0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

MORDA VAS ZANIMA

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja, njegova uporaba pa je postajala postopoma vedno pogostejša. Na deklaraciji je običajno naveden s kratico E466. Študija, ki je bila pred nedavnim objavljena v znanstveni reviji Gastroenterology, je razkrila, da je lahko omenjeni aditiv precej bolj nevaren za ljudi, kot se je verjelo doslej. 

- Oglas -

Prepričanje, da aditiv ni škodljiv, ker ga naše telo ne more absorbirati

Aditiv karboksimetil celuloza je sintetična spojina, ki spada v skupino pogosto uporabljenih aditivov, ki so znani kot emulgatorji. Gre za aditive, ki se dodajajo številnim procesiranim izdelkom. Njihova naloga je izboljšanje teksture, obenem pa so to dodatki, ki prispevajo k podaljšanju roka uporabnosti živil. Učinki pogostega uživanja karboksimetil celuloze doslej še niso bili intenzivneje preučevani na ljudeh. Razlog za to je precej preprost: naše telo namreč ne more absorbirati te snovi, zato se je domnevalo, da ne more imeti resnejšega vpliva na naše zdravje. Toda uvodoma omenjena študija, ki so jo pripravili raziskovalci, zaposleni na državni univerzi v ameriški zvezni državi Georgii, je zamajala to hipotezo. Čeprav se večina karboksimetil celuloze resnično izloči skupaj z blatom, v neprebavljeni obliki, lahko na poti do »končne postaje« povzroči precej več škode, kot so domnevali znanstveniki.

Nove ugotovitve o črevesnem mikrobiomu postavile nedolžnost aditiva E466 pod vprašaj

Glavni razlog, zaradi katerega so se raziskovalci, ki so pripravili prispevek, objavljen v reviji Gastroenterology, odločili, da preverijo, ali splošno sprejeto stališče, da karboksimetil celuloza ne more pomembneje vplivati na človeško zdravje, resnično drži, so nova odkritja, povezana s človeškim mikrobiomom. Vse bolj očitno postaja, da so probiotične kulture oziroma koristne bakterije, ki poseljujejo črevesje, izjemno pomembne za naše zdravje. Te bakterije pa se pogosto prehranjujejo prav s snovmi, ki jih naše telo ne more absorbirati oziroma prebaviti.

Praktično identičen jedilnik – le da je ena skupina uživala tudi karboksimetil celulozo

Osebe, ki so pristale na sodelovanje v novi raziskavi, so bile nameščene v posebnih enotah, ki so del raziskovalnega centra. Tako je bil možen popoln nadzor nad njihovo prehrano. Šlo je za osebe brez resnejših zdravstvenih težav. Sodelujoči so bili razdeljeni v dve skupini. Jedilnik obeh skupin je bil praktično identičen. Edina razlika je bila, da je bila hrani, ki je bila namenjena prvi skupini, dodana karboksimetil celuloza.

- Oglas -

Zmanjšanje števila koristnih bakterij in metabolitov

Izsledki preteklih raziskav sicer nakazujejo, da lahko karboksimetil celuloza vpliva celo na povečanje tveganja za resnejše bolezni, vključno z ulceroznim kolitisom in rakom črevesja, vendar zastavitev nedavne raziskave, ki so jo pripravili ameriški strokovnjaki, ni omogoča preverjanja te hipoteze. Raziskovalci so se zato osredotočili predvsem na neposreden vpliv karboksimetil celuloze na bakterije v črevesju in na t. i. metabolite oziroma presnovke. Ugotovili so, da uživanje karboksimetil celuloze vpliva na spremembo sestave črevesnega mikrobioma. Konkretneje: zmanjša se število specifičnih koristnih bakterij, ki poseljujejo naše črevesje. Analiza blata pa je razkrila tudi zmanjšanje števila koristnih metabolitov. Sledila je še kolonoskopija, med katero je bilo pri skupini, ki je uživala živila z dodatkom karboksimetil celuloze, zaznano prehajanje bakterij v sluz, kar je pojav, ki je bil predhodno opažen pri vnetnih črevesnih boleznih in pri diabetesu tipa 2.

Prehranski aditivi zahtevajo resnejše znanstveno preučevanje

Eksperiment je trajal zgolj 14 dni, toda izsledki pričajo o tem, da lahko dolgotrajnejše uživanje karboksimetil celuloze poveča nevarnost za resnejše zdravstvene zaplete. Raziskovalci tako opozarjajo, da ne smemo podcenjevati aditivov in jih prehitro označiti za neproblematične. Seveda pa bodo za podrobnejši vpogled v dolgoročne učinke rednega uživanja karboksimetil celuloze potrebne dodatne raziskave.

.

NAJNOVEJŠE