- Oglas -
Pripravite si divje testenine s čemažem in beluši, ki vam bodo še posebej teknile, če boste sestavien nabrali na sprehodu v naravi.
SESTAVINE (2 osebi)
- testenine po izbiri
- 125 g oluščenega graha
- 125 g belušev, narezanih na tretjine
- 3 žlice smetane
- 40 g parmezana, drobno naribanega
Čemažev Pesto
- 150 ml olivno olje
- šopek mlade čebule, drobno narezane
- 4 zdrobljeni stroki česen
- 200 g listov čemaža
- 20 g svežega drobnjaka
- 100 g pinjol
- 100 g parmezana
PRIPRAVA
- Za pesto segrejemo 3 jedilne žlice olivnega olja v majhni ponvi za cvrtje. Dodamo mlade čebulice in polovico zdrobljenega česna ter kuhamo približno dve minuti oziroma dokler se čebulice ne zmehčajo. Vse skupaj predenemo v multipraktik in počakamo, da se ohladi. Medtem narežemo čemaževe ali špinačne liste na tanke trakove. Dodamo jih v multipraktik skupaj s preostalim česnom, nasekljanim drobnjakom, pinjolami in olivnim oljem, nato sestavine zmeljemo v pasto. Predenemo jo v posodo ter primešamo parmezan in sol po okusu.
- V vreli soljeni vodi skuhamo testenine po navodilih. Medtem v drugi ponvi od dve do tri minute kuhamo grah in beluše. Oboje odcedimo in prihranimo skodelico vode, v kateri so se kuhale testenine.
- Testenine damo v vročo ponev, dodamo 6 žlic pesta, 4 žlice vode, ki smo jo prihranili od testenin, in smetano. Mešamo tako dolgo, da se vse sestavine povežejo s kremnim pestom. Na koncu dodamo še grah in beluše, parmezan po želji in še enkrat premešamo. Takoj postrežemo.
Ko se umakne sneg s travnikov in gozdov, začnejo poganjati divje rastline, ki jih ljubitelji tradicionalne in naravne hrane s pridom izkoristimo. Odpravimo se po čemaž ali divje šparglje v bližnji gozd. Divje testenine s čemažem in beluši so tudi ena izmed jedi, ki vam bo popestrila pomladne jedilnike.
- oglas -