugotovili še, da lahko staranje vpliva tudi na povečanje števila bakterij, ki za svoje preživetje ne potrebujejo veliko kisika (v mladosti in srednjih letih v našem tankem črevesju praviloma prevladujejo bakterije, katerih potreba po kisiku je precej večja). Ni sicer še povsem jasno, kaj je razlog za te razlike in kakšni so lahko njihovi vplivi. Preučevanje te povezave je tako ena od nalog, ki se jih nameravajo kalifornijski znanstveniki lotiti v bližnji prihodnosti.

Preberite tudi:

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×